|
|
Teraz jest Śr, 25 gru 2024, 09:12
|
Wychwycone żarty w grach z Reksiem
Autor |
Wiadomość |
kubulus
Bardzo Stary Norman
Dołączył(a): N, 11 kwi 2010, 13:44 Posty: 552 Lokalizacja: San Francisco, 1329 Prescott Street
|
Re: Wychwycone żarty w grach z Reksiem
Po pierwsze - nie jest to raczej żart. Po drugie - to była guma do żucia. Po trzecie - zajrzyj do słownika.
_________________ Mist. To be mist. To miss. To be missed. To be...
|
So, 25 lut 2012, 19:48 |
|
|
Dawid6
Bezpieczeństwo Forum
Dołączył(a): So, 7 lis 2009, 14:12 Posty: 2174 Lokalizacja: Koło komputera xD
Naklejki: 7
|
Oj, raczej Toccata xD I to niecała.
_________________Przejrzyj moje okołoreksiowe projekty na GitHubie!Pozdrawiam wielu nieaktywnych użytkowników, wszystkich wciąż wchodzących oraz Playboiia, bo zawsze się żali, że go nie ma w moim podpisie. III miejsce w konkursie halloweenowym 2011, I miejsce w konkursie rocznicowym 2015Tym kolorem moderuję.
|
N, 4 mar 2012, 09:59 |
|
|
kubulus
Bardzo Stary Norman
Dołączył(a): N, 11 kwi 2010, 13:44 Posty: 552 Lokalizacja: San Francisco, 1329 Prescott Street
|
Tak się akurat składa, że Fuga i Toccata to to samo ^ ^ Ale racja, niecała.
_________________ Mist. To be mist. To miss. To be missed. To be...
|
Pn, 5 mar 2012, 14:26 |
|
|
kari mata hari.w
Roz-krecony
Naklejki: 3
|
Tekst z RIC: ,,Jeszcze przed chwilą mówiłeś, że lew, czarownica i stara szafa''-na 100% to odniesienie do ,,lwa, czarownicy i starej szafy''-pierwszej części serii ,,Opowieści z Narni".
|
Cz, 24 maja 2012, 17:53 |
|
|
krys95
Norman
Dołączył(a): Wt, 2 wrz 2008, 14:57 Posty: 293 Lokalizacja: Moon of Endor
Naklejki: 0
|
To może nie żart, ale ostatnio nie opuściłam ani jednego odcinka Star Wars i... i Ufo Kury czasami tak jakby śpiewają, coś takiego : " Mi-mi-mi-mi-mi-mi". Jest to ich wykonanie muzyki ze Star Wars, która pojawia się zawsze przy scenach z Vaderem imperium itp
_________________Zapraszam do rejestracji w Margonem - można mnie tam spotkać pod nickiem Kryska :] http://www.margonem.pl/?task=profile&id=1308886
|
So, 26 maja 2012, 18:17 |
|
|
10ola01
Roz-kreca się
|
Na końcu reksia i ufo były jakieś wzmianki o polityce (nie pamietam jakie) I w wechikule czasu kiedy oni sofneli sie do ery dinożarłów i spotkali starożytnych kretonów (byli w safandrach) parodia z filmu seksmisja ,,o bocian!"
_________________ Czekamy na RiMS 2
|
N, 27 maja 2012, 07:14 |
|
|
kretonpodziemny
Bardzo Stary Norman
Dołączył(a): Śr, 1 sie 2012, 18:14 Posty: 657 Lokalizacja: Międzysieć
|
W ksiąźeczce załączonej do rikn w artykule "niespotykane spotkanie" było napisane coś o D.Karwinie.Na pewno chodziło o parodię Karola Darwina.
_________________ Mu matku! Pozdrawiam was wszystkich, ludziki dobrej woli! Mój avatar został przygotowany przez MRX-a, za co serdecznie mu dziękuję.
|
Pt, 5 kwi 2013, 13:12 |
|
|
margarynawa
Roz-kreca się
Dołączył(a): N, 21 kwi 2013, 12:39 Posty: 27 Lokalizacja: Średniowiecze ,Zamek
|
Fajny był kretes w skarbie piratów jak się kąpoł.
