Teraz jest N, 12 sty 2025, 20:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Skarb piratów 
Autor Wiadomość
Mag bezczelny

Naklejki: 7
Post Skarb piratów
Tutaj prowadzimy rozmowy dotyczące traileru gry Reksio i Skarb Piratów.

Mam taki jeden mały pomysł do fabuły: można by było trochę czasu poświęcić piratom :)

Mątek... masz już jakieś pomysły na grafikę? Używając filmiku z kanału Miss Kremówka i programu GifSoup zrobiłem taki gif.
Jak widać nie jest pierwszej jakości. Dałbyś radę poprawić go w Photoshopie? :mrgreen:
Wersja którą ja mam nie obsługuje animacji, niestety.
Obrazek

Cz, 24 kwi 2014, 20:21
Zgłoś post
Pod-ziemniak

Naklejki: 10
Post Re: Skarb piratów
Hm. Sądzę, że dałbym radę poprawić animacje, gdyby była zapisana w pliku PSD, ale zobaczę co da się zrobić. Jest jeszcze jedna sprawa... otóż, w jakim programie robiłeś tą animacje? Sądzę, że ta informacja ułatwiłaby mi trochę pracę. Sam mogę na nowo odtworzyć animacje, jednak nie wiem do końca czy się uda, ale jestem raczej dobrej myśli. :)

Cz, 24 kwi 2014, 20:28
Zgłoś post
Mag bezczelny

Program... no to trochę za dużo powiedziane... to taka prosta aplikacja internetowa. GIFSOUP - tak się nazywa.
I chyba nie da się tego zapisać w formacie Photoshopa. Mogę wysłać Ci wszystkie klatki oddzielnie (w archiwum ZIP).

Cz, 24 kwi 2014, 20:33
Zgłoś post
Pod-ziemniak

Hm. Może się uda. Mam stworzyć powiększoną wersję tej animacji? Tu może być mały problem, ponieważ nie mam RISP, chociaż bardzo chciałbym zagrać... A właśnie, w DEMO jest ten moment?

Cz, 24 kwi 2014, 20:41
Zgłoś post
Mag bezczelny

Nie. Demo kończy się w momencie wejścia do dżungli, a to jest już scena z wioski.

Cz, 24 kwi 2014, 20:48
Zgłoś post
Pod-ziemniak

Postanowiłem, że kiedy Ż. Art oraz Lobon napiszą scenariusze wtedy podejmę następne kroki, dotyczące animacji.

Pt, 25 kwi 2014, 13:26
Zgłoś post
Bardzo Stary Norman

Naklejki: 0
Ok,robię scenariusz.Mam jednak pytanie:wszystko musi być z gry? Jeśli tak,to po prostu będziemy przeskakiwali między scenami...A tego nie chce...
Próba:
"Scenariusz:roboczy.
Piejąca kura, w tle:
-Front na pierwszej,chyba...(dokładnie-od 6:33 do 6:43 z tego filmu https://www.youtube.com/watch?v=i92QkuInBv4
[w tle widzimy nadpływający statek,taki jaki pokazał Adam]
-Dalej szczury,do ataku!(soundtrack taki jak 8:03)[Z tym,że widzimy robaczki z początku gry które ustawiają logo AIDEMMEDIA)
Piraci.Porwanie.Początek przygody.(każde ze słów będzie pojawiało się po kolei,chodzi o to,by poczuć grozę.)"
I właśnie.Czegoś takiego nie chce.Głupio by to wyglądało...To co,Adam,zgadzasz się by kierownik grafiki mógł dodawać do filmu rzeczy nie tylko z gry?

Obrazek
Vamos!Na zawsze!

N, 27 kwi 2014, 20:15
Zgłoś post
Pod-ziemniak

Kurczę! Chętnie zrobiłbym jakąś animacje do twojego scenariusza, Lobon, ale niestety nie mam gry RISP, ale sądzę, że Adam mógłby sobie z tym poradzić. Znam świetny sposób na tworzenie animacji. Warto byłoby poprać jakiś program do robienia screenów i po prostu w momencie, który chcemy uchwycić robimy ciągle screeny, a potem łączymy w jakimś program i faktycznie będzie wyglądało to jak animacja. Coś takiego. Jednak dysponując grą Miss Kremówki nie możemy zrobić nic porządnego.

Pn, 28 kwi 2014, 08:12
Zgłoś post
Mag bezczelny

Lobon napisał(a):
To co,Adam,zgadzasz się by kierownik grafiki mógł dodawać do filmu rzeczy nie tylko z gry?

Tak, zadaniem Mątka jest między innymi dodawanie przerobionych grafik spoza gry. Matek widziałeś mój filmik https://www.youtube.com/watch?v=tUTHxhmHcw4? Został zrobiony w całości Power Pointem. Teraz też możemy posiłkować się tym programem. Na przykład ty możesz wyciąć animację ruchu postaci, a ja wkleję ją na tło i dodam efekt chodzenia :)

Mątek napisał(a):
Znam świetny sposób na tworzenie animacji.

