Naklejki: 100
Re: Pokemon Special
Lalala, czas na odczucia z FR/LG.
Spoiler:
No dobra, zmusiłeś mnie do pisania Janusz ;-; Zacznijmy od postaci. Tutaj widać kolejne plusy. Widać, że Red jako mistrz nie stał się pyszałkowaty i pewny siebie. Właściwie to właśnie on najbardziej wątpi w swoje umiejętności z całej trójki. Bardzo podoba mi się postać tej starszej babci, która pilnuje prastarych mocy. Jest naprawdę ciekawą postacią. Na samym początku myślałem, że to taka postać-troll, od coś tam dla niej zrobią, ale to nie przyniesie efektów. No cóż, okazało się, że Red dobrze zrobił, że jej zaufał. Naprawdę ciekawa postać i dobrze, że miała swoje pięć minut. Trzy bestie Zespołu Rocket? Nie wiem skąd Giovanni wytrzasnął taką dziwaczną trójkę, składająca się z osiłka, geniusza informatycznego i kuhde szefowej. Tak czy inaczej, myślę że mógł on spokojnie wezwać Surge i Sabrine. Jestem pewien, że wróciliby do jego szeregów (tak, btw... ciągle mówiono o powrocie Zespołu Rocket... Ale właściwie co to za zespół składający się z czterech osób!? No bo gruntów żadnych chyba nie było). Miło jednak wiedzieć, że zrobiono postać, która się zbuntowała. Po prostu chciał władzy, a nie osiągnięcia szczęścia przez swojego szefa. No właśnie... plan Giovanniego... Pod koniec G/S/C byłem zdziwiony, że przez te 10 lat Zamaskowanego nie szukał Giovanni (no tam rodzice Blue i inni raczej byli zbyt słabi żeby go pokonać, ale Giovanni to jednak Giovanni). Tutaj się okazuje, że on jednak nie zapomniał... Zawsze chciał go odszukać. Czyli co? Mewtwo powstał też żeby odnaleźć Silvera? Wszystko fajnie, w sumie to w takim razie Giovanni jest taką postacią trochę jak Zamaskowany... Jednakże Giovanni jest bardziej mroczny i cechy pozytywne są w nim mniejsze niż w Zamaskowanym. Hm... Smutna historia. Silver jednak liczył chyba na lepszego rodzica... Ogólnie fajny był fragment, w którym Green pocieszał Silvera... Warto wiedzieć, że jego motywacją było odrzucenie sławy pochodzącej z faktu bycia wnukiem Dr Oaka żeby samemu na nią zasłużyć. Hm... Deoxysy w sumie fajnie były przedstawione. Szukały swoich korzeni, gdyż narodziły się właściwie nagle... O wiele lepsza historia niż w filmach czy w grach. Bardzo fajnie, że poświęcono temu pokowi cały chapter (inaczej chyba tego nie można nazwać). Dosyć ciekawy stworek, któremu jednak nie poświęcono należytego czasu (przynajmniej ja tak sądzę). Końcówka mnie zszokowała. Wprawdzie przeczytałem już Emerald i wkrótce napiszę przeżycia z tego, więc wiem, że oni zostaną uwolnieni... Jednakże nie spodziewałem się takiego obrotu spraw. Trochę mnie to wystraszyło, przyznaję. Jedna rzecz mnie tylko zastanawia... Dlaczego Blue tak szybko znalazła swoich rodziców? To co najmniej dziwne, skoro najwyżej mogli mieć zdjęcie kiedy miała jakieś 5 lat...
Kimberly wróci jeszcze w OR/AS, więc się nie martw. Taka z niej cwana bestia.
_________________ Mahna mahna...
Whovian.
Strzeż się, Izzy Cię obserwuje.