|
So, 4 maja 2013, 12:49 |
|
|
drugi manuel
Roz-krecony
Dołączył(a): Pt, 11 lis 2011, 22:42 Posty: 158 Lokalizacja: Rynek w Pocopane
|
|
Cz, 31 lip 2014, 07:50 |
|
|
AdamZet27
Norman
|
Dokładnie Toccata i fuga d-moll. A co do tematu rozśmieszył mnie tekst
|
Cz, 31 lip 2014, 09:53 |
|
|
kretonpodziemny
Bardzo Stary Norman
Dołączył(a): Śr, 1 sie 2012, 18:14 Posty: 657 Lokalizacja: Międzysieć
|
Polecam let's play z Przygód Reksia Artysty Pisarza. Z tegóż game'playa dowiedziałem się, że "piernik, co mieszkał w pieczarze" lub, jak kto woli "głowy rodu Motykiuszów" jest parodią Yody! U Gulguldryka można zauważyć w tle "świat na ślimaku ", o którym z resztą mówił Suseł. Artysta mówił, że to parodia Światu Dysków, w którym świat był na żółwiu, a w bajkach te zwierzęta są najwolniejsze. Ja myślę, że może to być też nawiązanie do wierzeń pierwszych ludzi, że świat jest na byku. Lustro, z którego przyszliśmy to wg. Pisarza nawiązanie do drugiej części Alicji - "Alicja po drugiej stronie Lustro", a dodatkowo lustro jest na kurzej łapce... W ostatnim odcinku z czarodziejów mówi dlaczego ten kot się uśmiecha, ale nie zapamiętałem tego. Kokokokokot Leonardada Da Vinczczi mówi na końcu: "Muszę tu posprzątać przed kokokolejną wieczerzą. Całe szczęście, że to już podostatnia" - to oczywiście parodia obrazu Leonarda - "Ostatnia wieczerza". A propos Leonarda odkryłem, że jeśli klikniemy na Mona Lisę i nie będziemy klikać w inne miejsca Kretes zapyta: "Co cię tak bawi Mona Liso?" (Mona Lisa po każdej wypowiedzi Kretesa, oprócz ostatniej śmieje się) "Czy może bawi cię słowo "babć"?" "A dziadka?" "Mam tego dość, mam tego serdecznie DOŚĆ!" Oprócz tego, w plikach gry znalazłem wypowiedź Leonarda: "Mona Liso, bo przyprowadzę łasiczkę!" W pracowni Leonarda znajduje się "Reksio Wirtuwiański" (i kilka innych podobnych rysunków, ale tylko o tym powiedział Kretes: "Patrz - to ty! Wirtuwiański!" Kretes powiedział o mechanicznym ramieniu, które też jest u Leonarda, że wg. niego to drapaczka do pleców! I jeszcze jedno - Kretes jest znawcą sztuki, bo rozpoznał u Leonarda Krzesło Mikołaja Kopernika! No i jeśli ktoś nie pamięta - po spotkaniu z podobnym do kury kotem, Kretes mówi, że kokokogoś ten kot mu przypomina i podejrzewa, że to przodek naszego Koguta Wynalazcy, po czym dodaje, że ponoć miał w rodzinie czarną owcę! Salvadoryk z Pre historii to parodia Salvadora Dali. Kretes po wejściu na jego planszę krzyczy: "Dali, dali takie wielkie rzeźby wyłupać..." Któraś z jego rzeźb to parodia "Płonącej Żyrafy". Pamiętacie bramę u Żabby? Nie trzeba jej przechodzić! Można po prostu kliknąć na ukryty dzwonek do drzwi lub na Kretesa, który powie, że jest dostawa pizzy, z podwójnym ketchupem, Żabba się nabiera i wchodzimy!
_________________ Mu matku! Pozdrawiam was wszystkich, ludziki dobrej woli! Mój avatar został przygotowany przez MRX-a, za co serdecznie mu dziękuję.
|
So, 2 sie 2014, 07:24 |
|
|
kari mata hari.w
Roz-krecony
|
W RIKN (w Paryżu), kiedy Kretes ma wziąć bagietkę od piekarza, mówi: "Słuchaj uważnie, bo nie będę powtarzać". Jest to nawiązanie do serialu "Allo Allo", gdzie ten tekst jest bardzo często powtarzany. W RIC tekst Lowelasa "To szal, nie pas!" brzmi podobnie do słynnego "You shall not pass!" z "Władcy Pierścieni".
|
Pn, 2 lut 2015, 17:23 |
|
|
Z. Art
Żaba
Dołączył(a): Pt, 23 kwi 2010, 17:40 Posty: 1641 Lokalizacja: student
Naklejki: 5
|
To oczywiście może być kolejna z teorii spiskowych jakich wiele, ale zauważyłem kolejny smaczek. Zakładając, że Kraina Czarów umieszczona na ślimaku jest istotnie parodią Świata Dysku, "burektor" równie dobrze może być (poza połączeniem słów "Burek" i "rektor") nawiązaniem do występującego na Niewidocznym Uniwersytecie najwyższego stanowiska, czyli nadrektora. Tak samo sam Uniwersytet w Magiksie bardziej pasuje do NU, niż do Hogwartu. Oczywiście, o ile ŚD był w czasie tworzenia gry w miarę popularny... Ale to tylko teorie spiskowe, jak mówiłem Dodatkowo, ktoś kiedyś w odmętach tego tematu wspominał - tak, Wanda Niken to na sto procent do niejakiego Ericha von Dänikena. W końcu von Daniken to autor koncepcji wpływu istot pozaziemskich na życie ludzi w czasach przedhistorycznych, co jak najbardziej pasuje do RiWC.
_________________ – Dostojewski umarł – powiedziała obywatelka, ale jakoś niezbyt pewnie. – Protestuję! – gorąco zawołał Behemot. – Dostojewski jest nieśmiertelny!
Mistrz i Małgorzata <3
Moderuję na pąsowo bo mogę.
|
So, 7 lut 2015, 21:13 |
|
|
kari mata hari.w
Roz-krecony
|
Zagadka, którą musimy rozwiązać, by wejść do Szangri-La nazywa się wieże Hanoi.
|
Pt, 1 maja 2015, 10:00 |
|
|
bobek11.99
Roz-kreca się
Dołączył(a): Pt, 3 wrz 2010, 18:20 Posty: 41 Lokalizacja: Kraków
|
Te wszystkie parodie rozbawiły mnie do łez
_________________Jak coś to obecnie na moim koncie korzysta mój pięcioletni brat Dawid. Witam, mam na imię Dawid
|
So, 24 paź 2015, 19:18 |
|
|