Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Parlament opisany w tym temacie to dobry pomysł? |
Tak, bardzo dobry. |
|
53% |
[ 16 ] |
Nie, według mnie zły. |
|
40% |
[ 12 ] |
Róbta co chceta. |
|
6% |
[ 2 ] |
|
Wszystkich Głosów : 30 |
|
Autor |
Wiadomość |
Przybysz Lider Podziemia
|
Wysłany: 19 Sty 2010 19:05 Temat postu: Parlament ? |
|
|
Witam wszystkich! Od propozycji pana Hrynkiewicza - Szalonego Kapelusznika minęło już kilka dni. Ja postanowiłem przedstawić dziś Wam - userom Forum Reksia konkretną propozycję opartą na tej Szalonego Kapelusznika ale łącząca Moderatorium i Parlament.
Mam pomysł na to aby userzy mieli poczucie demokracji, a jednocześnie istniało Moderatorium. Wilk syty i owca cała:
Parlament składałby się z siedmiu aktywnych userów. User ubiegający się o wstąpienie do parlamentu musiałby znaleźć poparcie MODERATORIUM - na początek. A później jak już powstanie pierwsza ekipa to musiałby mieć poparcie 5 userów nie z parlamentu, i nie z moderatorium i nie tych którzy już udzielili poparcia zasiadającemu w parlamencie. Kadencja parlamentarna jednego usera - PÓŁ ROKU. Taki user musiałby być na forum co najmniej od 2 miesięcy, tak samo popierający.
Zadania parlamentu:
- Wybór jednego moda z pośród siebie - który nie miałby dostępu do tajnego działu moderatorium chyba że Moderatorium na to pozwoli.
- Zajmowanie się sprawami forum. Takimi jak czyszczenie itp, ale NIE karaniem userów, banowaniem... Te rzeczy pozostałby Moderatorium
- Wymyślanie różnych rzeczy dla dobra forum
- Współpraca z Moderatorium
Moderatorium : Tylko ono nadal mogłoby tworzyć oficjalne konkursy, banować, tworzyć nowe działy. Współpracowali by z parlamentem.
Wstęp do tajnego działu parlamentu mieli by tylko userzy z parlamentu i admini, oraz userzy poszczególni zgodą większości parlamentu - głosowanie.
Moderatorium mogłoby zniesć raz na miesiąc jakiegoś członka Parlamentu. Jeśli mieliby ku temu swoje powody.
Oceńcie sami czy to dobry pomysł...ważne uzasadnienia.
oczywiście co do liczb - nie one chodzi tylko o pomysł. Bo może być też że będzie 5 w parlamencie i potrzeba 3 popierających... _________________ Credo in unum Deum... |
|
Powrót do góry |
|
|
Dadi Norman
|
Wysłany: 19 Sty 2010 20:07 Temat postu: |
|
|
Popieram.
To taka jagby zmodernizowana Gwardia. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Przybysz Lider Podziemia
|
Wysłany: 19 Sty 2010 20:10 Temat postu: |
|
|
Dadi napisał: | Popieram.
To taka jagby zmodernizowana Gwardia. |
Jeśli już to tak porównać to BARDZO zmodernizowana. _________________ Credo in unum Deum... |
|
Powrót do góry |
|
|
Dominik Działacz Podziemia
|
Wysłany: 19 Sty 2010 20:11 Temat postu: |
|
|
Także w pełni popieram.
Teraz część władzy przeszłaby w ręce użytkowników i wszyscy byliby wreszcie zadowoleni _________________ Lwów i Wilno na zawsze polskie! Walczmy o niepodległość Łużyc!
Zdobywca II miejsca w konkursie poetyckim, zorganizowanym na pięciolecie Forum Reksia.
