Harry Potter i szatan, bo pisze to o magii, pomyśle zrodzonym z sal tortur średniowiecznych? Owszem, słyszałem o tym. Ale słowo ,,magia" oznacza tu wyobraźnię. Wiecie, czemu tak naprawdę ten cykl jest przez księży nielubiany? Bo zaszyfrowany jest w sposób taki sam, jak Biblia-nic nie nalerzy brać dosłownie. Magia oznacza wyobraźnię i pragnienia, pokazuje, że dobro pokona zło. Wszystko jest tylko opakowane w fabułę i wysłane do księgarni-a tak jest to klasyczna historia obalenia zla, bez względu na przeciwności. Czemu Tolkien i inni pisarze fantasy nie mieli aż takich problemów? Bo nie mówili, że to się może dziać w naszych czasach, zostawiali to wszystko w nieistniejącym swiecie, a ponieważ było tam wszystko inaczej, to mieliśmy pewność, że wszystko się skończy dobrze, magia sięgała tylko zasady ,,machnij różdżką, powal kilku", a nie dobra i zła jako takiego. Rowling zrobiła następny krok-i posypała się lawina skarg. Żelo może tak twierdzić, jak najbardziej-co nie znaczy, że ten cykl to księgi mówiące o szatanie. Biblia została opakowana jako powieść dla młodzieży, stąd jest ta złość. Kropka.
So, 26 cze 2010, 12:42
kubulus
Bardzo Stary Norman
Dołączył(a): N, 11 kwi 2010, 13:44 Posty: 552 Lokalizacja: San Francisco, 1329 Prescott Street
nieznany napisał(a):
Harry Potter i szatan, bo pisze to o magii, pomyśle zrodzonym z sal tortur średniowiecznych? Owszem, słyszałem o tym. Ale słowo ,,magia" oznacza tu wyobraźnię. Wiecie, czemu tak naprawdę ten cykl jest przez księży nielubiany? Bo zaszyfrowany jest w sposób taki sam, jak Biblia-nic nie nalerzy brać dosłownie. Magia oznacza wyobraźnię i pragnienia, pokazuje, że dobro pokona zło. Wszystko jest tylko opakowane w fabułę i wysłane do księgarni-a tak jest to klasyczna historia obalenia zla, bez względu na przeciwności. Czemu Tolkien i inni pisarze fantasy nie mieli aż takich problemów? Bo nie mówili, że to się może dziać w naszych czasach, zostawiali to wszystko w nieistniejącym swiecie, a ponieważ było tam wszystko inaczej, to mieliśmy pewność, że wszystko się skończy dobrze, magia sięgała tylko zasady ,,machnij różdżką, powal kilku", a nie dobra i zła jako takiego. Rowling zrobiła następny krok-i posypała się lawina skarg. Żelo może tak twierdzić, jak najbardziej-co nie znaczy, że ten cykl to księgi mówiące o szatanie. Biblia została opakowana jako powieść dla młodzieży, stąd jest ta złość. Kropka.
Tak samo Percy Jackson
@topic:
jestem fanem Harrry'ego
_________________ Mist. To be mist. To miss. To be missed. To be...
Wt, 6 lip 2010, 10:29
kubulus
Bardzo Stary Norman
Dołączył(a): N, 11 kwi 2010, 13:44 Posty: 552 Lokalizacja: San Francisco, 1329 Prescott Street
Powinni zajrzeć też tu:
http://swiat-magii.pl Jest to dobrze zorganizowane RPG o magii ze świata HP. Dbamy o poziom potrzeb, expimy, zarabiamy kasę. Proste i przyjemne. Polecam.
Śr, 7 lip 2010, 14:23
AdamMag
Mag bezczelny
Dołączył(a): Śr, 2 gru 2009, 17:21 Posty: 1196 Lokalizacja: Cały świat
Naklejki: 7
Rincewind. Łatwo zapamiętać, to główna postać mojej ulubionej serii ze Świata Dysku. Wciąż zarabiam na różdżkę.
Śr, 7 lip 2010, 20:37
AdamMag
Mag bezczelny
Dołączył(a): Śr, 2 gru 2009, 17:21 Posty: 1196 Lokalizacja: Cały świat
Naklejki: 7
Tak naprawdę ja też
Cz, 8 lip 2010, 06:45
Modnisia
Roz-krecony
Re: Kto lubi Harrego Pottera?
Dzięki za link do świata magii już czekam na e-maila z potwierdzeniem od nich
_________________ Coś o mojej skromnej osobie, jeśli ktoś ciekawy ^^:
Spoiler:
Mam 15 lat i niecodzienne podejście do życia. Zdarza mi się być romantyczką, ale też i wredną sadystką. Oczywiście jedynie dla moich wrogów, którzy ku mojej rozpaczy są tak samo liczni jak moi przyjaciele. Kocham Japonię, jej piękny język i sztukę. Uwielbiam czytać Mangi i oglądać Anime, a moje ulubione to Naruto, Kuroshitsuji, D Gray-Man, Death Note i Vampire Knight. Lubię jeszcze wiele Anime i Mang, ale jest tego tak dużo że nie starczy mi czasu na ich wypisanie. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że cały czas ich przybywa. Reksia uwielbiam odkąd w łapki wpadła mi pierwsza część ^^ Mimo iż od tamtego czasu minęło już hohohohoho~ i trochę, to do tej pory każde kolejne podejście do którejkolwiek części jest podejściem jeszcze lepszym
Dołączył(a): So, 3 lip 2010, 11:04 Posty: 138 Lokalizacja: Koszalin
Trochę go lubię,bo to pierwszy gościu w okularach,który jest koxem.Nie słuchajcie się takich ludzi jak ks.Piotr Natanek,którzy uważają że jak w filmie występuje magia lub coś fantastycznego to już szatańskie.
_________________ Nie chowaj nienawisci po wieczne czasy,ty,ktory sam nie jestes wieczny-Arystoteles Milczący głupiec nic nie różni się od nic niemówiącego mędrca-Molier Nie ma dobrej wojny,ani złego pokoju-Benjamin Franklin Nie ma ciekawości bez przyczyny-Albert Einstein
Znalazłes swietną parodię w Reksio i Wehikuł czasu? Dobrze jakbys podzielił się tym w dziale tej gry w wątku ,,Parodie".
So, 3 wrz 2011, 12:37
Nika
Projektantka Mostów
Dołączył(a): N, 28 sie 2011, 20:11 Posty: 307 Lokalizacja: W kapeluszu. Chyba.
Naklejki: 3
Jestem wielką fanką! Uwielbiam prawie wszystko w czym jest magia.
_________________ To właśnie jest kolor mojej magicznej aury. Pamiętaj, że po niej zawsze przychodzi czas na zaklęcie. Nie no, to już 2019, a ja dalej czekam na CoS2!
Zzz... Reksie... Zzz... Więcej Reksiów...
N, 4 wrz 2011, 17:55
Rdusiu25
Bardzo Stary Norman
Dołączył(a): Śr, 16 mar 2011, 14:45 Posty: 578 Lokalizacja: W szafie
Naklejki: 0
Jestem wielkim fanem Harry Pottera!Dzięki nieznany za link.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości