|
|
Teraz jest Cz, 30 sty 2025, 22:36
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Dokładna rozpiska numeru pierwszego.
Autor |
Wiadomość |
Kacper98
Forumowy Artysta
Dołączył(a): Pn, 15 lut 2010, 19:53 Posty: 1778 Lokalizacja: Druga strona lustra
Naklejki: 6
|
Dokładna rozpiska numeru pierwszego.
Myślę, że powinniśmy zacząć prace nad gazetką. Nazwę, możemy zostawić albo równie dobrze zmienić tuż przed wydaniem pierwszego numeru. Tutaj chciałbym żebyśmy napisali rozpiskę artykułów które po kolei będą w gazetce. Ewentualnie tutaj będziemy składać pomysły, a później to jakoś ładnie skleimy . Na początek proponuję temat główny, co sądzicie o tym pomyśle? Macie jakieś fajne pomysły na artykuły, ankiety itp, które mogły by się znajdować w gazetce? Mam już kilka pomysłów, ale najpierw muszę się was spytać co myślicie o pomyśle ''główny temat''?
_________________Tym kolorem oczyszczam forum ze spamu.
|
Śr, 5 cze 2013, 14:41 |
|
|
Nika
Projektantka Mostów
Dołączył(a): N, 28 sie 2011, 20:11 Posty: 307 Lokalizacja: W kapeluszu. Chyba.
Naklejki: 3
|
Re: Dokładna rozpiska numeru pierwszego.
Myślę, że główny temat powinien być tajemnicą. Wtedy pozostałe artykuły mogłyby mieć do niego jakieś odniesienie, ale słabe, aby czytający sam domyślił się, jaki ten temat jest. Może tematem głównym mogłyby być wakacje- nieustannie zbliżający się odpoczynek, a czas prac na forum. Do tego zmiany, które z wakacjami się łączą, oraz ważniejszy artykuł odnoszący do Potworium- opisany w charakterystyczny sposób, z humorem, trochę strasznie, może niespodziewanie. Pierwsza strona powinna zawierać tytuł. To wiadome. Pod spodem moglibyśmy umieścić taki podtytuł, który miałby trochę wspólnego z tematem głównym. Ale mówię- nie wyjaśniający tego tematu. Pod tematem mogłyby być wpisy o najważniejszych artykułach wraz z odsyłaczami do odpowiednich stron. Później można dać krótki spis treści i coś od redakcji. Dalej zaczynały by się artykuły, a około w środku byłby wywiad. Pod koniec mógłby być główny artykuł, a po nim dodatek. Na koniec byłyby reklamy. Takie coś jak w normalnych gazetach, tylko odnosiłyby się do rzeczy, które sami chcielibyśmy polecić.
A co do konkretnych artykułów myślę, że można umieszczać na zmianę artykuł o Reksiu i artykuł z nim nie powiązany, nie byłoby tzw. kilka części gazety i wszystko by się zgrywało.
Jeszcze nie mam pomysłów, o czym artykuły mogłyby być, przejrzę jeszcze wszystkie nasze propozycje.
_________________ To właśnie jest kolor mojej magicznej aury. Pamiętaj, że po niej zawsze przychodzi czas na zaklęcie. Nie no, to już 2019, a ja dalej czekam na CoS2!
Zzz... Reksie... Zzz... Więcej Reksiów...
|
Śr, 5 cze 2013, 16:20 |
|
|
Kacper98
Forumowy Artysta
Dołączył(a): Pn, 15 lut 2010, 19:53 Posty: 1778 Lokalizacja: Druga strona lustra
|
Według mnie, to nie byłby dobry pomysł z głównym artykułem jako tajemnica. Wydaje mi się iż, lepiej zrobić go na początku, a później coś do niego dopowiadać. Co do wywiadów, to nie wiem. Myślę, że raczej nie byłby to dobry pomysł, bo takie już są. Zobaczymy, co powie na to jeszcze Jaller.
|
Śr, 5 cze 2013, 16:27 |
|
|
Nika
Projektantka Mostów
Dołączył(a): N, 28 sie 2011, 20:11 Posty: 307 Lokalizacja: W kapeluszu. Chyba.
|
Masz rację z tymi wywiadami. W takim tempie i ich ilości najprędzej skończą się nam użytkownicy. Bo co to za niespodzianka, jeżeli wywiady są zawsze w gazetach, a teraz prowadzisz wywiady w oddzielnym temacie. Co do głównego artykułu chodziło mi o to, że on ma być ujęty jako najważniejszy i że wręcz należy wspomnieć o nim na początku. Miałam na myśli, że to raczej tematyka wszystkich artykułów miała nie być napisana wprost. Tzn. ,,Ten numer będzie o...". Myślałam raczej, że to artykuły winny mówić same za siebie, że akurat to, lub tamto jest ogólnym tematem.
_________________ To właśnie jest kolor mojej magicznej aury. Pamiętaj, że po niej zawsze przychodzi czas na zaklęcie. Nie no, to już 2019, a ja dalej czekam na CoS2!
Zzz... Reksie... Zzz... Więcej Reksiów...
|
Śr, 5 cze 2013, 16:42 |
|
|
Kacper98
Forumowy Artysta
|
Chyba źle Cię zrozumiałem. Mi chodzi o to, żeby ''główny temat'' był tym pierwszym, najważniejszym . Zresztą, założę temat, w którym będziemy mogli omawiać ten artykuł, jak tylko Jaller się na niego zgodzi .
|
Śr, 5 cze 2013, 16:52 |
|
|
nieznany
Mistrz Gry
Dołączył(a): Śr, 21 sty 2009, 17:53 Posty: 2045 Lokalizacja: Uniwersum Kreacji
Naklejki: 4
|
Co prawda decyzja należy do was, ale ja sądzę, że dobrym pomysłem byłoby wykorzystanie pierwszej strony na główny artykuł, jak w prawdziwych gazetach, spis treści ewentualnie gdzieś z boku. Nie radzę robić zawsze tematycznych, mających jakiś ogólny temat numerów, tylko doradzam taką "mieszankę wedlowską", by dla każdego znalazło się coś, co lubi, nawet jeśli główny artykuł i jego tematyka nie przypadły do gustu konkretnej osobie. Tematyczne numery pojawiałyby się jedynie na jakieś bardzo specjalne okazje, np. rocznice forum. Co do reklam - popieram, reklama jest dźwignią handlu Nawet więcej, między prawdziwymi reklamami można by umieścić takie stylizowane na uniwersum Reksia: jakieś absurdalne oferty Lisa Chytrusa i Ala Chomika itp. Ładnie wkomponowałoby się to w klimat gazetki. Co do tematu artykułu głównego do pierwszego numeru - sugeruję nawiązać w nim do wielkiej rozbudowy forum, której świadkami ostatnio jesteśmy. W razie czego można by wam za pozwoleniem reszty moderatorium podrzucić parę niepublikowanych wcześniej newsów z modowni i w ten sposób sprawić dobre wrażenie. Tak, myślę, że istotnie dałoby się wam załatwić takie pierwszeństwo do ogłaszania zarządzeń zbiegających się z datą wydania numeru.
_________________Rrauu hau hou grrao Hauhaure (hau. Mówię poprawnie po Hauhasku). Tym kolorem prowadzę walkę admina ze złem."Wszyscy jestescie moimi dziubaskami ^^" <- Ten cytat zawsze poprawia mi humor, Api.
|
Śr, 5 cze 2013, 18:31 |
|
|
Kacper98
Forumowy Artysta
|
To bardzo dobry pomysł . Co do nowinek z Modowni, to zapewne było by interesująco, pomysł również mi się podoba. Teraz pytanie, kto za, a kto przeciw. Odpowiadajcie, w temacie ''tematu głównego''.
|
Śr, 5 cze 2013, 18:57 |
|
|
Jimmi Strona
Forumowy Artysta
Dołączył(a): Cz, 22 lis 2007, 20:28 Posty: 316 Lokalizacja: Londyn
|
Moim zdaniem powinno być tak, że głównym tematem byłoby forum, nie tylko dla stałych bywalców, ale także dla tych nowych, można by nawet zrobić taki podział. I jeszcze należałoby napisać coś o premierze 1 epizodu CoS, który właśnie (godzina 20:51) pobieram na androida
_________________ Avatar został wykonany przeze mnie.
|
Śr, 5 cze 2013, 19:52 |
|
|
Kacper98
Forumowy Artysta
|
No dobra. Koniec roku już wkrótce i więcej czasu wolnego. Więc proponuję, abyśmy wzięli się do roboty i wydali pierwszy numer przed lipcem. Zamieszczam dokładną rozpiskę numeru pierwszego, z propozycji Nieznanego: Pierwsza strona - główny artykuł, niewielki spis treści z boku. Druga strona - kontynuacja głównego artykułu. Gdyby artykuł główny był długi, można go przedłużyć na kolejne strony. Trzecia strona - warte polecenia, czyli co warto czytać i oglądać Czwarta strona - recenzja czegoś (w pierwszym numerze proponuję wziąć na warsztat pierwszy epizod CoS2), można przedłużać o kolejne strony, jeśli recenzja jest długa. Piąta strona - ankieta i jej wyniki Szósta strona - poboczny artykuł (np. w stylu tych, które dawała Nika w swojej gazetce) Siódma strona - "Z kart historii", czyli wzięcie na warsztat jakiegoś wydarzenia lub osoby, ogólne opowiedzenie o tym i tak dalej. Nasze forum jest już dośc stare, więc potrzebne są takie akcje, byśmy nie zapomnieli, jak to wszystko przebiegało. Proponuję, byśmy do pierwszego numeru wzięli osobę Przybysza jako uhonorowanie jednego z najdłużej trzymających z forum użytkowników. Ósma strona - drugi poboczny artykuł Dziewiąta strona - żarty, kawały, suchary Dziesiąta strona - łamigłówka
Na miejscu artykułu ósmego proponuję wzięcie nowinek z Modowni. Zachęcam też do zapoznania się z tematami, które będą od każdego innego artykułu.
|
N, 23 cze 2013, 12:19 |
|
|
Jimmi Strona
Forumowy Artysta
Dołączył(a): Cz, 22 lis 2007, 20:28 Posty: 316 Lokalizacja: Londyn
|
Ja jeszcze proponuję, aby na ostatniej stronie była biała kartka z pralką i balią do składania, a poza tym świetnie Mogę się zająć poskładaniem wszystkiego do kupy.
_________________ Avatar został wykonany przeze mnie.
|
N, 23 cze 2013, 12:23 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|