Piszę poprawnie po polsku
"Myślałem i wymyśliłem bezmyślnik ~. Stawiać się go będzie przed zdaniem nie mającym sensu." - Tytus de Zoo |
|
Powrót do góry |
|
|
Christopf553 Bywalec Nory
|
Wysłany: 19 Sty 2010 20:35 Temat postu: |
|
|
Co prawda jestem dość mało aktywny ale powiem też swoje zdanie... Zgadzam sie prawie z przybyszem ... moim zdaniem można by zrobic coś w rodzaju moderatorium 2 ... miała by prawie równe prawa w porównaniu z moderatorium ... jednak nie mogła by robić banów for ever i tajnych spraw (itp.) . Żeby ktoś się mógł do niego dostac musiałby mieć akceptacje moderatorium i poparcie userów ,trzeba być cały czas aktywny , jeżeli ktos bez usprawiedliwienia nie weszedłby raz na tydzien zostaje wyrzucony .Trzeba by było miec jeszcze 15 postów i byc conajmniej 4 miesiące na forum a pozatym nie miec ponad 2 osty.
Wybory byłyby organizowane zasadą demokratyczna przez userów.
[liczby tu podane są przykładowe]
To moja wizja... na pewno jest w niej dużo "luk" i jest gorsz od reszty ale to tylko wdług mnie .
|
|
Powrót do góry |
|
|
spidi Bardzo Stary Norman
|
Wysłany: 20 Sty 2010 20:05 Temat postu: |
|
|
Ja jestem za . To jest bardzo podobne do tego co chciałem zrobić . _________________ Pozdrawiam Spidi.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Criss Starszy Norman
|
Wysłany: 20 Sty 2010 22:09 Temat postu: |
|
|
Jestem za.
Na Forum robi się coraz gorzej...
Parlament by mógł by coś w tym poradzić.
A także byli by zadowoleni. _________________ Zapraszam na moją stronę internetową i forum: www.criss.fora.pl www.criss.npx.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
Traktor Starszy Norman
|
Wysłany: 20 Sty 2010 22:16 Temat postu: |
|
|
Jestem za.
Forum ma za mały powiew demokracji, a parlamentem moglibyśmy "Wywietrzyć" forum
A zauważyliście, że przeciwni nic nie piszą? Dlaczego jesteście przeciw? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sniff Wielki Kopacz
|
Wysłany: 20 Sty 2010 22:18 Temat postu: |
|
|
Ja jestem za, ale nie chciało mi się pisać ani argumentować. W skrócie: podoba mi się pomysł i podobnie, jak Mario myślę, że to mogłoby coś zmienić. _________________ If I hadn't met you, my life would have had no meaning.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Grześ Kierownik łopaty
|
Wysłany: 20 Sty 2010 22:20 Temat postu: |
|
|
Criss napisał: | Jestem za.
A także byli by zadowoleni. |
Ja jestem raczej przeciw.
Powiedz, dlaczego jest coraz gorzej i jak parlament mógłby rozwiązać problemy? _________________ Moderuję kolorem żółtym. |
|
Powrót do góry |
|
|
Traktor Starszy Norman
|
Wysłany: 20 Sty 2010 22:23 Temat postu: |
|
|
Grześ napisał: | Criss napisał: | Jestem za.
A także byli by zadowoleni. |
Ja jestem raczej przeciw.
Powiedz, dlaczego jest coraz gorzej i jak parlament mógłby rozwiązać problemy? |
I nie uzasadnił
No może nic dobrego nie przyniesie, ale przynajmniej, gdy mod będzie zuy, to będzie nasza wina. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Grześ Kierownik łopaty
|
Wysłany: 20 Sty 2010 22:31 Temat postu: |
|
|
To raczej słabe uzasadnienie.
A raczej uzasadnienie przeciwko regulaminowi...
Moje uzasadnienie: Parlament nie rozwiąże problemów. Dodatkowo, taki Parlament być może sprawdziłby się na większym forum, z większą ilością aktywnych użytkowników i tylko z konkretnych przyczyn, które tutaj nie występują. To forum nie jest tak duże.
