Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Czy można mówić nieprawdę w dobrej wierze? |
Tak, można |
|
91% |
[ 33 ] |
Nie, nie można |
|
8% |
[ 3 ] |
|
Wszystkich Głosów : 36 |
|
Autor |
Wiadomość |
Przybysz Lider Podziemia
|
Wysłany: 04 Cze 2009 15:26 Temat postu: Kłamstwo? |
|
|
Chciałbym wam zadać troszeczkę filozoficzne pytanie. Dotyczy ono moralności. Tak więc, czy można kłamać w dobrej wierze?
Czy na przykład osobie umierającej możemy powiedzieć, że już nie wyzdrowieje, czy mamy jej dać nadzieje, aby jej nie traciła.
Z jednej strony - wielu chciałoby wiedzieć o tym, że już nie mają szans i przegrają z chorobą. Ale jeśli powie się chorej osobie, że umrze, może stracić radość, nadzieję, może podejmować nieracjonalne decyzje, może się załamać psychiczne... Przez to zamiast umrzeć za dwa lata umarłaby po tygodniu. Straciłaby nadzieję. A jest ona ważna w życiu, w chorobie.
Czy należy zawsze, bezwarunkowo mówić prawdę, czy też w szczególnych okolicznościach można, dla dobra drugiej osoby powiedzieć nieprawdę. Gdyż prawda mogłaby przynieść tragiczne skutki. Jeśli ta prawda nie przyniesie nic dobrego, tylko zło to po co ją wyjawiać. Żeby kimś szarpnęły emocje?
Wolno czasem, wesprzeć chorego, mówiąc mu nieprawdę - dobrze wyglądasz, zamiast: ale się zrobiłeś brzydki.
---------------------------------------
Każda odpowiedź tu jest dobra, znaczy się: nie ma złej. A za czym wy się opowiadacie?
--------------------
Temat nazywa się : kłamstwo?
dlaczego z pytajnikiem:
Nie wiem, czy to można nazwać kłamstwem, jeśli coś nikomu nie szkodzi, chyba możemy powiedzieć trochę nieprawdy w dobrej wierze. _________________ Credo in unum Deum... |
|
Powrót do góry |
|
|
Filip Taki Cichy Jakiś
|
Wysłany: 04 Cze 2009 15:29 Temat postu: |
|
|
Myślę, że jeśli jest to konieczne - to można _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Stryj Maćko Operator Łopaty
|
Wysłany: 04 Cze 2009 20:30 Temat postu: |
|
|
Naturalnie.
Np.:
KIedy ktoś znajomy przyniósł ciasto, nad którym się napracował, ale nie smakuje nam zbytnio, to przecież nie powiemy mu wprost, że ciasto jest ohydne, tylko pochwalimy je. _________________ Moderuję kolorem niebieskim.
Zapraszam na:
Kolej TV - dla myślących (p)o kolei
Szukajcie a znajdziecie. Pozdrawiam.
Piszę poprawnie po polsku. |
|
Powrót do góry |
|
|
Dadi Norman
|
Wysłany: 04 Cze 2009 20:48 Temat postu: |
|
|
Zagłosowałem na tak.
Dlaczego?
Dlatego bo przecierz kłamiąc w dobrej wierze mówiąc, że coś jest trochę lepsze niż jest w rzeczywistości to ta osoba stara się bardziej, a gdy powiemy jej że to jest okropne pożuci to i nie będzie prubować. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Przybysz Lider Podziemia
|
Wysłany: 05 Cze 2009 16:26 Temat postu: |
|
|
A jeśli jest osoba śmiertelnie chora, a my jej nie powiemy o tym tylko dam jej nadzieję... Ona umrze...i... będziemy mieli wyrzuty sumienia. Może ona chciała wiedzieć o tym że umrze? Może chciała jeszcze coś przekazać, ale my jej to udaremniliśmy? Czy takie kłamstwo, w dobrej wierze jest Ok? U osoby umierającej? Dobre intencje można mieć, ale czxy faktycznie wyjdzie na dobre? _________________ Credo in unum Deum... |
|
Powrót do góry |
|
|
bartekteam Roz-krecony
|
Wysłany: 08 Cze 2009 22:49 Temat postu: Reksio |
|
|
sorki dalem nie, bo nie przeczytalem o co chodzi...tylko orzeczytalem pytanie i te odpowiedzi xD |
|
Powrót do góry |
|
|
Dominik Działacz Podziemia
|
Wysłany: 09 Cze 2009 17:23 Temat postu: |
|
|
Myślę, że można.
A ja myślę, że nie rozwijasz swoich wypowiedzi. /Dizel _________________ Lwów i Wilno na zawsze polskie! Walczmy o niepodległość Łużyc!
Zdobywca II miejsca w konkursie poetyckim, zorganizowanym na pięciolecie Forum Reksia.
Piszę poprawnie po polsku
"Myślałem i wymyśliłem bezmyślnik ~. Stawiać się go będzie przed zdaniem nie mającym sensu." - Tytus de Zoo |
|
Powrót do góry |
|
|
piotrek Starszy Norman
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sniff Wielki Kopacz
|
Wysłany: 02 Lut 2010 12:56 Temat postu: |
|
|
Kłamstwo w dobrej wierze jest tzn. kłamstwem w Wyższym Dobrze. Według mnie można tak robić, jeżeli naprawdę chcemy komuś tym pomóc, a nie skrzywdzić.
Załóżmy, że jesteś ostatnią deską ratunku by kogoś uratować, ale może Ci pomóc tylko ktoś, ma teraz egzamin. Skłamałbyś, że to pilna sprawa rodzinna, by pomóc innemu istnieniu? Zapewne tak. _________________ If I hadn't met you, my life would have had no meaning.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|