|
|
Teraz jest Cz, 26 gru 2024, 19:07
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Reksio i Kretes: Kolejna Przygoda
Autor |
Wiadomość |
Frog98
Działacz Podziemia
Dołączył(a): Wt, 5 sty 2010, 18:57 Posty: 876 Lokalizacja: Z Nienacka
|
Reksio i Kretes: Kolejna Przygoda
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Rozdział 1 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Początek Przygody
,,,,,Był piękny, zimowy poranek. Reksio leżał w swojej budzie, Kretes spał sobie smacznie w swoim cieplutkim łóżeczku, a Kogut coś kombinował w warsztacie. Kari i Molly poszli na spacer. A Kornelek? Kornelek gdzieś się zniknął. Nagle Reksio usłyszał dziwne krzyki. Wyszedł na dwór i zobaczył Koguta, który biegał w kółko jak opętany, a Kretes próbował go uspokoić. - Co tu się dzieje? – zapytał dzielny pies - Mu-mu-musicie poznać mój nowy wynalazek – gdakał Kogut Weszli razem do warsztatu, gdzie zobaczyli kieszonkową kamerę, notes i coś, co przypominało packę na muchy. - O co tu chodzi!? – krzyknął Kretes - Czas na waszą kolejną przygodę – odpowiedział kogut - Jaką przygodę? – spytał Reksio - Chodzi o wiele podróży! Kto-kto-ktoś porwał Kornelka i zostawił tajemniczy list. Czy-czy-czy pomożecie biednemu kogutowi?- wyrecytował na jednym tchu kogut. -O rany! – krzyknął kret. Kogut tłumaczył, że przy okazji można się czegoś nauczyć, więc przygotował notes. Kamerka służy do połączenia się z warsztatem, w razie problemów. A zwykła packa okazała się wielofunkcyjna. Była jednocześnie packą na muchy, sprejem na robactwo i… śpiworem! -Ruszajcie! Mój biedny brat jest w opałach. Bohaterowie spakowali wszystko do plecaka, a następnie wyruszyli na pierwszą wyprawę – do…
No właśnie, jakie to będzie miejsce? Tego dowiecie się czytając następną część!
- Oby do jakiegoś ciepłego kraju! Och, przypomniała mi się moja wyspa... – zdążył wtrącić Kretes.
Słówko od autora: Bardzo przepraszam, że takie krótkie. Nie mogłem wymyślić tak, żeby było dłuższe.
|
So, 5 lut 2011, 20:30 |
|
|
Frog98
Działacz Podziemia
Dołączył(a): Wt, 5 sty 2010, 18:57 Posty: 876 Lokalizacja: Z Nienacka
|
Re: Reksio i Kretes: Kolejna Przygoda
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Rozdział 2 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Pierwszy kraj, drugie porwanie
Niestety, Kretes nie był zadowolony pierwszą lokacją. - Nie Reksiu, ja tu zostaję – odparł - Czemu? – Spytał Reksio Kretes nie odpowiedział, tylko uciekł do nory. Reksio musiał pójść sam do pierwszego kraju, którym była… Grenlandia! Nagle przybiegł Kretes z kartką papieru. - Czekaj! Zmieniłem zdanie! – krzyczał - A Cze-cze-czemu? – spytał kogut - Bo porwali Molly – odpowiedział, prawie płacząc Po wzięciu mapy i prowiantu ruszyli. Po drodze Kretes tłumaczył, co się stało, gdyż niedawno zamontował kamerę w domu. - Na nagraniu widać, jak Molly przygotowuje obiad i nagle co…. W tym momencie coś wybuchło. Od strony warsztatu widać było ciemnoszary dym. Usłyszeli też krzyk przeplatany z kaszleniem. - Nic-nic-nic mi khy, nie jest, khy! – usłyszeli odgłos Koguta Nie przejmując się tym poszli dalej. Szli długi czas, w końcu nie stać ich było nawet na łódkę, więc szli pieszo. Szli i szli, aż w końcu, pod wieczór postanowili rozbić obóz. - Już nie mogę – dyszał Kretes Byli mniej więcej w okolicach Rosji. Było tu dużo śniegu i drzew, więc najwyraźniej byli w lesie. Kretes poszedł o drewno, a Reksio rozbijał obóz. Gdy tylko Kretes wrócił, mieli zacząć jeść. Kretes przybiegł, cały poraniony, z trzema niewielkimi gałązkami. - Co ci się stało? – spytał zdziwiony Reksio - Napadł mnie! Och! – odpowiedział Kretes - Kto? – zapytał Reksio - Chyba łoś… - powiedział Kretes Gdy tylko Kretes chrapał, Reksio stał na warcie. Nagle, ze strony ciemnozielonych krzaków coś wypełzło. Reksio obudził Kretes. Żółto-pomarańczowa istota powoli zbliżała się do bohaterów. - Już po nas, Reksiu – lamentował kret
Czy to koniec naszych bohaterów?
Tego dowiesz się w następnej części opowiadania.
|
N, 6 lut 2011, 12:56 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|