|
|
Teraz jest Śr, 25 gru 2024, 09:24
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Ścieżka dźwiękowa z Reksia
Autor |
Wiadomość |
AdamMag
Mag bezczelny
Dołączył(a): Śr, 2 gru 2009, 17:21 Posty: 1196 Lokalizacja: Cały świat
Naklejki: 7
|
Ścieżka dźwiękowa z Reksia
Która gra z pierwszej serii ma waszym zdaniem najlepszą ścieżkę dźwiękową (tak zwany soundtrack )? Przy okazji warto zaznaczyć, że do prawie wszystkich muzykę skomponował Bartłomiej Brosz (nie licząc RiSP). Uważam, że najlepszy podkład muzyczny ma gra Reksio i Czarodzieje, mimo iż w Kapitanie Nemo jest on zdecydowanie bardziej urozmaicony. Wehikuł Czasu też może się poszczycić super soundtrackiem (ach, te tykanie zegara). Tak na prawdę to bardzo ciężko mi stwierdzić, która z gier ma najlepszy, bo we wszystkich jest świetny. A wy lubicie muzykę z Reksia? W której grze jest ona najlepsza? Macie może jakieś ulubione utwory? (no wiem, nie mają nazw xd)
So, 8 lis 2014, 13:14 |
|
|
Matek
Pod-ziemniak
Naklejki: 10
|
Re: Ścieżka dźwiękowa z Reksia
Ja tam osobiście lubię melodie z Reksia, prowadzę nawet konto na YouTube z reksiowymi soundtrackami. Uważam, że na potrzebę Reksio i Kapitan Nemo zostały stworzone najlepsze melodie, nadają klimat grze, pasują do minigierek. Melodie z Reksio i Wehikuł Czasu i Reksio i Czarodzieje również są według mnie bardzo dobre.
|
So, 8 lis 2014, 13:38 |
|
|
Autor8
Lord Protektor
Naklejki: 100
|
Według mnie najlepsze muzyczki były w RIKN. Bardzo dobrze zostały zrobione, szczególnie "Mu". Każda nadawała danej krainie szczególny i właściwy klimat. Drugie miejsce zajmują muzyczki z RIWC, które też mi się podobały. Po prostu świetnie dopasowane do epoki, w której obecnie jesteśmy. Ogólnie soundtracki w Przygody Reksia są bardzo dobre. Pan Brosz wykonał świetną robotę. Cieszę się, że właśnie takie muzyczki są w naszych ulubionych grach, a nie inne, które by do nich nie pasowały.
|
So, 8 lis 2014, 19:58 |
|
|
Kretes102
Poznaniak Nieszczelny
Dołączył(a): Wt, 24 lip 2012, 11:47 Posty: 2434 Lokalizacja: Poznań, Rzeczpospolita Polska
Naklejki: 17
|
Ja uważam, że najlepsza ścieżka dźwiękowa jest w dużej mierze w grze Reksio i Wehikuł Czasu. Tam soundtracki są świetne i naprawdę mile urozmaicają czas podczas grania. Mi podoba się zwłaszcza ta muzyczka, kiedy to Reksio i Kretes sofają się w czasie. Gdy się w nią wsłucham, czuję, że czas jest obecny w naszym życiu i biegnie niezależnie od sytuacji . Gra Reksio i Czarodzieje też jest wzbogacona w całkiem fajne ścieżki dźwiękowe, zwłaszcza w soundtrack o dźwięcznej nazwie "Uniwersytet". Jest dosyć ciekawa i mogę ją bez problemu uplasować na drugim miejscu w rankingu soundtracków. Trzecie miejsce należy do pewnej muzyczki, której nie mogę jakoś nazwać - wiem tylko, że pojawiła się w RiK:TTW oraz w gameplay'u wersji roboczej Miasta SeKretów (ten filmik jest dostępny na yt ---> https://www.youtube.com/watch?v=f5IgnIZwJM). Bardzo ona mi się podoba i moim zdaniem ona też zasługuje na uznanie . Podsumowując, AM umie robić bardzo dobre soundtracki, gdyż świetnie one pasują do przedstawionych lokacji. Mam nadzieję, że przy następnych produkcjach ścieżki będą równie świetne.
_________________Co ja będę się rozpisywał, zapraszam: "Reksio i Kretes: "Skarb Umuritu" [KOMIKS] - czyli, dlaczego Kretes zasłania dymkiem innych kolegów oraz gdzie znajduje się skarb Umuritu. Ten kolor należy do Administratora dbającego o czystość i walczącego ze złem. Lepiej zacznij się zastanawiać nad sobą, kiedy ujrzysz ten kolor w swoim poście
|
So, 8 lis 2014, 19:58 |
|
|
Nika
Projektantka Mostów
Dołączył(a): N, 28 sie 2011, 20:11 Posty: 307 Lokalizacja: W kapeluszu. Chyba.
Naklejki: 3
|
Nika powzięła sobie ostatnio za cel zdobycie trofeum złotej łopaty, a to jest jej pierwszy temat, który odkopuje. *kopu, kopu* Zaczynając: JAK TO MOŻLIWE, ŻE KTOŚ MA PODOBNY GUST DO MNIE? Myślałam, że jestem na tyle *ekhm, oryginalna (dziwna?) że najbardziej do gustu przypadły mi zapominane melodie. A tu niespodzianka! Kretes102, nie wiem, jak to zrobiłeś, ale wymieniłeś wszystkie moje ulubione utwory :O "Tunel" z Reksio i Wehikuł Czasu moim zdaniem jest utworem wspaniałym, nawet go sobie włączyłam w tej chwili i ciągle nie mogę przestać się zachwycać. A do "Uniwersytetu" nawet kiedyś prosiłam mamę, aby mi nuty ułożyła (ach te czasy, niezapomniane!). Z Reksio i Kretes: Tajemnica Trzeciego Wymiaru muzyka z wyboru poziomów/zapisów gry była boska, ale nie mogłam jej znaleźć w plikach (straszne! ;(). Zapis nutowy na prawą rękę sama kiedyś rozpracowałam, choć ciężko nazwać to jakimś poprawnym zapisem. W każdym bądź razie, jakby ktoś ją wydobył z gry, byłabym wdzięczna. Od siebie dorzucę, że menu w Reksiu i UFO jest wręcz epickie i dziwię się, że nikt tego nie wymienił. Ja do dziś mam tę melodię w głowie, u mnie osobiście wywołuje wielkie emocje. Z Kapitana polecić mogę wcześniej wspomniane przez Mątka "Mu", "Nautilius" oraz "Wyspa", która mi się jakimś cudem podoba. Reszta z tej gry może nie jest zła, ale mi nie przypadła do gustu. No i jeszcze intra z Czarodziejów, Wehikułu i Kapitana (choć te ostatnie jest wręcz bliźniaczo podobne do "Nautiliusa"). A melodia z Reksio i Czarodzieje zatytułowana "Pagórki" jest według mnie nieco "psychiczna" i prześladuje mnie po dziś dzień. Tak, miałam kiedyś wszystkie utwory z tych wszystkich gier na MP4 i nie, nie wstydzę się tego
_________________ To właśnie jest kolor mojej magicznej aury. Pamiętaj, że po niej zawsze przychodzi czas na zaklęcie. Nie no, to już 2019, a ja dalej czekam na CoS2!
Zzz... Reksie... Zzz... Więcej Reksiów...
|
Cz, 5 lut 2015, 12:49 |
|
|
Pan Kreton Dykta 10
Bardzo Stary Norman
Dołączył(a): Pt, 8 sty 2016, 20:15 Posty: 743 Lokalizacja: Świat Rur
Naklejki: 5
|
Hm...Chyba właśnie najbardziej podoba muzyka w RiC...Albo w RiSP...Nie wiem wszystkie były fajne.