Pt, 20 mar 2015, 21:15
Autor8
Lord Protektor
Janusz, a co sądzisz o tym,
Spoiler:
że Deoxys uważał Reda za swojego przodka/samego siebie? Według mnie całkiem fajnie to zrobili. W końcu to, że Giovanni wziął od niego krew i tam sobie przechowywał (a potem Deoxys trochę pobrał tej krewi) jest o wiele prawdopodobniejsze niż... no nie wiem... Od tak chciał się zaprzyjaźnić ten Deoxys z Redem
Według mnie motyw bardzo dobrze rozwinięty, tylko czuję niedosyt, jeśli chodzi o Deoxysa. Bo już się nie pojawił więcej w serii, chociaż, kto wie, czy go gdzieś tam nie wsadzą w X/Y, B2/W2, czy OR/AS. Samo zakończenie też serii FR/LG przyprawiło mnie o ogromne zaskoczenie i domyślałem się już motywu działania Emeralda na początku serii, kiedy była mowa o Battle Frontier. Przy okazji, jakby nie patrzeć to właśnie Emerald był tym dzieciakiem, co chciał Pokedex na końcu serii G/S/C od profesora Oaka, dasz wiarę? Już wtedy pojawił się ten wątek, tak subtelnie.
Whovian.
So, 21 mar 2015, 07:33
Autor8
Lord Protektor
Spoiler:
Właśnie sprawdziłem. Miałeś racje, Emerald pojawił się już w G/S/C. Tego się trochę nie spodziewałem.
Ja się domyśliłem motywów Emeralda, gdy była mowa o tym, że pracuje dla kogoś i o tym, że pojawił się Jirachi, który spełnia życzenia. Miło, że dokończono FR/LG w Emerald.
Co do Deoxysa... Nie wiem, czy dobrze zgaduję, ale myślę, że OR/AS jest na podstawie Epizodu Delta z Omega Ruby/Alpha Saphirre, który dotyczył również Deoxysa.
Spojrzałem w końcówkę G/S/C, jak mi o niej nawijałeś... I się zaskoczyłem wówczas, bo tego nie pamiętałem. Ha, bardzo dużo można odkryć za pomocą osób, które się wciągnie w coś... Dzięki czemu, teraz jestem chociaż na bieżąco ze swoją pamięcią dotyczącą mangi. Hehe. Co, do dokańczania - wyjaśnienie, co się stało, że zamienili się w kamień ujrzysz pod koniec D/P ^^.
Tak, OR/AS jest o epizodzie Delta, ale wpleciono w to też Primal Kyogre'a i Groudona. Stąd, mam mieszane odczucia, co do Deoxysa. Myślę, że może się pojawić, albo i nie. Kto wie.
Whovian.
So, 21 mar 2015, 08:43
Autor8
Lord Protektor
Janusz, a co sądzisz o
Spoiler:
Powrocie Archiego? Ja już wiedziałem, że to on kiedy okazało się, że chciał sprawić żeby Battle Frontier zostało zalane przez morze. No cóż, przywykłem już, że w mandze źli lubią powracać (np. Dżjowani, elitarna czwórka). Szczerze mówiąc podobał mi się ten wątek. Fajnie zrobiono, że po takim kontakcie z kulą potrzebuje zbroi żeby przetrwać (ciekawe czemu Saphirre i Ruby jej nie potrzebują Może dlatego, że kule ich nie opętały). Trochę mi szkoda Maxie'go, gdyż zawsze uważałem go za lepszego (ogólnie Team Magma uważam zawsze za lepszy team od Aqua) od Archiego... Ale no cóż, twórcy mangi uznali inaczej
Myślę, że Archie wrócił, ponieważ potrzebny był wątek wprowadzenia Manaphy'ego i zasadzenia, że istnieje region Sinnoh i inne legendarne pokemony. Takie Heatran, który był ognisty faktycznie pojawia się, bodajże w Platinum... Bo w D/P sobie tego nie przypominam. A Manaphy dopiero na końcówce całej serii D/P/Pt i ma tylko małą rolę, wraz z Phione'em.
Zaś Ruby i Sapphire chyba nie potrzebowali tego ze względu na cofnięcie czasu i naprawienie wszystkiego przez Celebi. Tak mi się wydaje, nie pamiętam już zbytnio...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości