|
|
Teraz jest Śr, 25 gru 2024, 21:51
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Pliki .img - do otwarcia!
Autor |
Wiadomość |
kacrudy
Roz-kreca się
Dołączył(a): So, 3 sty 2015, 14:59 Posty: 20 Lokalizacja: Wioska Masajajów
Naklejki: 0
|
Pliki .img - do otwarcia!
Witam! Niedawno odkryłem, że pliki .img można sobie otwierać i edytować! Gdzie? Ano w "Tile Molester". Programik można sobie ściągnąć z internetu i uruchomić "plik tm.jar, do otwarcia tylko z zainstalowaną Javą", potem "Open", wybrać jakiś plik .img i... voila! Tu zobaczymy jakieś dziwne bloczki, ale spokojnie! Wystarczy, że klikniemy na "View", potem "Codec" i "16bpp ABGR (1555)". Teraz rozszerzamy obraz - u góry są odpowiednie przyciski. Na każdym z nich takie trzy kreski i strzałka w którąś stronę. Najpierw kilka razy klikamy tą w dół, a potem w prawo tak długo, aż obrazek będzie wyraźny. Wiem, że tak można edytować pliki .img, ale nie wszystkie! Te z późniejszych gier już nie są takie przyjazne, jeszcze ich nie rozkodowałem. No i pozostają jeszcze pliczki .ann...
_________________ Lubię Reksia. I tyle.
|
Pn, 10 lip 2017, 17:26 |
|
|
Dawid6
Bezpieczeństwo Forum
Dołączył(a): So, 7 lis 2009, 14:12 Posty: 2174 Lokalizacja: Koło komputera xD
Naklejki: 7
|
Re: Pliki .img - do otwarcia!
Ciekawe odkrycie. Przy okazji, które pliki sprawdzałeś? Próbowałem z RiSP, RiC i RiWC, ale mi się nie udało ;/ Swoją drogą, motywowany Twoimi poczynaniami, przejrzałem parę plików, i tak: • zauważyłem podpis w nagłówku plików .ann (informacja o twórcy już na Reksiopedii), zauważyłem również tendencję wypierania .img przez .ann wraz z rozwojem serii (o ile dobrze myślę, .ann pozwala na przechowanie kilku obrazów dla różnych stanów: FOCUSON, FOCUSOFF, CLICK, itp.), • przepuściłem parę części przez AllMedia Grabber. Bardzo klimatyczne grafiki teł, zamieszczam pod linkiem: https://drive.google.com/open?id=0BznTCi1N5LoMVDlCdTI4bXU5T1U(polecam RiWC->JPG, w sumie to jedyna wartościowa rzecz) Na plikach widać m.in. zasadę działania labiryntów czy słynnego mieszka z krzemieniami (wtf, ale jak to obszary kolizyjne zawarte na obrazku). Ciekawostką jest również fakt (i smutkiem nieco), że największa grafika ma rozdzielczość 1280x960, druga 1600x480, reszta 640x480). Postaram się znaleźć jeszcze inne narzędzia, bo tła-tylko-z-RiWC.jpg to trochę słaby wynik, ale zawsze coś.
_________________Przejrzyj moje okołoreksiowe projekty na GitHubie!Pozdrawiam wielu nieaktywnych użytkowników, wszystkich wciąż wchodzących oraz Playboiia, bo zawsze się żali, że go nie ma w moim podpisie. III miejsce w konkursie halloweenowym 2011, I miejsce w konkursie rocznicowym 2015Tym kolorem moderuję.
|
Wt, 11 lip 2017, 13:21 |
|
|
kacrudy
Roz-kreca się
Dołączył(a): So, 3 sty 2015, 14:59 Posty: 20 Lokalizacja: Wioska Masajajów
Naklejki: 0
|
Otwierałem pliki .img z RISP i RIU. I fajnie, że też szukasz w tych pliczkach różności. Póki co, wyników nie zobaczę, ani nie pokażę swoich, gdyż mi internet na to nie pozwala (to wręcz cud, że mogę pisać tego posta).
_________________ Lubię Reksia. I tyle.
|
Śr, 12 lip 2017, 18:23 |
|
|
Dawid6
Bezpieczeństwo Forum
Dołączył(a): So, 7 lis 2009, 14:12 Posty: 2174 Lokalizacja: Koło komputera xD
Naklejki: 7
|
Jakimś cudem dzięki naszym umiejętnościom i doświadczeniu, odkodowaliśmy z mysliwym format .img. Chciałem się więc z wami podzielić szeregiem teł, obrazów i obrazków pozyskanych z gier Starej Serii: https://drive.google.com/open?id=1z0M8z ... BTSaxNMXXRNa wypadek gdyby ktoś chciał sobie rozkodować grafiki we własnym zakresie lub którejś grafiki z gry nie było w linku powyżej, zamieszczam również link do dekodera tego formatu, który sobie siedzi na moim GitHubie: https://github.com/Dove6/dePIKczerNiestety, narzędzie nie wspiera jeszcze opcji zakodowania obrazu do formatu .img. Jeszcze.
_________________Przejrzyj moje okołoreksiowe projekty na GitHubie!Pozdrawiam wielu nieaktywnych użytkowników, wszystkich wciąż wchodzących oraz Playboiia, bo zawsze się żali, że go nie ma w moim podpisie. III miejsce w konkursie halloweenowym 2011, I miejsce w konkursie rocznicowym 2015Tym kolorem moderuję.
|
Śr, 1 maja 2019, 18:54 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|