RiMS, RiMS:LE, CoS-Wszystkie różnice!
Oto temat w którym ukazujemy (głównie ja
) Różnice między 3 odmianami Miasta SeKretów. Chodzi tu o Reksio i Miasto SeKretów (RiMS), Reksio i miasto SeKretów Limited Edition (tu będę używał LE) i City of SeCrets (CoS-Wersja która została ostatecznie wydana do Niemiec i wielkiej Brytanii.)
1. GrafikaW RiMS grafika jest zdecydowanie gorsza niż ta z LE i CoS. W RiMS tylko postacie są 3D (wątpliwym 3D XD). W LE i CoS jest ta sama-wpełni trójwymiarowa grafika z małymi zmianami w otoczeniu.
A oto porównanie grafiki z RiMS i CoS (to jest LE, bo podobna grafika)
2. Ścieżka dźwiękowaW RiMS użyto starych soundtracków z części RiU-RiKN. W Pocopane głównie użyto "komnata_b". Na farmie jest "Kuran", W siedzibie ruchu oporu jest "Paryż", podczas badania zdjęć i cit scenki na początku gry jest "miasto". W piwnicy Kretesa jest "Labirynt". We wnętrzu Pragada jest "Kurakis". W menu jest "przyszłość" Przed tronem królewny lukrecji są "pagorki".
W gnieździe szczurów jest "Mu" tak samo jak w końcowej cutscensce. Prawdopodobnie coś pominąłem.
Tutaj są wszystkie Soundtracki z LE/CoS:
https://m.youtube.com/playlist?list=PLA ... tqUtZRluNgCo ciekawe, w niektórych miejscach nie ma tych samych OSTów.
W RiMS:LE nie użyto "Zaginionego lądu". Na jego miejscu były te same muzyczki co w Pocopane
W CoS nie użyto "Sortownia". Na jej miejscu było "Lupa menu". Poza tym w CoS, w domu Alfredo leci ten sam soundtrack podczas badania zdjęć i w czasie chodzenia po nim. Pozbyto się tu genialnego coveru "komnata_b".
3. Żarty W RiMS możemy natknąć się na wiele żartów nawiązujących do poprzednich części. Są tu między innymi "Umiem takie łatwe zagadki jak na przykład zwierzę Hanoi" albo "Od czasu wizyty w Shangri-la jestem zrównoważony wewnętrznie.
W LE i CoS dialog Kretesa o jego wykształceniu nie zmienia się prawie. Usunięto tylko zwierzę Hanoi, a kwestię o Shangri-la zamieniono na "kurs Yogi dla początkujących"
Jak się okazuje to rozbieżności są nawet między tymi częściami. Weźmy sobie na przykład tą nieszczęsną flagę kanady. Oto jak wygląda w LE (po lewej) i w CoS (po prawej)
Kiedy kliknie się na nią to Kretes w obu przypadkach mówi: "O. Flaga Kanady. Ale jakaś taka dziwna." Co jest bez sensu w przypadku CoS
4. Różne różności Oto różne zmiany między częściami
-Inne menu (wg mnie lepsze jest do LE/CoS)
-W LE dodanie Przełącznika Polski<------>Angielski
-Wywiad z postaciami na koniec LE/CoS
-W zwykłym RiMS są ogromne kilkupiętrowe labirynty.
-Inny wygląd pudełka od gry oraz wyjścia z gry (w sensie po kliknięciu w wyjście)
-Zamienienie kwadracików na żarówki
-Dodanie web save w CoS
Pozdrawiam i zapraszam do udziału
Odsyłam też tu:
viewtopic.php?f=21&t=10962