Bardzo milo mi sie wspolpracowalo, ale wierze, ze PKD bedzie wykonywal moje obowiazki lepiej i z gramem mlodzienczego wigoru [...] i mianowac Pana Kretona Dykte na swojego nastepce, samemu przechodzac do Rady Medrcow ~Traktor, 31.05.2019 23:58
|
So, 27 lut 2016, 16:09 |
|
|
Kreton Polski
Bywalec Nory
Dołączył(a): N, 28 lut 2016, 20:06 Posty: 81 Lokalizacja: Wiocha pod Warszawą
Naklejki: 0
|
Ta muza mnie urzeka. Wav o nazwie "przerywnik" mialem kiedys jako sms nawet
_________________ Niech ktoś kupi licencję i robi gry a nie tylko mówi że robi
|
Wt, 1 mar 2016, 22:10 |
|
|
Pan Kreton Dykta 10
Bardzo Stary Norman
|
Ja miałem kiedyś sobie zgrać tą melodie pojedynku ale nie chciało mi się grzebać w kablach.
Bardzo milo mi sie wspolpracowalo, ale wierze, ze PKD bedzie wykonywal moje obowiazki lepiej i z gramem mlodzienczego wigoru [...] i mianowac Pana Kretona Dykte na swojego nastepce, samemu przechodzac do Rady Medrcow ~Traktor, 31.05.2019 23:58
|
So, 5 mar 2016, 12:26 |
|
|
Kreton Polski
Bywalec Nory
|
Weź wyslij samemu sobie na maila i git
|
N, 6 mar 2016, 13:46 |
|
|
Pan Kreton Dykta 10
Bardzo Stary Norman
|
Dobra działa.Dxięki.Koledzy się zdziwią.
|
N, 6 mar 2016, 14:01 |
|
|
Kreton Polski
Bywalec Nory
|
moi myśleli że mam sms z bonda a to tylko wav z reksia
|
Wt, 8 mar 2016, 16:38 |
|
|
AaronFox
Roz-kreca się
Dołączył(a): Wt, 27 gru 2016, 11:29 Posty: 19 Lokalizacja: Z Polski
|
Moim zdaniem to najlepsza muza była w RIWC, ale w RIC i RIKN też była dobra.
_________________ Bo nadeszły takie czasy, science fiction, przyjacielu, emeryci lecą w kosmos, zamiast bujać się w fotelu.
|
Śr, 28 gru 2016, 18:20 |
|
|
Burak Chrumburak
Starszy Norman
Dołączył(a): N, 11 paź 2020, 15:57 Posty: 406 Lokalizacja: Kraina Bajek
|
Ja myślę czy ma sens stawianie obok siebie muzyki z RiC i RiKN, bo obie stanowią inny styl W Czarodziejach jest podkreślona bajkowość świata, a w Kapitanie Nemo jest bardziej wzorowana na muzyce z rejonu, w którym się jest
_________________ Za zdjęcia kolorowych robaków odpowiem na wszystkie pytania, które was dręczą
|
Wt, 17 lis 2020, 21:17 |
|
|
kretonpodziemny
Bardzo Stary Norman
Dołączył(a): Śr, 1 sie 2012, 18:14 Posty: 657 Lokalizacja: Międzysieć
|
Niektóre z muzyczek z RiC są za krótkie i za mało zróżnicowane, ale cały soundtrack jest najbardziej klimatyczny. RiKN natomiast ma najwięcej wysokojakościowych, rozpoznawalnych tracków, ale daleko większości z nich do największych hitów RiC i RiWC. RiU jest wyraźnie słabsze. Najbardziej lubię z niego Indor (choć jest też wiele innych wartych zapamiętania, ale są za krótkie). Moim zdaniem czuć, że muzyka była wtedy bardziej tłem, niż sztuką samą w sobie. Ale bardzo doceniam całą twórczość pana Brosza, w tym świetne motywy do RiK:TTW. Kiedyś nawet ułożyłem ranking soundtraków z Reksia (tu akurat bez TTW, bo trudno je porównać z czymś innym) - jest u mnie na youtubie.
_________________ Mu matku! Pozdrawiam was wszystkich, ludziki dobrej woli! Mój avatar został przygotowany przez MRX-a, za co serdecznie mu dziękuję.
|
Wt, 17 lis 2020, 21:51 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|