|
|
Teraz jest Wt, 28 sty 2025, 03:52
|
Autor |
Wiadomość |
Matek
Pod-ziemniak
Naklejki: 10
|
Rozpiska numeru 5
Możemy zacząć powoli pracować nad numerem 5, oto rozpiska: 1. Artykuł główny: ? Nie mamy 2. Warte Polecenia: Filmy Mamy 3. Artykuł poboczny: ? Nie mamy 4. Kącik żartów wujka Karola Coś tam mamy 5. Zabawa Nie mamy 6. Ankieta Nie mamy 7. Z kart historii Nie mamy Proponuję, żeby było to coś o moderatorium, a tam napisane, że Nika została nowym moderatorem. 8. Recenzja, no niby mamy, ale ja proponuję napisać inną. 9. Zakończenie Nie mamy
Jak widać większości nie mamy, nie śpieszmy się z tym numerem, bo będzie naciągany. Jak pojawią się jakieś tematy do napisania to je wykorzystamy oczywiście.
|
N, 22 lut 2015, 09:56 |
|
|
Autor8
Lord Protektor
Naklejki: 100
|
Re: Rozpiska numeru 5
1. Proponuję by artykuł główny był na temat święta Wielkanocy (tradycje, historia, znaczenie itp.). Myślę, że właśnie jakoś wtedy pojawi się numer 5. 3. Artykuł poboczny... Może pojawi się w międzyczasie jakiś konkurs forumowy, który opiszemy? 5. Tu będzie problem, jak zwykle zresztą. Proponuję krzyżówkę... Wiem, była, ale nic lepszego nie przychodzi mi do głowy. Hasło to może być "Wielkanoc", "Możliwe" lub "Reksio". 6. Nie wiem jaka ankieta. 7. Dobry pomysł 9. Zrobi się. A tu macie wszystkie elementy jakie już mamy (tak by już nie skakać do poprzedniego numeru): Recenzja (Mątek się już zgodził na chacie, by była ta): | | | | Kod: Recenzja filmu "Ogniem i mieczem" Dzisiaj przeczytacie recenzję jednego z najdroższych polskich filmów. Pojawił się w kinach w 1999 r., a miniserialowa wersja telewizyjna w 2000 r. Reżyserem i scenarzystą był Jerzy Hoffman, który przeczytał Ogniem i mieczem jako ostatnią część Trylogii (chociaż jest chronologicznie pierwsza), dlatego też jako ostatnią ją zekranizował. Głównymi bohaterami filmu są słynni Jan Skrzetuski, Longinus Podbipięta, Jurko Bohun, Jerzy Michał Wołodyjowski oraz sprytny Jan Onufry Zagłoba. Fabuła opowiada historię powstania Chmielnickiego od ucieczki Chmielnickiego na Sicz do słynnej obrony Zbaraża. W wątek historyczny wplecione są liczne wątki fikcyjne, np.: miłość Skrzetuskiego do Heleny, rywalizacja Skrzetuskiego i Bohuna, dążenie Podbipięty do ścięcia trzech głów. Film ma świetną ścieżkę dźwiękową zrobioną przez K. Dębskiego, a efekty specjalne zrobiła firma, która zrobiła je również swego czasu w Terminatorze 2 czy też Breaveheart: Waleczne Serce. W filmie pominięto oczywiście kilka wątków książkowych. W końcu trwający 3 godziny film nie może oddać tego samego, co 500 stronnicowa powieść. Wycięto m.in. pana Krzeczowskiego, jego plany, dołączenie do Chmielnickiego oraz jego śmierć z rąk Niemców; wątek z wyprawą księcia Jeremiego do Warszawy... Bez znajomości książki, film może się jednak trochę nieprzejrzysty. Chodzi tutaj szczególnie o bitwy. Problem częściowo rozwiązują żółte napisy dodane przez twórców, które informują w jakim miejscu odbywa się akcja. Cóż, w książce jest opisanych kilka bitew, które ciężko przejrzyście przenieść na ekran. Szczerze mówiąc, nie podobał mi się fakt, że film bardziej zwracał uwagi na klęski Polaków. Łatwiej na ekranie zauważyć spadających z koni żołnierzy husarii niż Kozaków. Lekka szkoda. Aktorzy są w większości dobrze wybrani - oddają charakter postaci. Film bardzo mi się podoba, polecam każdemu. Nie zastąpi on wprawdzie książki, ale można powiedzieć, że jest bardzo dobrze zrobiony. Warto go obejrzeć, opisuje on w końcu naszą historie.
| | | | |
Żarty: | | | | Kod: Żart numer 1. W sklepie zoologicznym klientka pyta: -Mają państwo sweterki dla psów? -Tak, oczywiście mamy -To poproszę czerwony -Dobrze, ale proszę przyprowadzić psa na przymiarkę -Nie mogę... to ma być niespodzianka
Żart numer 2. Siedzi sobie sroka na sośnie, a tu niespodziewanie do sosny podchodzi krowa i zaczyna się wspinać. Sroka w szoku obserwuje jak krowa powolutku siada koło niej na gałęzi. Wreszcie pyta krowę: -Krowa, co ty robisz? -No przyszłam sobie wisienek pojeść. -Ty Krowa... ale to jest sosna, a nie wiśnia. -Spoko... Wisienki mam w słoiczku!
Żart numer 3. -Wiesz, jestem zaproszony na wesele - mówi królik do swojego znajomego królika. -Jako gość, czy jako pasztet?
Żart numer 4. Idą dwie mrówki przez pustynię i jedna mówi: -Nie czuję nóg! A na to druga: -To powąchaj moje.
*Żart numer 5. Przyjeżdża rowerem kangur do baru. Po godzinie wychodzi. Patrzy, nie ma roweru. Wchodzi do baru i krzyczy: - Gdzie mój rower! Jak go nie znajdę to zrobię to co mój dziadek w 62. Wychodzi z baru. Patrzy, znalazł się rower. Wchodzi do baru i mówi: - Już nic. Znalazłem mój rower. A misiu się pyta: - Co zrobił twój dziadek w 62? - Poszedł na pieszo - odpowiedział kangur.
*Żart numer 6. Przychodzi klient do restauracji: - Poproszę lody truskawkowe. Kelner przynosi lody, a klient krzyczy: - Co ta mrówka robi w moich lodach?! - Nie wiem, pewnie jeździ na nartach... | | | | |
Warte polecenia: | | | | Kod: Garfield: Film. Reżyseria: Peter Hewitt Scenariusz: Joel Cohen, Alec Sokolow, Jim Davis
Garfield 2: Film. Reżyseria: Tim Hill Scenariusz: Joel Cohen, Alec Sokolow
Straszny Film 5. Reżyseria: Malcolm D. Lee. Scenariusz: Pat Proft, David Zucker
Kevin sam w domu Reżyseria: Chris Columbus Scenariusz: John Hughes
Gdzie jest Fred? Reżyseria: Anno Saul Scenariusz: Bora Dagtekin, Ken Daurio, Cinco Paul
Shrek Reżyseria: Andrew Adamson, Vicky Jenson Scenariusz: Joe Stillman, Roger S.H. Schulman, Ted Elliott, Terry Rossio | | | | |
|
N, 22 lut 2015, 11:49 |
|
|
Matek
Pod-ziemniak
|
Niech Kretes napisze art. główny na temat świąt na forum, a tam glownie o Wielkanocy. Co do filmow, mam lepsze.
|
N, 22 lut 2015, 12:00 |
|
|
Autor8
Lord Protektor
|
To podaj te filmy. Proponuję taki podział:
1. Artykuł główny: (Kretes) 2. Warte Polecenia (Mątek) 3. Artykuł poboczny: (Autor) 3. Kącik żartów wujka Karola (Mątek) 4. Zabawa (Wszyscy pomyślimy, ale zrobi graficznie Mątek oczywiście) 5. Ankieta (Kretes... a wykres kto?) 6. Z kart historii (Autor) 7. Recenzja (Autor) 8. Zakończenie (Autor)
Ostatnio edytowano So, 14 mar 2015, 09:04 przez Autor8, łącznie edytowano 1 raz
|
N, 22 lut 2015, 12:02 |
|
|
Kretes102
Poznaniak Nieszczelny
Dołączył(a): Wt, 24 lip 2012, 11:47 Posty: 2434 Lokalizacja: Poznań, Rzeczpospolita Polska
Naklejki: 17
|
Zgadzam się na taki podział ról i obowiązków, odnośnie piątego numeru, aczkolwiek zastanawiam się, co ma znaleźć się w "Kartach Historii". Jedynymi tematami, które w moim przekonaniu nadają się do tegoż artykułu, są: - Spamerskie przypadki (można także to inaczej nazwać) - oczywiście mowa tu o największych spamerach, którzy swoimi złymi występkami przyczynili się poniekąd do zmiany wyglądu forum, a także do wielu innych przemian, kończąc na banie ostatecznym
- Goście, goście - opowieść o tymże dziale.
- Opowieść o Moderatorium i wyborach, etc. (Mątek również podsunął ten pomysł)
Pozostawiam wam to do przeanalizowania. Jednak jeśli chodzi o wykres do ankiety, to... może ktoś z nas by ją zrobił lub inna osoba, ale ściśle powiązana z GR, chociaż i tak prawie wszyscy przynależą do Gwardii, zatem nie robi to zbytniej różnicy. Ankieta niebawem się pojawi, teraz mamy spokój, nikt nas nie goni, gdyż za ponad miesiąc mamy Wielkanoc. Jestem pewien, że zdążymy wszystko zrobić na czas. To tyle.
_________________Co ja będę się rozpisywał, zapraszam: "Reksio i Kretes: "Skarb Umuritu" [KOMIKS] - czyli, dlaczego Kretes zasłania dymkiem innych kolegów oraz gdzie znajduje się skarb Umuritu. Ten kolor należy do Administratora dbającego o czystość i walczącego ze złem. Lepiej zacznij się zastanawiać nad sobą, kiedy ujrzysz ten kolor w swoim poście
|
N, 22 lut 2015, 17:03 |
|
|
Matek
Pod-ziemniak
|
O moderatorium, tam dopisaloby sie, ze Nika zostala nowym. Inne pomysly wykorzystamy w innych numerach.
|
N, 22 lut 2015, 17:11 |
|
|
Autor8
Lord Protektor
|
Zgodzę się z Matkiem w sprawie wykorzystania innych pomysłów w następnych numerach. Według mnie to dobry plan.
Aha, i co do artykułu głównego: Na forum Wielkanoc jakoś tak nie była za bardzo obchodzona, dlatego też proponuję by artykuł był bardziej o Wielkanocy, a gdzieś tak pod koniec byłoby kilka zdań na temat, co dzieje się wtedy na forum.
|
N, 22 lut 2015, 17:46 |
|
|
Kretes102
Poznaniak Nieszczelny
Dołączył(a): Wt, 24 lip 2012, 11:47 Posty: 2434 Lokalizacja: Poznań, Rzeczpospolita Polska
Naklejki: 17
|
Oczywiście, zgadzam się z moimi przedmówcami. Ja osobiście nie mam nic do dodania, tak więc możemy powolutku już wdrażać pomysły, które tutaj zaprezentowaliśmy. Do dzieła .