A jeśli chodzi o problem z kłótniami moimi i Euresandy, wszystko zostało wyjaśnione i przypieczętowane na przyszłość. _________________ Moderuję kolorem żółtym. |
|
Powrót do góry |
|
|
xDominik Operator Łopaty
|
Wysłany: 20 Sty 2010 22:31 Temat postu: Re: Parlament ? |
|
|
przybysz z Kurakis napisał: | [...]Parlament składałby się z siedmiu aktywnych userów. User ubiegający się o wstąpienie do parlamentu musiałby znaleźć poparcie MODERATORIUM - na początek. A później jak już powstanie pierwsza ekipa to musiałby mieć poparcie 5 userów nie z parlamentu, i nie z moderatorium i nie tych którzy już udzielili poparcia zasiadającemu w parlamencie. Kadencja parlamentarna jednego usera - PÓŁ ROKU. Taki user musiałby być na forum co najmniej od 2 miesięcy, tak samo popierający. |
>> Tak mnie zastanawia skąd ty wytrzaśniesz aż tylu aktywnych userów ? I co parlament by tak właściwie mógł robić ze byłby potrzebny?
przybysz z Kurakis napisał: | Zadania parlamentu:
- Wybór jednego moda z pośród siebie - który nie miałby dostępu do tajnego działu moderatorium chyba że Moderatorium na to pozwoli.
- Zajmowanie się sprawami forum. Takimi jak czyszczenie itp, ale NIE karaniem userów, banowaniem... Te rzeczy pozostałby Moderatorium
|
>> Eee czyli jeden mógłby moderować, a reszta by bimbała? W sumie to bezsensu jak lokata. Po co robic specjalna grupę która może moderować (co powinni robić modzi) i "reformować" forum (co może robić każdy user)?
przybysz z Kurakis napisał: |
- Wymyślanie różnych rzeczy dla dobra forum
- Współpraca z Moderatorium |
>> To mozesz rownie dobrze robic jako zwykly user.
przybysz z Kurakis napisał: | Oceńcie sami czy to dobry pomysł...ważne uzasadnienia.
oczywiście co do liczb - nie one chodzi tylko o pomysł. Bo może być też że będzie 5 w parlamencie i potrzeba 3 popierających... |
>> Jak dla mnie pomysł niemądry jak but (a nawet głupszy), bo tak naprawdę to po co to robić? Abyś mógł mieć fajna range , kolor pod avciem i pewną "wyższość" nad userami? Sens może by to miało ale na jakimś większym forum.
Można to zrobić tylko PO CO?
PS. Jak dla mnie najlepiej byłoby usunąć GR i wprowadzić na jej miejsce coś nowego. Imo GR się juz wypaliła a jej kolejne próby ratowania kończą się klęską ;p. Lepiej dać Gwardii odejść z godnością niż trzymać ją przy życiu na siłę. "Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść... Niepokonanym...". Tak więc może "zamknąć" GR i stworzyć coś nowego (moze być nawet połaczeniem GR i pralamentu...).
PS2. Sry za ewentualne nieścisłości, ale rozpoczęty post zostawiłem i dokończyłem go dopiero po kilku godzinach ;p _________________ "No to jedziemy z tym koksem"
czerwony |
|
Powrót do góry |
|
|
Marta Operator Łopaty
|
Wysłany: 20 Sty 2010 22:34 Temat postu: |
|
|
Sniff napisał: | myślę, że to mogłoby coś zmienić. |
Tylko czy na lepsze...
Osobiście jestem przeciwko, bo niechcący możemy wybrać nieodpowiedzialnych ludzi, którzy niechcący coś tam pomącą. Moim zdaniem lepiej opierać się na sprawdzonym Moderatorium. |
|
Powrót do góry |
|
|
Traktor Starszy Norman
|
Wysłany: 20 Sty 2010 22:37 Temat postu: |
|
|
No moderować to nie moderujesz, ale do krytykowania to ty jesteś pierwszy.
Chociaż pomysł z przemianą GR jest dobry _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|