Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lone Star Pod-ziemniak
|
Wysłany: 07 Lut 2009 20:59 Temat postu: Wywiad z Sz.K. |
|
|
Kiedyś miałem skromną stronkę o Reksiu. Pan Hrynkiewicz zgodził się udzielić mi wywiadu który na niej umieściłem. Adresu nie będę podawał, bo może kiedyś zrobię inną, a stara jest.. brzydka. Tak czy siak nowsi użytkownicy nie mieli okazji przeczytać tego wywiadu więc publikuję go tutaj.
Lone Star : Witam mógłbym przeprowadzić z Panem wywiad do mojej strony o Rekisu
Krzysztof Hrynkiewicz (Szalony Kapelusznik) : chętnie, ale mam niezwykle mało czasu....(...)
- Jak pracuje się panu w Aidem Media?
- Generalnie - dobrze Oczywiście są blaski i cienie - jak w każdej pracy, ale skoro w sumie lubię
jechać rano do biura po niemal 10 latach pracy - to chyba dobrze. Największą zaletą pracy w
Aidem Media jest, oprócz fajnego zespołu z jakim pracuje, dosyć duża samodzielność. Jestem w
stanie realizować sporo własnych projektów i nikt mi specjalnie nie patrzy na ręce. Trochę szkoda,
że nie mamy okazji sprawdzić się przy jakmiś dużym projekcie opartym o nowoczesne technologie-
ale może i na to przyjdzie kiedyś czas. Zaletą pracy nad wieloma relatywnie niewielkimi
projektami jest różnorodność zadań. Wadą - to, że trzeba robić kilka róznych rzeczy jednocześnie,
a to generuje niepotrzebny stres i spory bałagan
L.S. Czy robił Pan jeszcze inne gry oprócz Reksia ?
Sz.K.Oczywiście. Bardzo dużo, chociaż...hmmm... niekoniecznie gier. Oprócz serii Przygody Reksia
jestem autorem dosyć dużej ilości programów edukacyjnych - ABC z Reksiem, Liczę z Reksiem,
Wielki Teleturniej Smoka Wawelskiego, Wojna Trojańska, Szkoła Koziołka Matołka, Bolek i Lolek- Język angielski dla Dzieci, Bolek i Lolek - Alfabet i Nauka Czytania i wielu innych. Przy większości
pozostałych produktów AM współpracowałem w mniejszym lub większym stopniu - jako współautor,
kierownik produkcji lub konsultant. Przed AM pracowałem krótko w nieistniejącym już Optimus Nexus i tam "zrobiłem" swój pierwszy program - "Tajemnice Lasów Podpoduszańskich" oparty o książkę którą napisał mój tata.
L.S. Jak powstała pierwsza gra z Reksiem - Reksio i Skarb Piratów
Sz.K.Chyba trochę z przypadku.
Produkcja dwóch gier poprzedzających Skarb Piratów wymusiła sporo usprawnień naszego
"silnika". Pewnego dnia zorientowaliśmy się, że mamy nagle narzędzia, które pozwalają zrobić
np. grę przygodową. A że akurat AM szukała nowego pomysłu na produkt i jednocześnie
zastosowania licencji postaci Reksia ustaliliśmy, że spróbujemy zrobić grę przygodową dla
dzieci. Pamiętam, że żeby udowodnić że damy radę sam oprogramowałem zabawę "krabik",
która otwiera grę
Z początku seria miała mieć skalę właśnie Skarbu Piratów, a dodatkowo miały tam być
wplecione elementy edukacyjne w formie ciekawostek, które by się zbierało na planszach.
Chyba całe szczęście, że od tego odeszliśmy.
Piraci spotkali się z całkiem dobrym przyjęciem i wkrótce dostaliśmy zielone światło na robienie
następnej części. No i postanowiliśmy wówczas sporo rzeczy pozmieniać - w strukturze, fabule,
postaciach, poziomie trudności No i tak narodziła się seria, którą znacie.
L.S. Czy gry Aidem Media wydawane są nie tylko w Polsce ?
Sz.K.Owszem. W Czechach, na Słowacji, na Węgrzech, w Rumunii, na Ukrainie i przede wszystkim
w Rosji. Seria przygód Reksia ląduje w Rosji i w Rumunii bardzo szybko po polskiej premierze i
ma tam wielu fanów. Może kiedyś w ramach ciekawostki umieścimy na www.przygodyreksia.pl
jakieś obcojęzyczne demo którejś z gier?
L.S.Czy planowana jest kolejna część przygód Reksia ?
Sz.K. Na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Nie jest planowana, w sensie, że nie mamy
wyznaczonej jakiejś daty rozpoczęcia produkcji, ale też nie jest powiedziane, że już do tematu
nigdy nie wrócimy. Na razie musimy nadrobić trochę w dziale edukacji dla najmłodszych, a za
parę miesięcy zobaczymy...
Inna sprawa, że my, twórcy musimy trochę odpocząć od Reksia, bo to naprawdę karkołomna
seria na wielu poziomach
L.S.Dziękuje za wywiad dowidzenia
Wywiad robiony był po premierze Nemo (chyba) co widać z treści
Myślę że temat warto by przykleić bo wywiad jest chyba ciekawy _________________ Pozdrawiam, Lone Star |
|
Powrót do góry |
|
|
Luk Działacz Podziemia
Dołączył: 18 Sty 2009 Posty: 529 Skąd: I tak nie wiesz gdzie to jest
|
Wysłany: 07 Lut 2009 21:12 Temat postu: |
|
|
Jest bardzo ciekawy ten wywiad. Wiele ciekawych rzeczy można się z niego dowiedzieć. _________________
The West! - polecam! |
|
Powrót do góry |
|
|
nieznany Działacz Podziemia
Dołączył: 21 Sty 2009 Posty: 535 Skąd: Z... z... A, nie chcę zmyślać. xD
|
Wysłany: 07 Lut 2009 21:28 Temat postu: |
|
|
No,wiem teraz jeszcze więcej o AM.
Dzięki Lone Starze za wklejenie tu tego wywiadu. _________________
,,Aż się można popłakać przez to, co się tu porobiło..."
Nieznany |
|
Powrót do góry |
|
|
Stryj Maćko Operator Łopaty
|
Wysłany: 07 Lut 2009 21:31 Temat postu: |
|
|
Bardzo ciekawy wywiad. Kiedyś na twojej stronie już go czytałem, ale dobrze, że nam o nim przypomniałeś. _________________ Moderuję kolorem niebieskim.
Zapraszam na:
Kolej TV - dla myślących (p)o kolei
Szukajcie a znajdziecie. Pozdrawiam.
Piszę poprawnie po polsku. |
|
Powrót do góry |
|
|
Przybysz Lider Podziemia
|
Wysłany: 08 Lut 2009 10:32 Temat postu: |
|
|
Też sobie go skądś przypominam. Bardzo fajny wywiad. _________________ Credo in unum Deum... |
|
Powrót do góry |
|
|
Johanna Gryzie ziemie
|
Wysłany: 26 Mar 2009 16:03 Temat postu: |
|
|
Dzięki że zamieściłeś - dobry wywiad Ciekawy. |
|
Powrót do góry |
|
|
Dominik Działacz Podziemia
|
Wysłany: 10 Cze 2009 20:37 Temat postu: |
|
|
Dzięki za wywiad - wreszcie wiem, skąd wzięła się seria Reksia. _________________ Lwów i Wilno na zawsze polskie! Walczmy o niepodległość Łużyc!
Zdobywca II miejsca w konkursie poetyckim, zorganizowanym na pięciolecie Forum Reksia.
Piszę poprawnie po polsku
"Myślałem i wymyśliłem bezmyślnik ~. Stawiać się go będzie przed zdaniem nie mającym sensu." - Tytus de Zoo |
|
Powrót do góry |
|
|
Duchman Bardzo Stary Norman
|
Wysłany: 09 Sty 2010 16:19 Temat postu: |
|
|
Bardzo fajny wywiad!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
AleksandriusII Norman
Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 121 Skąd: Z odległej przyszłości
|
Wysłany: 09 Sty 2010 21:50 Temat postu: |
|
|
bardzo pouczający _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Szalony Kapelusznik Kierownik Budowy
|
Wysłany: 13 Sty 2010 00:03 Temat postu: |
|
|
Bardzo ciekawy wywiad _________________ pozdrawiam,
Szalony Kapelusznik |
|
Powrót do góry |
|
|
@tin Starszy Norman
|
Wysłany: 05 Wrz 2010 18:29 Temat postu: |
|
|
WoW !
Szalony Kapelusznik powiedział że wywiad o nim jest ciekawy !
A co do mnie to też mówie że ten wywiad jest ciekawy _________________ Teraz znowu jestem atinem Nazywam się @tin !!!
Klikajcie w link : http://kolekty.pl/atin5555
Uploaded with ImageShack.us |
|
Powrót do góry |
|
|
Funciek Starszy Norman
|
Wysłany: 05 Wrz 2010 18:59 Temat postu: |
|
|
Cytat: | "Tajemnice Lasów Podpoduszańskich" |
O nie... Ja w to grałem. Nawet mam płytę z tym :d to było git...
Wywiad ciekawy. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
reksio000 Bywalec Nory
|
|
Powrót do góry |
|
|
reksio2 Działacz Podziemia
|
Wysłany: 05 Lis 2010 20:47 Temat postu: |
|
|
ciekawy wywiad _________________ witam,reksio2 jestem reksioFANEM
WITAM,REKSIO2 JESTEM REKSIOfanem
GUITAR FAN!
małe LITERKI są lol (duże też są lol)
PACMAN jest super! |
|
Powrót do góry |
|
|
MagicOfBudyn Norman
|
Wysłany: 06 Lis 2010 17:42 Temat postu: |
|
|
Temat jest bardzo ciekawy, można się z niego wiele nauczyć(oczywiście o Reksiu). Był tam fragment, który pozwolił mi myśleć że już wtedy planowali zrobić RIMS . _________________ Pozdrawiam wszystkich, MagicOfBudyn. |
|
Powrót do góry |
|
|
|