Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Chcesz wprowadzenia tej propozycji? |
Tak |
|
87% |
[ 14 ] |
Nie |
|
12% |
[ 2 ] |
|
Wszystkich Głosów : 16 |
|
Autor |
Wiadomość |
Luk Działacz Podziemia
Dołączył: 18 Sty 2009 Posty: 529 Skąd: I tak nie wiesz gdzie to jest
|
Wysłany: 16 Sie 2010 12:59 Temat postu: Propozycja |
|
|
Zauważyłem, że dużo osób chce konkursy. Chcą oni głównie konkursów literackich i graficznych, rzadko jakichś innych. Ale takie konkursy kończyły by się szybko i po miesiącu od nich znowu byłby spam, że ''chcemy konkursy''. Przeglądając dział ''Izba pamięci'' znalazłem pewną wypowiedź i zainspirowała mnie ona do napisania takiego tematu.
Johanna napisał: | Ja wprowadziłabym też dwa stałe konkursy: jeden w dziale opowiadania, drugi w nasza twórczość - co miesiąc 1 praca by wygrywała, w grudniu byłby wielki finał itp. |
Uniknięcie spamu ''chcemy konkursy'' byłoby gwarantowane, oczywiście, jeśli user wiedziałby, że takie już są. Jakby się to miało odbywać, już daję moją propozycję.
Żeby wziąć udział w konkursie, trzeba byłoby zgłosić swoją pracę do odpowiedniej osoby (moda, admina, osoby zajmującej się tym). W przypadku opowiadania byłby warunek, co najmniej dwa rozdziały napisane w miesiącu. A w przypadku grafiki/rysunku, musiałaby być także zrobione w miesiącu, którego będzie dotyczyć głosowanie. Zgłaszać można byłoby przez cały miesiąc do jego końca. Później od 1 następnego miesiąca, do 7 byłoby głosowanie. Mamy cztery warianty jak przeprowadzane mogłoby być głosowanie (proszę wybrać jeden z nich) :
a) przez moderatorium - moderatorzy wybierają najlepsze prace, później wstawiają tabelę wyników do odpowiedniego tematu.
b) przez jury - moderatorium wybiera kogoś do jury, powinni to być userzy znający się na rzeczy, którzy będą sprawiedliwi, a nie będą głosować na tego kogo lubią.
c) przez userów, z ankietą - wszyscy userzy, którzy chcą wybierają pracę w ankiecie, nie muszą uzasadniać wyboru w poście.
d) przez userów, bez ankiety - podobne do punktu c, ale nie będzie zagrożenia że ktoś zagłosuje na siebie, bo będzie musiał napisać post na kogo głosuje (nie będzie mógł na siebie) i dlaczego.
Nagrodą mogłaby być ranga ''Grafik miesiąca'' dla biorących udział w konkursie graficznym, a dla literatów ''Pisarz miesiąca''. A roczny zwycięzca dostawałby rangę ''Grafik roku'' lub ''Pisarz roku''.
Taka jest moja propozycja. Dodatkowym plusem byłoby to, że userzy rozwijaliby się twórczo, więcej by tworzyli. Co wy na moją propozycję? _________________
The West! - polecam! |
|
Powrót do góry |
|
|
Funciek Starszy Norman
|
Wysłany: 16 Sie 2010 13:20 Temat postu: |
|
|
Ja mam inny pomysł.
Zrobić takie jakby adwards, czyli w temacie wszyscy by zagłosowali np.:
Użytkownik roku (albo miesiąca, cokolwiek), Spamer, Głupiec, Temat, Opowiadanie, Najlepszy Administrator, Moderator itd.
Wtedy ci co będą mieli największą ilość głosów otrzymają rangę. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kacper98 Działacz Podziemia
|
Wysłany: 16 Sie 2010 16:50 Temat postu: |
|
|
No może.Pomysł mi się podoba.Ale kto go urządzi?Jak coś mogło być tak że wybierze się np:5 użytkowników w jednej dziedzinie.Później drugiej i tak dalej.Al i inaczej może być.Co do wypowiedzi Luka to C a ankietą . |
|
Powrót do góry |
|
|
Luk Działacz Podziemia
|
Wysłany: 16 Sie 2010 16:54 Temat postu: |
|
|
Funciek - ale tyle nagród? Mało nas jest, prawie każdy miałby specjalną rangę.
Kacper - moderatorium mogłoby urządzić. A twojego pomysłu nie rozumiem. 5 userów mogłoby brać udział, wybranych do tego? Przecież z nich mało kto by zrobił pracę. _________________
The West! - polecam! |
|
Powrót do góry |
|
|
Dadi Norman
|
Wysłany: 16 Sie 2010 16:56 Temat postu: |
|
|
Pomysł w tymi konkursami jest dobry.
Ale ja by wprowadził jakieś ograniczenia tematyczne.
Czyli przesyłamy pracę na podany wcześniej temat.
Może ona być związana ze świetem odbywającym się w tym mięsiącu, porą roku itp. itd.
Co myślicie? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kacper98 Działacz Podziemia
|
Wysłany: 16 Sie 2010 16:58 Temat postu: |
|
|
Ta piątka będzie oceniać prace.Ale to chyba zły pomysł....
Trochę wątpię żeby któryś z modów się pofatygował by zrobił konkurs.
Ale trzeba próbować.... |
|
Powrót do góry |
|
|
Luk Działacz Podziemia
|
Wysłany: 16 Sie 2010 17:05 Temat postu: |
|
|
Kacper - czyli jury.
Dadi - raczej tego nie popieram. Praca o dowolnym temacie, robiona rekreacyjnie może wygrać, a tak to raczej nikt nie będzie chciał robić pracy na specjalny temat. W konkursie literackim było chyba coś, że akcja opowiadania miała się odbywać na podwórku Reksia, ale userzy chcieli inaczej, i było na dowolny temat.
Dopiszę jeszcze coś, do mojej propozycji, mogłyby brać udział tylko prace dotyczące Reksia, bo to w końcu jego forum, zapomniałem dopisać. _________________
The West! - polecam! |
|
Powrót do góry |
|
|
Dominik Działacz Podziemia
|
Wysłany: 16 Sie 2010 18:37 Temat postu: |
|
|
Co do propozycji Luka to nie mam zdania (nie ma takiej opcji w ankiecie), a Funcieka - to mogłyby być tytuły (np. user miesiąca) dla czystej satysfakcji, bez jakichkolwiek nagród tak, jak w starożytnych igrzyskach. _________________ Lwów i Wilno na zawsze polskie! Walczmy o niepodległość Łużyc!
Zdobywca II miejsca w konkursie poetyckim, zorganizowanym na pięciolecie Forum Reksia.
Piszę poprawnie po polsku
"Myślałem i wymyśliłem bezmyślnik ~. Stawiać się go będzie przed zdaniem nie mającym sensu." - Tytus de Zoo |
|
Powrót do góry |
|
|
Funciek Starszy Norman
|
Wysłany: 17 Sie 2010 17:49 Temat postu: |
|
|
Źle by było?
Na jeden miesiąc konkurs adwards i np. ja bym miał rangę Spamer Miesiąca. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
nieznany Działacz Podziemia
Dołączył: 21 Sty 2009 Posty: 535 Skąd: Z... z... A, nie chcę zmyślać. xD
|
Wysłany: 17 Sie 2010 21:38 Temat postu: |
|
|
Funciek napisał: | Na jeden miesiąc konkurs adwards i np. ja bym miał rangę Spamer Miesiąca. |
No. Miałbyś jak w banku.
Ale pomyślcie: czy ktokolwiek czułby się na siłach co miesiąc wymyślać oryginalną fabułę nowego opowiadania? Po trzech, najwyżej czterech takich konkursach, każdemu skończyłyby się pomysły, chyba że byłby pisarzem na skalę globalną. A tak w ogóle, całość to jest po prostu prośba o przyspieszenie organizowania Konkursu Literackiego i utworzenia równie szybkiego Konkursu Graficznego. Konkurs dlatego jest ważny, a ranga zwycięzcy tak imponująca, bo nie otrzymuje się jej co miesiąc. _________________
,,Aż się można popłakać przez to, co się tu porobiło..."
Nieznany |
|
Powrót do góry |
|
|
bot Komiksowy Artysta
|
Wysłany: 18 Sie 2010 11:17 Temat postu: |
|
|
Co do opowiadań:
Weźmy opowiadanie roku np. 2010
Jakie opowiadania się kwalifikują?
Rozpoczęte w 2010? Zakończone w 2010? Pisane w czasie tego roku?
Wiele opowiadań jest robionych przez kilka lat. Więc do konkursu na opowiadanie którego roku się kfalifikują? Jak było tworzone przez 3 lata?
A jak nie zostało jeszcze ukończone, a rok 2010 już minął? Nie może startować w tym konkursie?
Proponuje zrobić na razie jeden konkurs: Najlepsze opowiadanie/grafika ever, obejmujące twórczość od początku istnienia forum do czasów teraźniejszych. Opowiadanie nie musi być skończone (ale minimum np. 3 rozdziały/ częśći). Proponuje też by userzy nie mogli zgłaszać swoich prac. Każdy zgłosiłby np. 3 jego zdaniem najlepsze opowiadania/grafiki.
Po stworzeniu listy userzy mogliby przyznawać głosy (z uzasadnieniem).
Albo też Jury (ale musiałoby np. zrobić krótką ocenę każdej zgłoszonej pracy. Aby miec pewność że przeczytali wszystkie - a nie tylko kilka znanych)
Moderatorium... ono nie jest od tego ;p
Co do ankiety - raczej wątpię czy zmieściłoby się to wszytko w ankiecie, a po za tym ważne jest uzasadnienie głosu.
Osobiście nie widzę powodu robienia czegoś takiego dla grafik - jest ich strasznie mało.
Również w robieniu takiego czegoś co miesiąc czy rok. Myślę że na początek warto ocenić twórczość zgromadzoną przez ponad 4 lata istnienia forum.
Może udałoby się wydobyć jakieś zapomniane prerełki wśród opowiadań? ;p _________________
Nobody expects the Spanish Inquisition!
"Wszystkie Joanny to fajne chłopaki!" - Kocham Radio Zet xD
The One Who Disturbs So Terribly... |
|
Powrót do góry |
|
|
Luk Działacz Podziemia
|
Wysłany: 18 Sie 2010 11:35 Temat postu: |
|
|
Może rzeczywiście prestiż byłby mniejszy, nieznany, ale przecież nie każdy musiałby brać udział, np. w pierwszym miesiącu biorą udział (podaję przypadkowe imiona) Krzysiu, Marek, Irek, a w następnym Kamil, Darek, Piotr.
Można też zrobić ten konkurs, który proponuje bot. Ale co wtedy, gdyby stary użytkownik forum, który już na nie wchodzi, wygrałby? W ogóle nie wiedziałby że coś wygrał. Więc może tylko tych użytkowników forum, którzy teraz wchodzą, mogą rzadko wchodzić, ale żeby chociaż trochę wchodzili. _________________
The West! - polecam! |
|
Powrót do góry |
|
|
bot Komiksowy Artysta
|
Wysłany: 18 Sie 2010 12:07 Temat postu: |
|
|
Luk napisał: | Można też zrobić ten konkurs, który proponuje bot. Ale co wtedy, gdyby stary użytkownik forum, który już na nie wchodzi, wygrałby? W ogóle nie wiedziałby że coś wygrał. Więc może tylko tych użytkowników forum, którzy teraz wchodzą, mogą rzadko wchodzić, ale żeby chociaż trochę wchodzili. |
I tu kwestia nagrody - ja proponuje przyklejenie tematu z zwycięskim opowiadaniem i dopiskiem - przykład dobrego opowiadania.
Wtedy nowych możnaby skierować do niego - pokazywałoby jak powinno wyglądać porządne, ciekawe i zabawne opowiadanie.
Oczywiście tematyka opowiadani musiałaby być Reksiowa.
Wybieramy najlepsze opowiadanie - a nie autora. Nagroda przecie nie jest ważna - jaką wartość może mieć avatar, ranga czy inny "śmieć".
Nagrodą byłaby wieczna chwała i podziw pokoleń userów.
Z opowiadań wchodzących na forum - nie wybrałbym żadnego.
Mam już swoje 3 typy - są to 3 wybitne opowiadania - stare, ale nadal zabawne, intrygujące i świetnie napisane.
Ale nawet może być bez nagród - gdyby miały być jakieś nagrody - trzeba by zgłosić pomysł do modowni - a połowa modowni nie wchodzi na forum już. _________________
Nobody expects the Spanish Inquisition!
"Wszystkie Joanny to fajne chłopaki!" - Kocham Radio Zet xD
The One Who Disturbs So Terribly... |
|
Powrót do góry |
|
|
Artur Operator Łopaty
Dołączył: 25 Sie 2006 Posty: 170 Skąd: Warszawa, prosta sprawa
|
Wysłany: 22 Sie 2010 06:43 Temat postu: |
|
|
bot napisał: | a połowa modowni nie wchodzi na forum już. | Nie jestem cały czas na forum, ale w ciągu ostatnich dni widziałem wszystkich modów, albo prawie wszystkich, a większość z nich się udzieliła na forum. Ponadto są wakacje i nietrudno się domyślić, czemu niektórych osób może nie być.
Z tymi konkursami, to później się wypowiem. Ale jeżeli chodzi o cytat Johanny, to nie jest to zły pomysł, lecz mi się trochę nie podoba. Konkurs to przecież jest konkurs, a nie wyłonienie jakiejś najlepszej rzeczy z twórczości forumowiczów. _________________ Moderuję pogrubioną, brązową czcionką. |
|
Powrót do góry |
|
|
Funciek Starszy Norman
|
Wysłany: 22 Sie 2010 10:06 Temat postu: |
|
|
Ja miałem dobrą myśl >.>
Może się obejść bez rangi. _________________
|