|
|
Teraz jest Pn, 13 sty 2025, 08:56
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kacper98
Forumowy Artysta
Dołączył(a): Pn, 15 lut 2010, 19:53 Posty: 1778 Lokalizacja: Druga strona lustra
Naklejki: 6
|
Porządki
Długo odwlekałem z założeniem tego tematu, ale chciałem go założyć już po wydaniu trzeciego numeru. Chodzi tu o kilka spraw godnych poruszenia, no i może tych trochę mniej. Niemniej jednak proszę o zapoznanie się z treścią i wypowiedzeniu się w tych sprawach.
Skład Jakby nie patrzeć, przy każdym numerze pracowała inna ekipa. Przetoczyło się tutaj wielu ludzi, wiele pomysłów, ale chaos spowodowany ciągłym zmianom składu tylko to wszystko utrudniał. Spójrzmy na plac manewrowy koszar. Oficjalnie w naszym składzie pracują cztery osoby, ale już nieoficjalnie tylko dwie. Podstawowy (i moim zdaniem najlepszy) plan zakładał, że będą tu dwie osoby zajmujące się pisaniem, jedna grafiką. Gazetka nie jest jakoś specjalnie długa, także praca osób piszących rozkłada się po zaledwie 50%, co znacząco przyspiesza pracę. Dowodzi temu pierwszy numer, kiedy to zebraliśmy się w sumie jednego dnia i większość zrobiliśmy. Niestety, później odszedł Jimmi, na jego miejsce wstąpił Matek. Poszła sobie również Nika i wyszło jak wyszło. Mimo to obie te osoby dalej tutaj zalegają i oficjalnie coś robią. Nika odeszła z forum i już wiele razy mówiła mi, że nie wróci. Zresztą, ona tak się do tego wszystko zraziła, że nawet ostatnio wygarnęła mi za to, że jej wspominałem o forum. Rozmawiałem z nią niedawno i nie ma nic przeciwko wywalaniu ją stąd. Nie wiem nawet czy mogłaby cokolwiek mieć, skoro i tak nie jest już częścią naszego forum. Inna sytuacja jest z Jimmim, który powrócił, czasem wchodzi, ale nad gazetką nie pracuje. Ja rozumiem, że może nie mieć czasu, był w trzeciej klasie i rzeczywiście poziom nauki jest tam większy niż w innych klasach. Dlatego też poproszę go aby wypowiedział się tutaj i raz na zawsze powiedział s czy dalej chce tu pracować. Bo fakt faktem, zbliżają się wakacje, coraz więcej czasu wolnego, ale po wakacjach zaczyna mu się szkoła średnia. Dlatego też proszę o sprecyzowanie się, bo praca tutaj do najłatwiejszych nie należy i wymaga poświęcenia sporej ilości czasu. W wypadku opuszczenia i Niki i Jimmiego sytuacja w sumie i tak nie ulegnie zmianie, bo jestem tu i i ja i Matek. Niestety, czasem zastanawiam się nad dodaniem drugiej osoby pracującej nad artykułami, bo samotna praca nie jest korzystna i znacznie spowalnia pracę nad tym wszystkim. Jednak na dzień dzisiejszy nie wiem jeszcze, czy byłoby to wskazane. Zobaczymy jak będzie z Jimmim, bo z Niką już chyba ustalone, że się z nią pożegnamy.
Tekstura ogólna Tutaj sprawa mniejszej wagi. Chodzi o propozycję Adama, dotyczącej unowocześnieniu modelu naszej gazetki. Uważam to za naprawdę dobry pomysł. Wszystko wyglądałoby lepiej, ale dalej zatrzymując w sobie realia poprzednich numerów. Mimo to, nie zajmuję się stroną graficzną numerów, więc musiałby zająć się tym wszystkim Matek. Adam, mógłbym mu tutaj jakoś przybliżyć ten projekt? Jedynym minusem tego wszystkiego jest zmiana, a wiadomo jedni zmiany lubią, drudzy nie, aczkolwiek wydaje mi się, że tutaj byłoby to na plus. Co wy na to?
Proszę o wypowiadanie się.
_________________Tym kolorem oczyszczam forum ze spamu.
|
So, 31 maja 2014, 11:49 |
|
|
Matek
Pod-ziemniak
Naklejki: 10
|
Re: Porządki
Według mnie propozycja ze zmianą tekstury gazety jest zła. Powstała już jedna, podstawowa i wątpię, aby ktoś z userów chciał zmiany wyglądu gazety, większość się zapewne przyzwyczaiła, kolejnym minusem jest to, że wydaliśmy dopiero 3 numery i już mielibyśmy robić zmiany? Słabo by to wyszło. Obecna tekstura gazety zupełnie mi odpowiada, nawiązuje do Reksia, może nie jest nowoczesna, ale czy to ważne? Ważne o czym piszemy. Niech pozostanie taka jaka jest. A skład faktycznie powinien się zmienić w grupie GR, Nieznany powinien usunąć stąd osoby, które ewidentnie nic tu nie robią.
|
So, 31 maja 2014, 12:43 |
|
|
nieznany
Mistrz Gry
Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009, 17:53 Posty: 2045 Lokalizacja: Uniwersum Kreacji
Naklejki: 4
|
Dobrze, nieaktywnych członków mogę usunąć. Na razie usunąłem Nikę, z Jimmim się zobaczy później.
_________________Rrauu hau hou grrao Hauhaure (hau. Mówię poprawnie po Hauhasku). Tym kolorem prowadzę walkę admina ze złem."Wszyscy jestescie moimi dziubaskami ^^" <- Ten cytat zawsze poprawia mi humor, Api.
|
So, 31 maja 2014, 15:10 |
|
|
Jimmi Strona
Forumowy Artysta
Dołączył(a): Cz, 22 lis 2007, 20:28 Posty: 316 Lokalizacja: Londyn
Naklejki: 3
|
Udzielałem się tylko w pierwszym numerze, fakt, a wszystko przez szkołę. Poza tym zostałem członkiem innej gazetki i miałem mnóstwo projektów. Jak chcecie, to możecie mnie usunąć, bo raczej się już nie przydam, choć czasem mogę rzucić pomysłem, lub napisać jakiś artykuł, ale za design już raczej odpowiadał nie będę.
_________________ Avatar został wykonany przeze mnie.
|
So, 31 maja 2014, 20:45 |
|
|
Kacper98
Forumowy Artysta
Dołączył(a): Pn, 15 lut 2010, 19:53 Posty: 1778 Lokalizacja: Druga strona lustra
|
No dobrze. Dobrze wiemy, że gazetka wymaga więcej okresu czasu niż zwykłe czasem, także pozostaje nam już chyba podziękować. Jak dla mnie, gdyby przyszło Ci coś do głowy, zawsze możesz poinformować nas na PW. Skoro to już mamy ustalone, pozostaje jeszcze jedna kwestia. Czy potrzebna będzie jeszcze jedna osoba pisząca, która uzupełni pierwotny schemat tego oddziału, oraz zwiększy nasze obroty o 50%? Jak już mówiłem, jest to korzystna opcja, ale czy wskazana? Proszę o wypowiedzi dotyczące tego tematu.
|
So, 31 maja 2014, 21:07 |
|
|
AdamMag
Mag bezczelny
Dołączył(a): Śr, 2 gru 2009, 17:21 Posty: 1196 Lokalizacja: Cały świat
Naklejki: 7
|
Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi za złe wtrącenia... uważam, że warto wprowadzić jako taką zmianę w designu. Dlaczego? Obecny jest spoko, ale nie powala i nie krzyczy do czytelnika "Patrz na mnie!". Skąd to wiesz? Nie wiesz. Możesz się tylko domyślać Mątku. No właśnie. Czytelnicy nie przyzwyczaili się do wyglądu gazetki, tylko do artykułów dobrej jakości. Nie wydaje mi się, aby mieli nam za złe poprawienia szaty graficznej. A tak na prawdę zmiany które zaproponowałem nie są znowu takie wielkie. Duże zdjęcie na okładce razem z lakonicznymi skrótami artykułów i więcej obrazków (a to całkiem dobrze wyszło ci w ostatnim numerze). To tyle. Takie szczegóły, a wszystko wygląda fajniej.
