Oto rozdział 11:
Rozdział 11 : Gdzie jest Reksio?
Kari – Mata – Hari przyłożyła palec do ust na znak by Kretes razem z Molly byli cicho. Następnie przyłożyła ucho do ściany. Usłyszała jak Kurolina mówi:
Oczywiście. Tak. Wiem, że mam piękny dzióbek.
Kari – Mata szepnęła im do ucha to co usłyszała.
Piękny dzióbek! Akurat!
Tym razem Molly przyłożyła palec do ust na znak żeby Kretes był cicho. Kari – Mata ponownie przyłożyła ucho do ściany. Skrzywiła się słysząc coś za ścianą poczym popchnęła Kretesa i Molly do ściany aby posłuchali.
Oczywiście Korneliuszku! Tak wyjdę za ciebie!
Kretes zaczął szeptem mówić ,, O Matku, O matku, O matku”, a Molly omal nie dostała gorączki.
Idę do warsztatu przemówić im do rozsądku! Raz Kretu Śmierć!
Idę z tobą Kretesie – Powiedziała Kari – Mata.
Ja też idę! – Krzyknęła jeszcze Molly i wyszła za nimi z budy.
Weszli do środka. Mieli miny jak gdyby zaraz mieli wybuchnąć.
Kokokoledzy! Wielkie szczęście ko ko! Kokokornelek i Kurolina pobiorą się. Zaraz będzie ślub! Chwila, a gdzie Reksio?
Kretes, Molly i Kari – Mata opowiedzieli chórem co stało się z Reksiem. Koguty razem z Kuroliną słuchały w milczeniu. Gdy skończyli opowiadać Kurolina powiedziała:
Biedny Reksio! Musimy go ratować!
Tylko jak? – Zapytał Kogut Wynalazca – Jak ko ko ko mamy ratować Reksia?
Tak sobie myślałem – Zaczął Kretes – że może zbudujesz radar kogucie? Wtedy będziemy wiedzieć gdzie jest Reksio.
To doskokokonały pomysł Kretesie! Radar! Tak! Zaraz zabieram się za projektowanie. Ale co tu Właściwie projektować? Trzeba tylko doczepić miotłę do odbiornika fal radiowych. No co się gapicie? Szukać miotły!
Szukać Miotły! – Wrzasnął Kretes.
Wszyscy zaczęli biegać po całym podwórku. W końcu Kornelek znalazł miotłę i doczepił ją do odbiornika. Kogut Wynalazca wcisnął opcję szukania Reksia. Radar się uruchomił. Wszyscy czekali w milczeniu pół godziny. W końcu radar się odezwał:
Reksio znajduje się między naszym, a starożytnym czasem. Reksio jest w Atlantydzie za czasów gdy władała nią Wanda Niken.
O CO RENDEL POPROSI REKSIA?
CZYM SĄ PIENIĄDZE W ATLANTYDZIE?
CO PRZYPOMINA REKSIOWI SKLEP PANNY KLARY?
TEGO DOWIECIE SIĘ Z ROZDZIAŁU DWUNASTEGO PT: CZYM ZAPŁACIĆ ZA BUŁKI?