Hello! Jak wiecie, mam zamiar niedługo zrobić serię let`s play Minecraft. To będzie Minecraft z fabułą, choć znajdzie się tam sporo momentów zwykłego, zupełnie spontanicznego odkrywania i budowania. Do rzeczy, oto krótkie wprowadzenie:
Spoiler:
,,Królestwo Tharceminu, jakkolwiek zawsze zagrożone, miało stabilną sytuację. To był szczyt jego potęgi: setki czasodziejów, magów obdarzonych mocą podróży w czasie i przestrzeni, strzegły jego bram przed złem. Do czasu... Z tysiącletniego wygnania powrócił najpotężniejszy z nich, twórca całej profesji magów. Wojna rozegrała się błyskawicznie. Ekipa wybrańców Akademii Tharcemińskiej ruszyła do walki. Wraz z nimi na gapę pojechał student zaledwie pierwszego roku. Wielki przeciwnik został pokonany, jednak jego siedziba, nie podtrzymywana już zaklęciami, zaczęła się walić. Ucieczkę do Uskoku Czasu przeżył tylko ten uczeń. Uzbrojony w Zegar Chroniczny, skoczył na spotkanie przygody." Bohater główny będzie musiał odszukać najbliższy Uskok Czasu, uruchomić Zegar i wrócić do domu. Pomogą mu zapiski starego alchemika i wskazówki Kamienia Filozoficznego, a zdecydowanie nie pomogą spotkane po drodze potwory i masakryczne trasy, wśród których znajdą się takie miejsca jak Nether, latające wyspy, zalane komory, płonące przejścia i wiele, wiele innych.
Seria zrealizowana zostanie na single player, możliwe jest jednak, że na chwilę akcja przeniesie się na multi. Głos Kamienia Filozoficznego, bardzo interesującej postaci, będzie się zmieniał-skale utworzonej w magicznym eksperymencie wszystko jedno, jak mówi. Ważnym segmentem będą Dimensiony, w których Czasodziej będzie podróżował w celu aktywacji Uskoku. Występować tam będzie dziwna, nie zawsze spotykana naturalnie w minecrafcie budowa terenu. Właśnie w tych dwóch ostatnich sprawach chciałbym poznać wasze zdanie. Macie jakieś pomysły na niezwykłe miejsce po drodze podróży? Chcielibyście dać Kamieniowi Filozoficznemu głos? Piszcie, co o tym sądzicie, chciałbym, byście mieli swój udział.
Wt, 20 gru 2011, 14:29
Shlafrok Holmes
Starszy Norman
Dołączył(a): Śr, 20 maja 2009, 17:41 Posty: 450 Lokalizacja: z londynu
Re: Projekt: Minecraft Czasodziej
Mi się bardzo podoba do tego bardzo lubię minecarfta niestety nie pomogę ci bo mi się skasował minecraft a więc klops. Ale mam nadzieję ze ci dobrze pójdzie może będziesz jak Jayjay
Powodzenia w kręceniu serii! Fabuła przedstawiona w pierwszym poście wydaję się być ciekawa, ale efekt końcowy będzie zależał od tego jak seria zostania poprowadzona. Co do "niezwykłych miejsc" to jeżeli byłaby taka potrzeba mogę dać bezpośrednie linki do save'ów na których znajdują się epickie budowle, dziwne formacje terenu czy wiele innych rzeczy. Gdybym miał podać tylko propozycje na określone miejsca to, ostatnio przeglądając pewne zagraniczne forum odnalazłem ciekawą mapę. Było to wielkie, puste i ciemne miejsce przypominające wnętrze komputera. Setki obwodów z redstone'a i wiele bramek logicznych łączących się w jedną całość wyglądało naprawdę epicko. Można by zrobić tez coś na kształt atlantydy - ogromne podwodne kopuły, rozbudowane podziemia. Interesujące byłoby zastosowanie czegoś jak w "Avatarze": Wieeeelkie drzewa na których rozwija się życie. A propos kwesti technicznych, to do budowania tych krajobrazów polecam użyć WorldEdita. Jest to banalnie prosty w obsłudze plugin z którym budowa idzie dwa razy łatwiej i szybciej. Pozdrawiam
Rrauu hau hou grrao Hauhaure (hau. Mówię poprawnie po Hauhasku). Tym kolorem prowadzę walkę admina ze złem. "Wszyscy jestescie moimi dziubaskami ^^" <- Ten cytat zawsze poprawia mi humor, Api.
Śr, 18 sty 2012, 21:40
kubulus
Bardzo Stary Norman
Dołączył(a): N, 11 kwi 2010, 13:44 Posty: 552 Lokalizacja: San Francisco, 1329 Prescott Street
Ja proponuję, żeby jeden "wymiar" był zbudowany z kolorowych materiałów, n.p. wełny.
_________________ Mist. To be mist. To miss. To be missed. To be...
Cz, 19 sty 2012, 18:38
Rdusiu25
Bardzo Stary Norman
Dołączył(a): Śr, 16 mar 2011, 14:45 Posty: 578 Lokalizacja: W szafie
Naklejki: 0
kubulus napisał(a):
Ja proponuję, żeby jeden "wymiar" był zbudowany z kolorowych materiałów, n.p. wełny.
Tak, wełna jest najlepsza.
[adm=Dizel]Ojj nie czytamy regulaminu... Leci upomnienie[/adm]
Kolejny news: Na YT pojawił się właśnie temat muzyczny jednej z lokacji, które wystąpią w serii. Jest dostępny przez mój kanał.
So, 28 sty 2012, 17:59
Paratroopa
Starszy Norman
Dołączył(a): So, 6 lis 2010, 15:27 Posty: 362 Lokalizacja: Warszawa
twoje budowle są nieźle wykonane
Hmm, zastosowałem troszkę modów i minecraft wygląda przepięknie, jak w The Legend of Hobo. Trawa się buja, cienie realistyczne, tak samo woda i kolorystyka, ale w skutek tego zarazem procesor i RAM mają mnóstwo roboty i są lekkie, ale stałe lagi. Gdybyście mieli jakieś rady, to piszcie, w szczególności nie mam pojęcia, jak zwiększyć ilość miejsca na dysku przeznaczoną na potrzeby pamięci komputera. Coś manipulowałem, ale wielkiej różnicy nie ma. Mogę oczywiście zrobić minecraft normalny, ale to nie to samo, wierzcie mi. Gdyby dało się grać z taką grafiką bez lagów, powstałaby seria, która jakością zawstydziłaby ponad połowę już istniejących.
Wt, 31 sty 2012, 18:01
AdamMag
Mag bezczelny
Dołączył(a): Śr, 2 gru 2009, 17:21 Posty: 1196 Lokalizacja: Cały świat
Naklejki: 7
Ja gdzieś czytałem, że można usunąć niepotrzebne pliki i programy aby zwiększyć pamięć operacyjną- ale moim zdaniem do brzmi idiotycznie. Ale cóż... nie zaszkodzi spróbować. Możesz też sobie kupić takie specjalne urządzenie, które wspomaga komputer podczas grania (karta graficzna, pamięć RAM i procesor). Sam takie nawet miałem, ale cóż instalacja była tak skomplikowana i mozolna, że zrezygnował ze wszelkich dalszych prób i zrezygnowałem (ale chyba wkrótce wznowię sPróbuję).
Krajobraz fragmentu świata, wzbogacony modami, wygląda tak: Jak widać, jest dużo lepiej z cieniami i światłem. Tutaj tego nie widać, ale trawa faluje równomiernie w rytm wiatru, a drzewa są również świetne w wyglądzie. Nie jest to jednak wszystko, wszystko to tylko na ustawieniach niższych, bo na wyższych gra wymaga za wiele RAM-u i minecraft pada. Raz tylko sprawdziłem to na dłużej: wówczas cienie są jeszcze piękniejsze. Minusem jest jedynie to, że jeśli cień pada na pochodnię, to ma raczej słaby efekt rozświetlający, muszę wciąż nad tym pomyśleć, by uniknąć ciemności egipskich.
Wt, 31 sty 2012, 20:45
kalmar
Bywalec Nory
Słuchaj... Jak Ci laguje to wyłącz shadery. Bez nich też przeżyjemy.
PS Na ostatnim screenie w oddali widać jakąś wieżę i chyba niebieską owcę.
_________________ Zająłem 6 miejsce w tabeli roku 2011. Problem w tym, że od końca!
To nie tyle wieża, co raczej... hmm, nie mam jeszcze na to określenia. Coś pośredniego pomiędzy słupem telegraficznym, a ołtarzem. Ale owca faktycznie jest niebieska. To efekt promieniowania.
Pn, 6 lut 2012, 14:26
Rilana
Norman
Z modami wszystko wygląda ładniej. x'3 Czy mógłbyś mi podać linki, albo chociaż same nazwy poszczególnych modyfikacji na PW? Niedawno myślałam nad zainstalowaniem kilku, by gra wyglądała ładniej. A co do budowli, to muszę z przykrością powiedzieć, że nie zachwycają, ale brzydkie też nie są. c:
No cóż, skoro akcja dzieje się w najdalszej przyszłości, to nie pojawią się majestatyczne pałace i budowle. Co najwyżej ruiny, ale nad nimi bardzo się postaram. Wszystkie mody użyte do serii znajdują się w artykułach tej strony: http://craftsite.pl/kategoria/aktualnosci