Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Aborcja w moim przekonaniu: |
Nie powinna mieć miejsca z żadnej przyczyny |
|
55% |
[ 10 ] |
Dopuszczam ją tylko jeśli uratuje życie matki |
|
5% |
[ 1 ] |
Dopuszczam ją jeśli uratuje życie matki lub zapobiegnie trwałemu kalectwu lub rychłej śmierci dziecka |
|
11% |
[ 2 ] |
Dopuszczam ją jeśli uratuje życie matki lub zapobiegnie trwałemu kalectwu lub rychłej śmierci dziecka albo jeśli powstała w wyniku gwałtu i zostanie wykonana w jej wczesnym stadium za zgodą matki |
|
22% |
[ 4 ] |
Dopuszczam ją za zgodą matki |
|
5% |
[ 1 ] |
|
Wszystkich Głosów : 18 |
|
Autor |
Wiadomość |
Artur Operator Łopaty
Dołączył: 25 Sie 2006 Posty: 170 Skąd: Warszawa, prosta sprawa
|
Wysłany: 11 Sty 2010 02:35 Temat postu: |
|
|
Popieram oczywiście przybysza z uszkodzeniem mózgu i podzielam opinię o duszy - dusza niematerialna korzysta z materialnego mózgu, moje zdanie jest takie same.
przybysz z Kurakis napisał: | Jeśli chodzi o aborcje to w tych sprawach etyka i religia idą w parze. Dlaczego ci ludzie nie mogą żyć. Dlaczego można je pozbawić życia? Bo nie potrafią się bronić? | To jest tak jak by Ci ktoś powiedział: "Zabiję Cię, jeżeli nie zabijesz tego człowieka", tak samo jest z aborcją: "Umrzesz, jeżeli nie dokonasz aborcji".
Sprawiedliwość prawa jest trochę inna niż Boga. Ale większym grzechem jest raczej zabicie kogoś, kto się nie potrafi bronić. A tak nawiasem, to aborcji dokonuje lekarz, a nie matka.
A aborcja to może też spowodować szkody u matki dziecka.
A teraz pomyślcie sobie, że jesteście tym dzieckiem i się dowiadujecie, że umrzecie, ponieważ Wasza matka chce dokonać się aborcji. Jak na to reagujecie? Co w tym momencie myślicie? Bylibyście wtedy zadowoleni? Bo ja nie sądzę. _________________ Moderuję pogrubioną, brązową czcionką. |
|
Powrót do góry |
|
|
Dadi Norman
|
Wysłany: 11 Sty 2010 11:37 Temat postu: |
|
|
NO właśnie. Dziecko myli:
"Co ja takiego zrobiłem że matka chce mnie zabić? Bo się urodziłem?" _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Traktor Starszy Norman
|
Wysłany: 11 Sty 2010 13:51 Temat postu: |
|
|
Co do dopuszczania aborcji.
Jak dla mnie aborcja jest dopuszczana tylko wtedy, kiedy urodzenie zagraża życiu i matki, i dziecka. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Johanna Gryzie ziemie
|
Wysłany: 11 Sty 2010 15:42 Temat postu: |
|
|
Hmm co do tego, jak te dziecko się czuje, czytałam kiedyś wzruszający tekst, taki jakby pamiętnik nienarodzonego dziecka, miesiąc po miesiącu.
Każdy wpis zaczynał się słowami: "Mamusiu,", a kończył "Kocham Cię!".
Dziecko opowiadało o tym, jak się rozwija. Pytało, czy mama jest z niego dumna, czy czeka na nie i tęskni, tak jak ono. Opowiadało, jak sobie wyobraża życie... Cóż, ostatni wpis zatytułowany był "6 month" (tekst był po angielsku). Po prostu... czegoś takiego nie czytałam wcześniej. Straszne Te urwane zapiski... _________________ Pozdrawiam, Johanna.
Jeżeli chcesz nowych emblematów w galerii,
wyszukaj mi screena. To takie proste...
A i tak nie mam żadnych zgłoszeń |
|
Powrót do góry |
|
|
Artur Operator Łopaty
Dołączył: 25 Sie 2006 Posty: 170 Skąd: Warszawa, prosta sprawa
|
Wysłany: 11 Sty 2010 19:56 Temat postu: |
|
|
I co się dowiedziałaś? To dziecko chciało żyć? Jak by sobie je wyobrażało? Ten tekst jest gdzieś w internecie?
Papierowy Mario napisał: | Co do dopuszczania aborcji.
Jak dla mnie aborcja jest dopuszczana tylko wtedy, kiedy urodzenie zagraża życiu i matki, i dziecka. | W sumie dla mnie też. Ale z drugiej strony to jest to tylko zagrożeniem życia, a nie stuprocentową śmiercią. _________________ Moderuję pogrubioną, brązową czcionką. |
|
Powrót do góry |
|
|
Johanna Gryzie ziemie
|
Wysłany: 11 Sty 2010 19:58 Temat postu: |
|
|
Hmm gdzieś był, ale go ewidentnie zgubiłam.
