Teraz jest N, 12 sty 2025, 13:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Zwierzęta 
Autor Wiadomość
Norman

Post Zwierzęta
Tutaj pisze się o różnych zwierzętach. Daje moje:

Wyrak

To zwierze jest w grupie naczelniaków.
Wyraki mieszakają w lasach na wyspach połódniowo-wschodzniej Azji.
Żyją na drzewach wczepione w ich pnie i skaczą z jednego na drugie. Gwałtownie prostują tylne nogi i wybijają się z nich. Wrazie potrzeby robiąc zwrot w powietrzu lądują na drzewie oddalonym około 2 m.
Dzięki wielkim oczom polują w nocy (najbardziej są wtedy aktywne).
Żywią się owadami żabami, jaszczurkami i ptakami. Jeden z ich gatunków poluje na żaby większe od siebie i na jadowite węże. Młode rodzą się wysoko rozwinięte: mają grubą sierść i otwarte oczy. Zaraz po urodzeniu potrafią wspiąć się i wczepić w futro matki. Matka wędrując gdzieś dalej, przenosi młode w pysku.
Wyrak potrafi odwrócić głowę do tyłu, nie obracając ciała. Dzięki temu widzi swoje ofiary i łatwiej unika napastników, np. sowy i małe koty.
1 oko wyraka waży 3 g, jest cięższe od mózgu. Są bardzo czujne, nawet gdy śpią 1 oko jest zawsze otwarte.
Wyraki mają długie palce przednich i tylnych nóg. Każdy palec ma na czubku poduszkę-przyssawkę pomagającą im wspinać się wzdłuż pnia i między gałęziami.

Jest chyba kilka rodzajów Wyraków. Jakie to ja nie wiem.

Wy też dawajcie o róznych zwierzętach. :D

N, 26 paź 2008, 19:38
Norman

Chomik o imieniu kubuś ( Chce o moim zwierzaku mi jest łatwiej)

Chomiki domowe jak i polne lubią różne rodzaje ziaren.
Nie różnią się także tym że kopią (chomiki polne kopią nory a chomiki domowe lubią grzebać w trocinach).
Chomiki domowe lubią jesc orzechy, biszkopty, obważanki ( :lol: ) marchewkę, jabłka, lubią paluszki bez soli, piją wodę, lubią także suchą karmę, można im kupić suchą karmę:koktajl owocowy w których są owoce, lubią biszkopty miodowe i owocowe(to są specjalne biszkopty dla gryzoni)
Lubią biegać na swoim kółku. Bardzo często ludzie kupują im domki specjalne w których mają swoje legowisko. Lubią się bawić z włascicielem.

Zachęcam do dawania opisów zwierzaków!!

Pozdro agata9

:P

Pn, 27 paź 2008, 14:36
Ekspert w Dziedzinie Cementu

Naklejki: 3
Bardzo fajny opis chomika ^^. Taki innowacyjny. Jak będę miał czas to może też coś napiszę. A, i z wiki proszę nie pisać, bo to żadnej wartości nie będzie miało :P.

Pn, 27 paź 2008, 17:59
Norman

Mój chomik mi mówił co mam pisać( :lol: ) Dzięki Michcio, Wikipedia to źródlo do celów potrzebnych do napisania, a o zwierzętach! Przecież znamy dużo zwierząt o których wiemy nie z wikipedii, ale spotykamy je na codzień tak jak psy, koty, rybki akwariowe...Jest ich za dużo żeby wymieniać!

Wt, 28 paź 2008, 14:13
Starszy Norman

N, 4 paź 2009, 18:38
YIM
Bywalec Nory

świnke morską jest nazwa że to morskie zwierze Ale wcale nie lubi wody nawet dużo jej nie pije 8) nazywa sie lola!!!!!!!!!!!!

Wt, 20 paź 2009, 16:41
Roz-krecony

Naklejki: 0
ja mam psa o imieniu Stefan,on jest bardzo przyjazny,lubi się ze mną bawić ale czasami potrafi pobrudzić mieszkanie

Pn, 18 sty 2010, 15:58
Bardzo Stary Norman

Ja mam sukę, która wabi się Lola i gdy się cieszy, tak opuszcza śmiesznie uszy i pokazuje swoje niebieskie oczy, że chce mi się śmiać :wink:

"Myślałem i wymyśliłem bezmyślnik ~. Stawiać się go będzie przed zdaniem nie mającym sensu." - Tytus de Zoo

Pn, 18 sty 2010, 20:31
Forumowy Artysta

Naklejki: 6
Ja mam psa o imieniu Kropka,bo jest bardzo mały.Lubi się ze mną bawić.

Pt, 16 kwi 2010, 10:13
Roz-krecony

Miałem bojownika, nazywał się Mat. Zmarł około początku roku.
Są dwa rodzaje bojowników: czerwone i niebieskie(mój był niebieski) oczywiście. Hodować trzeba je samotnie(chyba że są samiec i samica, ale nie wiem dokładnie). Mają ciekawy sposób obrony: przystaw takiemu lusterko, a on wtedy wypnie skrzela na boki, lub całe pofalowane "koło". Nazywałem to grzywą. Ciekawostka: gdy urodzą się młode, w podróży samiec przenosi je w pysku. a właśnie, młode. Po wykluciu trzeba je szybko przesadzić do oddzielnych akwarium, inaczej się zjedzą. Karmić można je zwykłą karmą jak dla innych rybek, ale jak chcesz możesz kupić specjalną karmę.

Śr, 18 sie 2010, 19:38
Bardzo Stary Norman

Ja mam psa o imieniu jamuś .nie ja go nazwałem tylko tata bo wtedy miałem 2 miesiące
Rzem z tym psem dorastamy (on ma ponad 12 lat).Jest przybłędą ale nie wymienił bym go na innego... :D :D ...w trakcie gdy go mniałem dostałem też Owczarka szkockiego (lessi) i nazwałem go Nero ale umarł i tata nie chciał mi o tym powiedzieć i mówił że uciekł...ale przedemną nic się nie ukryje...
Jeszcze razem z jamkiem przygarneliśmy też innego psa (też przybłęde)Ciapka...Ale się powiesił na siatce kiedy chciał uciec :cry: :cry: ale nie był taki fajny jak jamuś...Jamuś żądzi :D

Cz, 19 sie 2010, 07:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]