N, 1 cze 2014, 11:56 |
|
|
Matek
Pod-ziemniak
|
Ja uważam, że będzie to jeden wielki bałagan z tą zmianą wyglądu. Nie wiem jak sobie to wyobrażasz, ale większość obrazków/screenów z Reksia, które możemy wykorzystać do okładki są za małe, a kiedy powiększę, będzie to po prostu brzydki i zamazany obrazek. Pomysł może i całkiem dobry, ale skoro mówisz, że userzy przyzwyczaili się do świetnie napisanych tematów, to po co zmieniać wygląd, który według mnie jest świetny i pasuje do klimatu forum? Ewentualnie mogę poprawić trochę wygląd obecnej szaty graficznej, ale nie będą to jakieś drastyczne zmiany. A skoro chcesz mieć coś co podchodzi pod okładkę, mogę do każdego numeru na początku głównego artykułu wstawić obrazek na, którym będzie tekst (podobnie było w numerze 3, jednak tam był sam Reksio). Sądzę, że to lepszy pomysł, ponieważ na przeźroczystym obrazku nie widać aż tak bardzo zamazanego tła. Co do wybrania nowej osoby do tego działu - jestem raczej negatywnie nastawiony do tego pomysłu, wydaje mi się, że z obecnych userów nikt raczej by się nie nadawał. Kaczper, sam całkiem dobrze dobie radzisz z pisaniem artykułów, rozumiem, że czasem brakuje ci czasu albo jesteś zmęczony, ale Adam mógłby ci czasem pomóc.
|
N, 1 cze 2014, 12:43 |
|
|
Kacper98
Forumowy Artysta
|
A ten temat własnie służy temu, aby raz na zawsze wszystko to uporządkować, a nie chaotycznie bawić się z tym co jakiś czas. Wydaje mi się jednak, że zewnętrznie gazetka będzie wyglądać podobnie, a styl pozostanie taki sam. Tutaj chodzi o unowocześnienie tego wszystkiego, nadanie nowego smaku staremu klimatu. Styl przecież nie musi zostać zmieniony, dalej będzie to przypominało strukturę ''The Times''. Czyż nie? Owszem, pisanie samemu nie stanowi problemu, ale nie jest też korzystne. Pierwotny plan nieznanego na ten oddział był najlepszy, a obecnie wygląda to tak jakbym robił za dwóch. Szybciej, lepiej i wydajniej jest mieć jednak dwie osoby piszące. Na artykuły trzeba mieć siłę i pomysł, a mając dwie osoby dzielimy to na dwa. Co do Adama - ma on swój własny oddział, więc uważam, że zasypywanie go naszymi obowiązkami nie będzie na miejscu. Podsumowując - mogę pisać sam, ale wolałbym aby była tu jeszcze jedna osoba. W każdym bądź razie przyjdzie czasem taki czas, że nie będę mógł intensywnie pracować i spadnie to wszystko na Ciebie. Jak uważacie. Jeszcze co do tekstury - nie sądzę aby Matek dalej był co do tego przekonany, więc proponuję kompromis. Następny numer moglibyśmy wydać w dwóch formach - zwykłej oraz tej nowej. Userzy sami zdecydują która im bardziej odpowiada, i nie będziemy musieli się niczego domyślać. Owszem, byłoby z tym trochę pracy, bo jednak o jedną pracę więcej, ale byłby to najlepszy sposób zweryfikowania tekstury, bo zdania są podzielone. Co wy na to?
|
N, 1 cze 2014, 14:36 |
|
|
Matek
Pod-ziemniak
|
Powiedzmy, że się zgadzam, choć wciąż jestem negatywnie nastawiony co do zrealizowania tego pomysłu.
|
Śr, 4 cze 2014, 20:01 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|