Taak, to dziecko było strasznie podekscytowane tym, że miało przyjść na świat, bardzo się cieszyło, cały czas mówiło mamie o swojej radości... _________________ Pozdrawiam, Johanna.
Jeżeli chcesz nowych emblematów w galerii,
wyszukaj mi screena. To takie proste...
A i tak nie mam żadnych zgłoszeń |
|
Powrót do góry |
|
|
Stryj Maćko Operator Łopaty
|
Wysłany: 11 Sty 2010 21:25 Temat postu: |
|
|
To wszystko co piszecie jest prawdą, ale to wszystko mogłoby nie mieć miejsca, gdyby niektóre matki zdawałyby sobie sprawę z tego co czynią..
Nie utożsamiają się z tym, nie mówią o tym, traktują tą sprawę minimalistycznie i instrumentalnie.. Nie wiem czy to jest sprawą całego społeczeństwa, mniejszych grup społecznych czy osób indywidualnych ale jest to bardzo zły pogląd jeśli chodzi o takie, naprawdę ważne sprawy.
Trudno z takimi zachowaniami walczyć od podstaw, bowiem kłania się tutaj bezwzględnie ogólny system wartości, a w takie sprawy strasznie trudno wnikać. Uważam jednak, że z biegiem lat nasz pogląd będzie bardziej moralny i poważniejszy niż ludzi teraz. _________________ Moderuję kolorem niebieskim.
Zapraszam na:
Kolej TV - dla myślących (p)o kolei
Szukajcie a znajdziecie. Pozdrawiam.
Piszę poprawnie po polsku. |
|
Powrót do góry |
|
|
Traktor Starszy Norman
|
Wysłany: 11 Sty 2010 22:03 Temat postu: |
|
|
Stryj Maćko napisał: | Uważam jednak, że z biegiem lat nasz pogląd będzie bardziej moralny i poważniejszy niż ludzi teraz. |
Albo mniej ;]
Ten wątek jest tak wątkowy, że aż czuję pewien swądek _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Stryj Maćko Operator Łopaty
|
Wysłany: 11 Sty 2010 22:41 Temat postu: |
|
|
Papierowy Mario napisał: | Albo mniej ;]
Ten wątek jest tak wątkowy, że aż czuję pewien swądek |
1. Może twój pogląd będzie mniej moralny niż teraz, ale ja jednak pozostanę w takim przekonaniu jakie mam. A ty już jak tam sobie chcesz.
2. WTF? xd _________________ Moderuję kolorem niebieskim.
Zapraszam na:
Kolej TV - dla myślących (p)o kolei
Szukajcie a znajdziecie. Pozdrawiam.
Piszę poprawnie po polsku. |
|
Powrót do góry |
|
|
MagicOfBudyn Norman
|
Wysłany: 08 Wrz 2010 08:17 Temat postu: |
|
|
Aborcja to to samo co morderstwo niewinnego człowieka. Według mnie dziecko jest darem od Boga, a niektóre matki decydują się na abo... tfu, morderstwo bo hmmmm... boi się że będzie bolało? Nie warto się poświęcić? A adopcję nawet popieram. Dziecko trafi do porządnej rodziny i będzie szczęśliwe. A tak co by było? Choć niektóre przypadki ustanowione przez rząd... Słyszałem od brata pewną historię.
Pewne stare małżeństwo wychowywało parę wnuków. Aż tu nagle ci przychodzą i zabierają im je z argumentem że "jesteście za starzy na wychowywanie dzieci". A komu je oddali? Parze gejów. Co wy na to ? _________________ Pozdrawiam wszystkich, MagicOfBudyn. |
|
Powrót do góry |
|
|
MagicOfBudyn Norman
|
Wysłany: 08 Wrz 2010 08:20 Temat postu: |
|
|
Przepraszam za nieprzyzwoite słowo ale niestety tak raczej było . Wybaczcie dwa posty pod rząd. _________________ Pozdrawiam wszystkich, MagicOfBudyn. |
|
Powrót do góry |
|
|
Bambosz Treser Cegieł
|
Wysłany: 08 Wrz 2010 19:49 Temat postu: |
|
|
MagicOfBudyn napisał: | Według mnie dziecko jest darem od Boga |
Ta, szczegolnie te z gwaltow _________________ Cort X-6
|
|
Powrót do góry |
|
|
MagicOfBudyn Norman
|
Wysłany: 08 Wrz 2010 20:40 Temat postu: |
|
|
Te chyba mniej. A co do tej adopcji to braciszek się w takich sprawach nie myli . _________________ Pozdrawiam wszystkich, MagicOfBudyn. |
|
Powrót do góry |
|
|
|