| 

| 

| 

Teraz jest Wt, 4 lis 2025, 07:23 

| 

Dziennik gracza (SPOLIERY!)   

| Autor | 
            Wiadomość | 

| 

Shochuu 
				Starszy Norman 

Naklejki: 0

| 

Dzień pierwszy:
 Godzina 15:50, RiMS dostało się do moich rąk. Czym prędzej otworzyłem pudełko i umieściłem płytę w napędzie. Po zainstalowaniu gry, odpalam ją. Wszystko jest dobrze.
Epizod I
Epizod znany z dema, nie będę więc opisywać.
 Epizod II
Epizod znacznie dłuższy, ciekawszy i o wiele śmieszniejszy od I, jednak i tak nie znalazłem tam większych trudności. Największym problemem była farma Batatów   ... Spokojnie dochodzę do epizodu III.
 Epizod III
Epizod jest o wiele trudniejszy od drugiego, nieźle namęczyłem się z zapalaniem światła w siedzibie ruchu oporu. Teksty są zabójcze, przez Kretesa spadłem z krzesła    .
 Epizod IV
Początek epizodu był dosyć łatwy, dopiero po znalezieniu się w Pragadzie rozpoczęło się coś trudnego. Jednak jakoś udało mi się przejść i teraz próbuję się wydostać z Zaginionego Lądu.
 Narazie tyle    

| 

| So, 24 paź 2009, 18:39 | 

| 

| 

| 

Shochuu 
				Starszy Norman 

| 

Przeszedłem epizod IV i V.

Epizod V
Ciekawy i trudny epizod. Duży problem sprawiła mi analiza zdjęć, jednak można się z niej bardzo dużo dowiedzieć    Ciekawie zrobiona jest również zagadka logiczna (coś w stylu układanki herbu w RiWC, tyle, że trudniejsze), która ma na celu otworzenia sejfu. Ogółem, epizod mi się podoba.
 Na tym na dziś kończę grać, jutro przejdę do końca    

| 

| So, 24 paź 2009, 20:15 | 

| 

| 

| 

Stryj Mac 
				Mieszacz Zaprawy 

Dołączył(a): Śr, 15 sie 2007, 13:43 Posty: 1426 Lokalizacja: Szczecin
						 Naklejki: 2

| 

Epizod VI c.d
Atrakcją jest pojawienie się przyjaciela - Koguta. Szkoda tylko, że nie rusza dziobem jak mówi    Podoba mi się moduł z pragadem. Przyznam,że miałem nie małe problemy z tymi instrumentami - w ogóle nie wiedziałem o co chodzi. Rozbawiło mnie, gdy dowiedziałem się, że chodzi o to, że kiszki marsza grają xD.
 Epizod V
Bardzo, naprawdę podobają mi się zagadki ze zdjęciami. Ten jakby element utwierdza w przekonaniu, że gra jest detektywistyczna. Rewolucja i w ogóle cała ta historia jest bardzo ciekawa.    Wciąga. 
 Rozbawił mnie tekst: Nic w przygodzie nie ginie.     
Oraz: Mikser jako symbol.. bicia piany?        
Oraz tekst Kretesa o kalesonach burmistrza.     
To jeszcze relacja z wczoraj. Koniec i epizod VI niebawem.   
Edit:
 Epizod VI
Uwolnienie króla nie sprawiło mi problemów. 
 Rozbawił mnie tekst: Gdyby Reksio przyjechał do gniazda Szczurów samochdem i złapałby tak zwaną "gumę" mógłby tutaj szybko napompować oponę.     
Outro o zdemaskowaniu burmistrza bardzo fajne. Jednak zakończenie całkiem ucięte.. Odrazu po sceni z kogutem jesteśmy przenoszeni do menu. Nie podoba mi się takie rozwiązanie. Grę więc ukończyłem.
 Sądzę, że jak na kolejne razy to grę można przejść w dwa dni. 
 Podsumowując:
 Grafika:
 Bardzo ładna, postacie wyglądają realistycznie, a na planie dwuwymiarowych teł wygląda to wspaniale. Postacie zróżnicowane, co mi się bardzo podoba. Tutaj jest to naprawdę skok w przyszłość jeśli chodzi o dalsze gry.
 Grywalność:
 Duża. Bardzo duża. Poziom niektórych zagadek przygodowych był naprawdę bardzo wysoki i przyznam, że razem z labiryntami w takiej formie gra tworzy zgrabną całość. "Lekiem za całe zło" odnośnie co do trudnych labiryntów i zagadek zręcznościowych była możliwość ominięcia labiryntu. Jest bardzo dobre rozwiązanie. Nie tak jak w poprzednich częśach, że nie umiesz zręcznościówki = nie przejdziesz dalej. Szczególnie dla młodszych było to udogodnieniem.  
 Długość grania:
 Co do młodszych - jest dobra, ale jednak jak dla starszych "wyjadaczy" pozostanie lekki niedosyt. Rozumiem - nowy silnik - to wszystko tłumaczy.
 Fabuła: Bardzo ciekawa. Szczególnie historia samego Pokopane. Monarchia, rewolucja, komunizm to bardzo ciekawa historia zawarta w grze. Szczególnie świetna jest detektywistyczność. Moduł znajdowania szczegółów na zdjęciach był strzałem w dziesiątkę. 
 Pozostaje tylko niedosyt co do samego zakończenia, ale myślę, że w swoim czasie (w następnych grach) się to zmieni.  

_________________Stryj Mac jako Stryj Maćko [z wyeliminowanym polskim znakiem]. Moderuję kolorem  niebieskim. Szukajcie a znajdziecie. Pozdrawiam. Piszę poprawnie po polsku.  

| 

| N, 25 paź 2009, 09:23 | 

| 

| 

| 

Luk 
				Lider Podziemia 

Dołączył(a): N, 18 sty 2009, 12:44 Posty: 1340 Lokalizacja: I tak nie wiesz gdzie to jest

| 

A więc podam swoją historię z RiMS. Radzę uważać na spoilery.

Dzień 1 26.10.09 Godz. 14:00 - 17:00

Przychodzę właśnie ze szkoły. Gdy jestem w domu dzwoni moja komórka. Odbieram, tata dzwoni. Mówi żebym sprawdził co leży na biurku. Sprawdzam i widzę pudełko z grą (właśnie RiMS). Włączam komputer i :

Epizod I

Tylko początek historii mnie zaciekawił. Reszta ani trochę. Także się nie męczyłem, bo znałem go z dema, które pobrałem dzień wcześniej.

Epizod II

Bardzo fajny, długi epizod. Największe problemy sprawiły mi zawory. Przeczytałem kawałek solucji Bota i się zorientowałem o co chodzi. Trochę dużo rozmów, ale także fajne gry logiczne. Najbardziej spodobało mi się zbieranie batatów. Zaciekawił mnie także ratusz i te dziwne światła.

Epizod III

Fajny, ale nie dorównujący II epizod. Najwięcej problemów było przy krokodylu w budyniu. Zdecydowanie najlepsza była analiza zdjęcia.

Epizod IV

Epizod z początku łatwy, a potem trudny. Bardzo łatwo mi poszło z zagadką i budową słonia trojańskiego, a to było (chyba) najlepsze w całym epizodzie. Obecnie męcze się z wydobyciem puszki. Jestem już bardzo blisko (przy instrumentach), ale wciąż nie łapie o co tam chodzi.

Obecna ocena

Grafika : Ładna, tła są takie że wygląda jakby były przestrzenne, a są płaskie. Bardzo ładne wyprofilowane postaci (oprócz Reksia i Koguta). 

Muzyka : Z poprzednich części, także można było się dzięki niej odpowiednio wczuć, bo bardzo dobrze była dobierana.

Humor : Jeszcze lepszy od tego z poprzednich części. Kretes ma zabójcze teksty, a niektóre animacje też są ekstra.

Trudność : No powiedziałbym, że się nie wysilono, tylko niektóre części są trudniejsze.

Grywalność : Bardzo dobrze im wyszło, to więcej przygodówki mniej mini gierek, a także zagadki detektywistyczne.

Całkowita ocena : 9/10 (może się zmienić). 

| 

| Wt, 27 paź 2009, 16:45 | 

| 

| 

| 

Grzes 
				Kierownik łopaty 

Naklejki: 3

| 

Z uwagi na osoby, które dopiero od dziś mają RMS oraz na wysoką frekwencję, przedłużam konkurs do końca tego tygodnia! Przypomnę - nagroda jest przewidziana dla osoby, która posiada RMS i pisze ciekawe, mądre i zawierające dużo treści posty w dziale RMS.   Zachęcam! 

_________________ Moderuję kolorem żółtym. 

| 

| Wt, 27 paź 2009, 17:21 | 

| 

| 

| 

piesek 22 
				Bywalec Nory 

Dołączył(a): Wt, 25 sie 2009, 10:41 Posty: 71 Lokalizacja: z Hogwartu

| 

No to kolej na mnie:
 27.10.2009 r. godz. 15:00 - 16:00. Właśnie wróciłam z piekarni, a że nudziło mi się postanowiłam obejrzeć gwiezdne wojny. Kiedy ja, mój tata i mój brat prawie włączyliśmy, przyszła moja siostra. Spytała się: -Byliście grzeczni? -A my odpowiedzieliśmy: -Tak! - Wtedy moja siostra pokazała RIMS!!! Od razu chcieliśmy zainstalować grę, ale nie chciała się odczytać. Mój tata ją skopiował i działała! 
  Oceny: 
 Grafika: Moim zdaniem bardzo ładna, a z tymi tłami wygląda na 5+. 
  Muzyka: Bardzo fajna, bo z poprzednich części, ale jednocześnie jest  dlatego nudna. 
  Humor: Zabójcze teksty Kretesa.
  Trudność: Jak na razie łatwa (jestem po odwiedzeniu rynku, za chwilę będę grać dalej), chociaż labirynty są trudne.  
  Grywalność: Nieźle mi się gra, bardzo wciąga.
  Całkowita ocena: No, wg mnie zasłużyło na 9,9/10  

_________________Największe przyjemności to składanie Origami i czytanie Harry'ego Pottera.

| 

| Śr, 28 paź 2009, 14:23 | 

| 

| 

| 

Luk 
				Lider Podziemia 

Dołączył(a): N, 18 sty 2009, 12:44 Posty: 1340 Lokalizacja: I tak nie wiesz gdzie to jest

| 

Dzień II

Epizod IV - zakończenie

Gdy po ogromnych męczarniach, dzięki podpowiedzi Bota przeszłem instrumenty. Potem nie miałem pojęcia jak wrócić do Pokopane. Poszłem na wysypisko i było coś na co można było kliknąć. Użyłem na tym pastorału i przeszłem do Epizodu V.

Epizod V

Trochę się męczyłem z analizą zdjęć, ale było warto. Cała historia mnie zaciekawiła nieprawdopodobnie. Później poszłem na sklepienie i miałem ogromny problem z tą szafką. Po przejściu paru kolejnych zadań, nie umiem wyciągnąć magnesu. 

| 

| Śr, 28 paź 2009, 14:43 | 

| 

| 

| 

Stryj Mac 
				Mieszacz Zaprawy 

Dołączył(a): Śr, 15 sie 2007, 13:43 Posty: 1426 Lokalizacja: Szczecin

| 

o_O Chyba mnie nie zamuliło. Zdecyduj się...  

_________________Stryj Mac jako Stryj Maćko [z wyeliminowanym polskim znakiem]. Moderuję kolorem  niebieskim. Szukajcie a znajdziecie. Pozdrawiam. Piszę poprawnie po polsku.  

| 

| Śr, 28 paź 2009, 16:01 | 

| 

| 

| 

Fernando 
				Się Odezwał 

Dołączył(a): Śr, 4 lis 2009, 19:55 Posty: 1 Lokalizacja: Z miasta sekretów ( sprzedaje pamiątki)

| 

I pszyszła kolej na mnie 4.11.09 około godziny 13.30 przyszła mi gra RIMS 

1 poziom TAki sam jak w demo
 2 też taki samna początku potem duzo fajniejsza
 3 I tu siE zablokowałem na dobre w siedzibie ruchu oporu pytałem się Babci reksia i przesłam mi łatke nadgrałem datę nie wiem czy muszę zainsatlować jeszcze raz i póżniej muszę jeszcze nadgrać datę 
 pomocy          

_________________ JUPI (MAM RIMS) 

| 

| Śr, 4 lis 2009, 20:02 | 

| 

| 

| 

Grzes 
				Kierownik łopaty 

Naklejki: 3

| 

Uwaga Uwaga!
  Ogłaszam, że zwycięzcą konkursu, który polegał na relacjonowaniu swojej gry w RMS oraz pisaniu mądrych postów w tym dziale, jest.................Bot................. Sercecznie Gratuluję.  
Nagrodą jest ; 2 - tygodniowe moderatorstwo w dziale RMS!!! 

_________________ Moderuję kolorem żółtym. 

| 

| N, 8 lis 2009, 19:42 | 

| 

| 

| 

arturros 
				Starszy Norman 

Dołączył(a): Pn, 6 sie 2007, 12:20 Posty: 345 Lokalizacja: Skądś

| 

Przeprasam że nie pisałem wcześniej.
 Ale napiszę tera.
 Dzień 1
Empik
 Dostaje wyczekaną gre "Reksio i Miasto SeKretów" Idziemy z mamą do lodziarni
Lodziarna
 Pudełko zostaje przeszukane w celu znalezienia książeczki. Smutek-brak książeczki
Dom
 Gra zostaje włożona do napędu cd-room i odpalona.
Epizod 1
Bez więkrzych problemów

Epizod 2
Namęczyłem się z sortowaniem śmieci.
 Oraz lekko z batatami.
 Ogólnie podoba mi się Pokopane
 Epizod 3
Bardzo mi się spodobał był taki taki: Tajemniczy.
 Widać że Sz.K ma naprawdę coś do ruchów oporu bo robi to już 2 raz
 (i to w Jestem miłym uczynnym i eleganckim Traktorkiem. W życiu bym nie pomyślał o pisaniu wulgaryzmów na czacie. oporu cały czas  Krety)
 Wracając do tego.
 Podobała mi się ucieczka Reksia z więzienia i Analinza zdjęcia.
 Epizod 4
Trochę się pomęczyłęm na zaginionym lądzie.
 Ogólnie aż nie chciało się wracać do Pokopane.
 Żołądek pragada był okropnie trudny sczególnie  Przełyk i  Kwasy żołądkowe choć najleprze było:

Ale ja się domyśliłem o co chodziło i pałem ze śmiechu     bo wiem co jest po kiszkach        
Epizod 5
Najgorszy był schowek na sklepieniu.
 Znowu zaczęliśmy analize zdjęć tym razem była ona trudniejsza.
 Utknąłem też dla tego bo nie wiedziałem o gadaniu z Alfredo i Fernando.
 Ale jakimś cudem sie udało
 Epizod 6
Utknąłem przy szczuże bo nie znam kompletnie jego trasy.
 Ogułem gra bardzo fajna       można z nią spędzić ciekawie czas
 i zabawić się w detektywa 8/10 (    -2/10 za zręcznośćówki)  

| 

| Wt, 10 lis 2009, 10:11 | 

| 

| 

| 

Babcia Reksia 
				Kierownik Budowy 

| 

wystarczy nadgrać, ale lepiej grac od nowa  

| 

| Wt, 10 lis 2009, 12:56 | 

| 

| 

| 

Molylia 
				Się Odezwał 

Dołączył(a): N, 27 gru 2009, 20:56 Posty: 1 Lokalizacja: Ryjokretos

| 

siemka wszystkim jestem nowa i mam jeden problem z RIMS!    
czy moze mi ktos powiedziec gdzie w epizodzie III znajde okienko nr. 3 zeby oddac legitymacje?? jak tak to piszcie szybko pls!!!  

| 

| N, 27 gru 2009, 20:59 | 

| 

| 

| 

AleksandriusII 
				Roz-krecony 

Dołączył(a): So, 10 paź 2009, 06:35 Posty: 134 Lokalizacja: Z odległej przyszłości

| 

http://www.przygodyreksia.pl/pliki/kretes/forum/reksioforum/viewtopic.php?t=5201
Tu jest solucja, bardzo przejrzysta, wszystkiego się z niej dowiesz.
 Aha i następnym razem takie sprawy załatwiaj w dziale Centrum pomocy    

| 

| N, 27 gru 2009, 23:44 | 

| 

| 

| 

Criss 
				Norman 

| 

Sprawdź w dziale pomocy.

p.s. Ja jechałem w dniu premiery do AM i ja byłem pierwszy.
       Napisałeś że ty jesteś pierwszy nie nie bo ja.

taa  bujaj las, a nie nas  / SM  

_________________Zapraszam na moją stronę internetową i forum:  www.criss.fora.pl www.criss.npx.pl 

| 

| Pn, 28 gru 2009, 10:28 | 

| 

|