_________________Co ja będę się rozpisywał, zapraszam: "Reksio i Kretes: "Skarb Umuritu" [KOMIKS] - czyli, dlaczego Kretes zasłania dymkiem innych kolegów oraz gdzie znajduje się skarb Umuritu. Ten kolor należy do Administratora dbającego o czystość i walczącego ze złem. Lepiej zacznij się zastanawiać nad sobą, kiedy ujrzysz ten kolor w swoim poście
|
N, 22 lut 2015, 18:06 |
|
|
Matek
Pod-ziemniak
|
Artykuł główny powinien być o tym co dzieje się na forum, a nie o samym święcie. Proponuję, aby w art. głównym było napisane jak obchodzi się różne święta na forum, Czarny coś takiego napisał do 4 numeru. I na końcu doda się, że dzisiaj Wielkanoc, blebleble.
|
N, 22 lut 2015, 19:35 |
|
|
Matek
Pod-ziemniak
|
No więc, oto plan na chwilę obecną: Artykuł główny: Święta na Forum Przygód Reksia, czyli jak obchodzimy święta na forum Warte polecenia: Filmy, myślę, że możemy zaszaleć i zrobić dwie strony. Artykuł poboczny: No to klops, mam nadzieję, że przez miesiąc pojawi się jakiś temat do poruszenia na forum, jak pojawią się wieści z modowni możemy to właśnie tym zastąpić. Kącik żartów wujka Karola: Tu planuję zrobić żarty w nowej odsłonie, będą one z obrazkami. Chodzi mi o to, że osoby z PR będą opowiadać żarty, jeśli nie będziecie mieć nic przeciwko. Zabawa: Krzyżówka już była, ale można pomieszać parę przedmiotów z PR i kazać je policzyć. Postaram się, żeby to zadanie było piekielnie trudne. I tak mi się nie uda, hyhy Ankieta: To może ''Jakie święta na forum najbardziej lubisz?'' Najlepiej jak najszybciej zrobić tą ankietę, bo istnieje większe prawdopodobieństwo, że Adam nam pomoże i zrobi wykres. Z kart historii: O moderatorium, w tym na końcu napisać zmiany jakie ostatnio miały miejsce w składzie. Recenzja: Mamy... Zakończenie: Tutaj tradycyjnie wymieniony skład, podziękowania, życzenia itp.
|
Pn, 9 mar 2015, 17:18 |
|
|
Matek
Pod-ziemniak
|
Trochę mnie poniosło i zrobiłem już 2 i pół strony 5 numeru (żarty w specjalnej odsłonie będą na święta, Halloween, Boże Narodzenie i inne takie. Jeśli nie macie nic przeciwko) Awtor, zobacz czy tam przy tym filmie ''Gdzie jest Fred?'' jest dobra miniaturka, bo ja nie wiem.
|
Pt, 13 mar 2015, 13:46 |
|
|
Autor8
Lord Protektor
|
No, wszystko fajnie. Żarty są dobre. Jest dobra miniaturka. To taka niemiecka komedia o takim kimś, kto musi zdobyć piłkę do koszykówki z autografem (występuje kilka zboczonych żartów, ostrzegam z góry xd)
|
Pt, 13 mar 2015, 14:07 |
|
|
Matek
Pod-ziemniak
|
W związku z tym, że żarty mają dwie strony, nie trzeba chyba pisać art. pobocznego Koło wartych polecenia da się ''Z kart historii''. Ale i tak warto by było napisać na wszelki wypadek.
Ostatnio edytowano So, 14 mar 2015, 09:03 przez Matek, łącznie edytowano 1 raz
|
So, 14 mar 2015, 09:00 |
|
|
Autor8
Lord Protektor
|
|
So, 14 mar 2015, 09:03 |
|
|
Matek
Pod-ziemniak
|
MATKO BOSKO! Wiedziałem, że tak będzie, już końcówka marca, a nam brakuje wielu rzeczy. Ktoś musi zrobić ankiety (można ewentualnie być może poprosić Dawida, WY TO ZRÓBCIE, BO JA JUŻ WYSTARCZAJĄCO DUŻO ZROBIŁEM). Szybko pisać artykuły, bo ja od jutra nie będę miał aż tak dużo czasu.
|
Cz, 26 mar 2015, 12:57 |
|
|