|
|
Teraz jest Śr, 25 gru 2024, 07:38
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kacper98
Forumowy Artysta
Dołączył(a): Pn, 15 lut 2010, 19:53 Posty: 1778 Lokalizacja: Druga strona lustra
Naklejki: 6
|
Parodie i Aluzje
Tutaj będziemy pisać, o parodiach i aluzjach w drugiej części Przygód Bolka i Lolka. Ja jak zwykle podam na początku tylko do PR. Po pierwsze: Waluta ''Odległego Brzegu'' to piesos. Po drugie: Bolek czy tam Lolek mówi tę samą kwestię co Kretes w RIKN a dokładnie: ''My służbowo na statek. ''
_________________Tym kolorem oczyszczam forum ze spamu.
|
Wt, 7 maja 2013, 13:10 |
|
|
Autor8
Lord Protektor
Naklejki: 100
|
Re: Parodie i Aluzje
Ja dodam aluzje do CoS2. Otóż w grze mamy torbę, a KKK(Kretes) będzie takiej używał w CoS2. I jeszcze jedna, tym razem do RiU: Otóż Podziemia(no wiecie, tam gdzie jest Korona)są uderzająco podobne do Indora. Mamy też takie drabinki, pająki i w ogóle podobny system grania i działania.
|
Wt, 7 maja 2013, 15:29 |
|
|
kret2
Bywalec Nory
Naklejki: 0
|
Gdy chcemy wejść na zamek przy porcie musimy ukazać dokument. pytamy się gdzie można dostać ten dokument. Strażnik odpowiada że w zamku . To chcemy iść po ten dokument ale nie możemy wejść bez niego . TO takie same jak w RIKN w Egipcie gdy chcieliśmy wejść na wykopaliska(tylko,że w tedy trzeba było dać notes archeologa).
|
N, 28 lip 2013, 19:11 |
|
|
Burak Chrumburak
Starszy Norman
Dołączył(a): N, 11 paź 2020, 15:57 Posty: 406 Lokalizacja: Kraina Bajek
|
Jeszcze jest postać która cytuje Szekspira i decyduje, że będzie pisać pod pseudonimem "Szejk Pirat"
_________________ Za zdjęcia kolorowych robaków odpowiem na wszystkie pytania, które was dręczą
|
N, 22 lis 2020, 18:59 |
|
|
ManiacComics3445
Norman
|
A kiedyś myślałem że głosu Bolkowi użyca Anita Sajnóg (ta od Sam z Odlotowych Agentek), później się okazało że jest inaczej ale nie ważne, ja wychywicziłem trzy nawiązania do Reksia: 1 i 2: Rozmowy ze Strażnikami nawiązują do rozmów z RiKN i chyba RiC 3.Zostaje wspomniane Piecos, mimo że w realu istnieje Pecos, dziw nie pomysleć dlaczego Bolek i Lolek myślą że to podejrzane pieniądze, Bo nie byli w Pokopane, hahahhaha, czaicie... dobra słaby ten żart.
_________________ Lubie wszytskich na forum
|
Śr, 3 lut 2021, 16:58 |
|
|
Burak Chrumburak
Starszy Norman
Dołączył(a): N, 11 paź 2020, 15:57 Posty: 406 Lokalizacja: Kraina Bajek
|
Właśnie zauważyłem że Latarnik Barnaba ma jeszcze więcej nawiązań które dopiero niedawno zauważyłem
Po pierwsze: jest prawdopodobnie Ślązakiem i mówi ich gwarą. Przy tym wspomina o restrukturyzacji przez którą nie jest już górnikiem, co nawiązuje do wydarzeń w Polsce Poza tym jest nawiązanie do "Latarnika" Sienkiewicza, bo z tego samego powodu co w książce był został zmuszony do pisania
_________________ Za zdjęcia kolorowych robaków odpowiem na wszystkie pytania, które was dręczą
|
Śr, 13 lip 2022, 09:29 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|