Ja też już wymyśliłem swój. Wystarczy nagrać filmik, a potem można przerobić go na gif.
Sam do nagrywania używam TeamViewera (który tak naprawdę służy do czegoś innego), a do konwersji wykorzystuję bardzo lekki program VirtualDub.
Tutaj są efekty jego pracy. Co prawda to nie z Reksia... Akurat jedyny filmik który miałem u siebie na komputerze to spot Deszczowej Piosenki. :mrgreen:

Jest trochę duży, więc na początku może się długo ładować.

Pn, 28 kwi 2014, 16:49
Zgłoś post
Bardzo Stary Norman

Naklejki: 0
Oficjalnie:

-To było niesamowicie...zabawne. Po chwili zdałem sobie sprawę,że muszę się nieźle natrudzić...(Wypowiadany tekst ma "zrobić" nastrój.Można użyć do tego syntezatora głosu.)[obraz czarny]
-Front na pierwszej,chyba..Dalej szczury,do ataku!(gif Matka)
-Co jest cięższe?Dwa kilo stali hartowanej,czy kilogram puchu?(wiadomo,gif z świątyni boga twaroga)
-Nic mi się nie udaje!(gif,z księżniczką)
-Widzę,że coś ci nie idzie z odczytywaniem mapy...(gif z Robinsonem)[głównie chodzi o to,aby gify szybko po sobie następowały, aby zadziwić widza]
-Z perspektywy czasu wiele osób mi przypomina postacie z pierwszej części(na obrazie screen dowolnej rozmowy na shoutboxie,oczywiście syntezator głosu)
-Point'click to nie wymarły gatunek.On żyje.(w tle głos Kretesa,który trochę przeszkadza w wypowiadanej kwestii :wink: )

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trailer krótko,jednak moim zdaniem nie ma on być krótki. RISP to najkrótsza część.Widz raczej nie ogląda 5-minutowej reklamy :wink: .Wiem,że Matek będzie się musiał natrudzić,ale trudno :) . Jakby co,mogę użyczyć głosu.Z.Art,zapraszam do opinii.

Obrazek
Vamos!Na zawsze!

Cz, 1 maja 2014, 19:50
Zgłoś post
Mag bezczelny

To scenariusz spotu, a nie cinematic traileru. Ja to widziałem jako kreskówkę opartą na fabule Skarbu Piratów. :)
Generalnie twoje pomysły są dobre do finalnego filmiku, który ma zachęcać do zagrania w gry z Reksiem. Zadaniem tego co teraz robimy jest przyciągnięcie ludzi do forum... gdy ktoś na przykład szuka pomocy w Google, to natychmiast widzi nasz filmik i dowiaduje się o stronie Przygody Reksia (ale link będzie w opisie, nie wplątywać mi go do fabuły :P ).

Jeżeli potrzebujesz inspiracji, to jeszcze raz to mówię... zwróć uwagę na postaci Piratów. Mątek i ja na pewno damy radę zrobić ich, rozmawiających na statku, płynących przez morze. Z ich rozrzuconych kwestii da się ułożyć na prawdę ciekawy dialog (o ile jest się kreatywnym). Skleiłem wypowiedzi piratów z folderów gry w jeden plik wideo, aby cię zainspirować :D

Oczywiście możesz używać innych tekstów, także tych z innych gier z Reksia.
I pragnę dodać, że cały filmik nie musi być zajmowany przez piratów. ^^

Pt, 2 maja 2014, 13:01
Zgłoś post
Mag bezczelny

Czarny, ponieważ napisanie scenariuszu do Reksio i Skarb Piratów było zadaniem Lobona, teraz ty musisz się za to zabrać.
Masz już jakieś pomysły?

N, 4 maja 2014, 13:19
Zgłoś post
Mistrz Administracyjnej Magii

Naklejki: 17
Miałem zamiar wstawić cały scenariusz razem, ale, żeby nie było, że nic nie robię w oddziale...
Wstępny scenariusz fanowskiego trailera gry "Reksio i skarb Piratów" by Czarnoksiężnik [początek]
Najłatwiej byłoby mi to napisać w formie tabelki, ale...
Czas---screen lub animacja---dźwięk---muzyka
00:00-00:03---logo Aidem na czarnym tle---brak---muzyka z menu (jeśli można to nazwać muzyką)
00:04-00:06---scenka z intra z Reksiem płynącym na desce w trakcie sztormu---pioruny i wiatr---muzyka dalej ta sama
00:07-00:13---Reksio wstaje po rozbiciu się u wybrzeży wyspy (początek rozdziału drugiego) i nie podnosząc butelki idzie do chatki Robinsona---słowa narratora: "Wplątałeś się w niezłe tarapaty."---muzyka dalej ta sama
00:14-00:20---Reksio przy chatce Robinsona---słowa narratora: "Żeby pływać po morzu w taki sztorm?"---wciąż ta sama muzyka

To na razie tyle. Raz, że tyle tylko na razie wymyśliłem, a nie chcę, byście mówili, że jestem w oddziale dla bycia, a nic nie robię, a dwa... chcę od razu wiedzieć, czy podoba wam się taki styl.

Spoiler:

Pn, 5 maja 2014, 15:58
Zgłoś post

00:21-00:23---Reksio bierze klucz z chatki Robinsona i idzie w kierunku furtki---brak---dalej ta sama muzyka
00:22-00:26---Reksio otwiera furtkę i przechodzi przez nią---szczęk zamka---dalej to samo
CZARNY EKRAN
00:29-00:33---gif Adama---Okrzyk "Do ataku!"---muzyka przy ataku piratów
00:33-00:38---Rex zrzuca kokosy na piratów---okrzyki bólu---dalej ta sama muzyka
00:38-00:41---piraci łapią Reksia (skrzynię ze skarbem najlepiej by było jakoś usunąć, o ile to możliwe)---okrzyk "Brać go!"---Dalej ta sama muzyka (naprawdę trudno jest co chwila dawać nową muzykę, jeśli w całej grze mamy trzy czy cztery utwory muzyczne na krzyż...)
00:41-00:45---puszczona od tyłu scenka z żukami biorącymi od Reksia mapę (tak, by wyglądało, że to one mu ją dają)---odgłosy żuków---dalej ta sama muzyka
00:45-00:50---minigra z wywoływaniem mapy---odgłosy ognia---muzyka z plaży
00:50-00:53---wódz Kur Czaka odczytuje list dołączony do mapy---"Butelka 272"---Dalej to samo
00-53-00:55---Widok na mapę---"Ahoj. STOP. To ja, kapitan O'Gryzek. STOP.---Dalej to samo
00:55-01:02---O'Gryzek na wraku statku---"Bardzo mi miło. STOP. Wypadłem za burtę, ale żyję. STOP."---Dalej to samo
01:02-01:15---Reksio na wraku (już po uwolnieniu przez kraba)---"Od 3 tygodni mieszkam na wraku statku przewożącego ładunek butelek, kartek i atramentu sympatycznego. STOP."---Dalej to samo
01:15-01:26---Reksio skacze po żółwiach na rzece---"Niezależnie od tego, co się ze mną stanie, skarb musi trafić do Domu Samotnego Jajka. STOP."---Dalej to samo
01:26-01:35---Reksio nurkuje po perły---"Załączam mapę. STOP. Proszę, odzyskaj skarb, a potem skontaktuj się z moją dzielną załogą. STOP."---Dalej ta sama muzyka
01:35-01:46---Piraci atakują wioskę---"Oni pomogą. To wspaniałe chłopaki, chociaż pewnie trochę broją bez swojego kapitana. STOP. Wystarczy.---Dalej to samo

Spoiler:

Cz, 8 maja 2014, 17:37
Zgłoś post

01:46-01:50---Rex wchodzi do jaskini, przerysowuje mapę, jego śladem podążają niewyraźne cienie---kapanie wody---ponownie "muzyka" z menu
01:51-01:55---Rex bierze pochodnię, wciąż podążają za nim cienie---trzask ognia---dalej to samo
01:56-02:00---Rex przechodzi labirynt, dalej śledzony przez cienie---kapanie wody---dalej to samo
02:01-02:05---Rex wchodzi do wraku statku kosmicznego, za nim dalej idą cienie---trzask iskier---dalej to samo
02:06-02:10---minigra z oczyszczaniem zawalonego przejścia---dźwięk wystrzału z działka laserowego---dalej to samo
02:11-02:20---Rex w komnacie ze skarbem, skrzynie się mieszają---"Skarb jest nasz! Tylko nasz! Muahahahaha!"---dalej to samo
02:21-02:25---Rex wyciąga skrzynię z komnaty---głosy piratów---znów muzyka z plaży
02:26-02:30---Rex rozmawia z piratami przy ich statku (końcówka gry)---okrzyki "Wiwat!", "Brawo, Reksiu!"---dalej to samo
02:31-02:45---Piraci płyną do wraku statku, na którym przebywa kapt. O'Gryzek---okrzyki: "Kapitanie! Kapitanie!"---dalej to samo
02:46-02:50---Rex na desce (końcowa scena)---brak---dalej to samo
02:50-02:55---logo gry na czarnym tle---brak---dalej to samo
[czarny ekran]
03:00-03:10---końcowa scenka z Kretesem i Ufokurą---brak---"Marsz Imperialny" w wykonaniu Ufokury
KONIEC

Zakończenie żenujące, ale naprawdę już nie wiedziałem, co jeszcze dodać.

Spoiler:

Cz, 15 maja 2014, 20:15
Zgłoś post
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona