|
|
Teraz jest So, 16 lis 2024, 14:49
|
Autor |
Wiadomość |
Dominik
Bardzo Stary Norman
Dołączył(a): So, 6 gru 2008, 12:33 Posty: 680 Lokalizacja: Bochotnica
|
ZIO Vancouver 2010
Wielkim krokiem zbliżają się XXI Zimowe Igrzyska Olimpijskie, które zostaną rozegrane w kanadyjskim Vancouver w dniach 12-28 lutego.
Jak myślicie, ile zdobędziemy medali? Ja liczę na Kowalczyk, Małysza, Sikorę i Ligocką.
_________________Lwów i Wilno na zawsze polskie! Zdobywca II miejsca w konkursie poetyckim, zorganizowanym na pięciolecie Forum Reksia. Piszę poprawnie po polsku"Myślałem i wymyśliłem bezmyślnik ~. Stawiać się go będzie przed zdaniem nie mającym sensu." - Tytus de Zoo
|
So, 30 sty 2010, 11:27 |
|
|
Luk
Lider Podziemia
Dołączył(a): N, 18 sty 2009, 12:44 Posty: 1340 Lokalizacja: I tak nie wiesz gdzie to jest
Naklejki: 0
|
Ja myślę, że to będą najlepsze nasze igrzyska w historii. Tak 3 - 4 medale powinny być, bo Kowalczyk powinna z dwa może trzy wywalczyć, a pozostali których wymieniłeś mogą też namieszać i coś zdobyć. Ja też liczę na polską drużynę skoczków, ale jak tak dalej będą skakać to nie ma co marzyć.
|
So, 30 sty 2010, 11:31 |
|
|
Dominik
Bardzo Stary Norman
|
Gdyby skakali tak, jak na samym początku sezonu, to drugie miejsce (Austriacy są poza zasiegiem wszystkich) spokojnie by było.
Przypomnę, że do tej pory zdobyliśmy tylko 8 medali, w tym tylko jeden z najcenniejszego kruszcu...
_________________Lwów i Wilno na zawsze polskie! Zdobywca II miejsca w konkursie poetyckim, zorganizowanym na pięciolecie Forum Reksia. Piszę poprawnie po polsku"Myślałem i wymyśliłem bezmyślnik ~. Stawiać się go będzie przed zdaniem nie mającym sensu." - Tytus de Zoo
|
So, 30 sty 2010, 11:35 |
|
|
Dominik
Bardzo Stary Norman
|
Mamy pierwszy medal !
W Whistler na skoczni K-95 adam Małysz zdobył srebrny medal w skokach narciarskich (osiągnął 103,5 i 105 m), przegrywając jedynie z Simonem Ammanem. Treci był Gregor Schlierenzauer. Kamil Stoch - 27. Za tydzień drugi konkurs na dużej skoczni i tam Adaś zdobędzie ZŁOTO!
Dzisiaj rywalizację rozpocznie inny kandydat do medalu - Tomasz Sikora.
|
N, 14 lut 2010, 08:34 |
|
|
Criss
Norman
|
No skoki oglądałem a biatlon to nie wiem czy będę oglądał.
_________________Zapraszam na moją stronę internetową i forum: www.criss.fora.pl www.criss.npx.pl
|
N, 14 lut 2010, 09:05 |
|
|
Luk
Lider Podziemia
Dołączył(a): N, 18 sty 2009, 12:44 Posty: 1340 Lokalizacja: I tak nie wiesz gdzie to jest
|
Coś nie czuję tej olimpijskiej atmosfery. Dopiero w drugiej serii ją zacząłem czuć. Oglądałem jeszcze łyżwiarstwo. Mógł Sławek Chmura lepiej pojechać. Według mnie Sikora nie ma większych szans w sprincie, ale miejsce około 8 jest w jego zasięgu. Jak dobrze wystartuje w sprincie to będzie szansa na medal w biegu pościgowym.
|
N, 14 lut 2010, 09:15 |
|
|
Stryj Mac
Mieszacz Zaprawy
Dołączył(a): Śr, 15 sie 2007, 13:43 Posty: 1426 Lokalizacja: Szczecin
Naklejki: 2
|
Nie dziwię się, że nie czujesz skoro już przed oficjalnym otwarciem igrzysk zginął gruziński saneczkarz. Zakręt prawie 90 stopni + 140 km/h = śmierć.. Po prostu wypadł z toru, poobijał się o metalowe konstrukcje i zmarł..
Kondolencje dla rodziny oraz całej drużyny z Gruzji.
[*]
http://patrz.pl/filmy/vancouver-2010-gr ... z-nie-zyje
_________________Stryj Mac jako Stryj Maćko [z wyeliminowanym polskim znakiem]. Moderuję kolorem niebieskim. Szukajcie a znajdziecie. Pozdrawiam. Piszę poprawnie po polsku.
|
N, 14 lut 2010, 14:02 |
|
|
Luk
Lider Podziemia
|
Nie można tego nie zauważyć. To najprawdopodobniej przez tor. Po co im ten dach był? Prędkości też za duże. Ale nie trzeba za bardzo rozpamiętywać, bo (pozwolę sobie zacytować) :
Dach się co prawda przyda, racja, ale gdyby go nie było to nie byłoby też słupków o które się zabił (chyba tak było, filmiku nie odważę się obejrzeć).
|
N, 14 lut 2010, 14:27 |
|
|
Dominik
Bardzo Stary Norman
|
No i mamy kolejny MEDAL, który zdobyła tym razem Justyna Kowalczyk. Szkoda tego błędu w samej końcówce, bo mogłoby być złoto, no, ale cóż W piątek pobiegnie w swoim ulubionym dystansie i jestem pewien, że po raz pierwszy od 38 lat usłyszymy na zimowej olimpiadzie Mazurek Dąbrowskiego.
Poza tym jestem pełen uznania dla Majdić, która po tym jak wypadła z trasy i prawdopodobnie ma pęknięte żebra, zmobilizowała się i zdobyła medal
|
Cz, 18 lut 2010, 07:50 |
|
|
Muncharcha
Bywalec Nory
Dołączył(a): N, 7 lut 2010, 16:25 Posty: 50 Lokalizacja: Z domu towarowego
|
MEDAL DLA JUSTYNY BRAWO OBY WIĘCEJ ZDOBYLI
|
Cz, 18 lut 2010, 08:13 |
|
|
Luk
Lider Podziemia
|
Teraz będzie łatwiej, są dwa dystanse na których Justyna wywalczyła złoto w Libercu. A co sądzicie o Sikorze? Według mnie mogło być lepiej w biegu pościgowym, bo w sprincie pogoda mu plany pokrzyżowała. Dzisiaj bieg indywidualny, może tutaj coś zrobi. Ale chciałbym wspomnieć o tym do jak komicznej wręcz sytuacji mogło dojść podczas biegu pościgowego gdyż na mecie Vincent Jay cieszy się z brązu, a Simon Eder biegnie z całych sił kilkanaście metrów za nim. Ciekawie by było gdyby Eder wyprzedził w końcówce Jay'a.
|
Cz, 18 lut 2010, 14:33 |
|
|
Dominik
Bardzo Stary Norman
|
W pościgowym byłby medal, gdyby nie to jego fatalne strzelanie... Musi jeszcze popracować nad celnością. Może dziś będzie lepiej, bo Tomek oglądał wczoraj srebrny medal Małysza, żeby mieć większą motywację. Gdy w Turynie zrobił to samo z brązem Kowalczyk, nazajutrz zdobył srebro
|
Cz, 18 lut 2010, 15:07 |
|
|
Dominik
Bardzo Stary Norman
|
Sorry za drugi post.
Okazuje się, że w ubiegłotygodniowym kokursie Amann nie do końca walczył fair:
"Wojna austriacko-szwajcarska o wiązania Simona Ammanna trwa. Podczas odprawy technicznej Walter Hofer potwierdził, że o odebraniu medalu Szwajcarowi nie ma mowy, jednak przed kolejnym konkursem jego sprzęt musi mieć homologację FIS.
"Ammann ma taką modyfikację wiązania, która powoduje, że narty są ułożone bardziej płasko w stosunku do kierunku lotu. U Simona połączenie narty z butem za pomocą linki jest zdecydowanie dłuższe niż u innych zawodników. To powoduje u niego 10-stopniowe odchylenie nart" - wyjaśnił Kruczek dla portalu sport.onet.pl.
"Sprawa zostanie teraz przedyskutowana i omówiona przez komisję materiałową oraz przez jury zawodów. Decyzja w tej sprawie ma zapaść jeszcze przed zawodami. Austriacy apelowali podczas spotkania do Szwajcarów, by ci nie używali tych wiązań podczas konkursu w sobotę. W przeciwnym razie zapowiadają złożenie protestu" - dodał trener naszej kadry.
źródło: skijumping.pl
|
Pt, 19 lut 2010, 13:04 |
|
|
Luk
Lider Podziemia
|
Wczoraj był z jednej strony bardzo dobry dzień dla Polaków, a z drugiej strony dość zły. Dobrymi stronami są miejsca Tomasza Sikory (7 miejsce) i biathlonistek (Nowakowska - 5 miejsce, Cyl - 7 miejsce, Pałka -15 miejsce), za to złymi dwa upadki Ligockiej podczas halfpipe'u i to że jeden błąd na strzelnicy zabrał nam srebrny medal, ale trzeba być zadowolonym. Dzisiaj wielka szansa na powtórzenie sukcesu Fortuny, gdyż Kowalczyk startuje w biegu łączonym. Za to już jutro Adam Małysz na K-125. A jeśli chodzi o Ammana to wykluczono możliwość zabrania mu złota.
|
Pt, 19 lut 2010, 13:37 |
|
|
Dominik
Bardzo Stary Norman
|
No cóż, zobaczymy jak pójdzie naszym paniom w sztafecie i nie ukrywam, że liczę w niej na medal, podobnie jak w niedzielnych biegach ze startu wspólnego. Małysz wygrał wczoraj 2 treningi, ale udziału w nich nie wzięli jego najgroźniejsi konkurenci, czyli Amann i Schlierenzauer. W każdym razie dzisiaj Justyna na pewno zdobędzie złoto !
|
Pt, 19 lut 2010, 13:53 |
|
|