Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kacper Taki Cichy Jakiś
|
Wysłany: 26 Paź 2008 20:38 Temat postu: Zwierzęta |
|
|
Tutaj pisze się o różnych zwierzętach. Daje moje:
Wyrak
To zwierze jest w grupie naczelniaków.
Wyraki mieszakają w lasach na wyspach połódniowo-wschodzniej Azji.
Żyją na drzewach wczepione w ich pnie i skaczą z jednego na drugie. Gwałtownie prostują tylne nogi i wybijają się z nich. Wrazie potrzeby robiąc zwrot w powietrzu lądują na drzewie oddalonym około 2 m.
Dzięki wielkim oczom polują w nocy (najbardziej są wtedy aktywne).
Żywią się owadami żabami, jaszczurkami i ptakami. Jeden z ich gatunków poluje na żaby większe od siebie i na jadowite węże. Młode rodzą się wysoko rozwinięte: mają grubą sierść i otwarte oczy. Zaraz po urodzeniu potrafią wspiąć się i wczepić w futro matki. Matka wędrując gdzieś dalej, przenosi młode w pysku.
Wyrak potrafi odwrócić głowę do tyłu, nie obracając ciała. Dzięki temu widzi swoje ofiary i łatwiej unika napastników, np. sowy i małe koty.
1 oko wyraka waży 3 g, jest cięższe od mózgu. Są bardzo czujne, nawet gdy śpią 1 oko jest zawsze otwarte.
Wyraki mają długie palce przednich i tylnych nóg. Każdy palec ma na czubku poduszkę-przyssawkę pomagającą im wspinać się wzdłuż pnia i między gałęziami.
Jest chyba kilka rodzajów Wyraków. Jakie to ja nie wiem.
Wy też dawajcie o róznych zwierzętach. |
|
Powrót do góry |
|
|
eMeMeMka Roz-krecony
|
Wysłany: 27 Paź 2008 15:36 Temat postu: |
|
|
Mój zwierzak to:
Chomik o imieniu kubuś ( Chce o moim zwierzaku mi jest łatwiej)
Chomiki domowe jak i polne lubią różne rodzaje ziaren.
Nie różnią się także tym że kopią (chomiki polne kopią nory a chomiki domowe lubią grzebać w trocinach).
Chomiki domowe lubią jesc orzechy, biszkopty, obważanki ( ) marchewkę, jabłka, lubią paluszki bez soli, piją wodę, lubią także suchą karmę, można im kupić suchą karmę:koktajl owocowy w których są owoce, lubią biszkopty miodowe i owocowe(to są specjalne biszkopty dla gryzoni)
Lubią biegać na swoim kółku. Bardzo często ludzie kupują im domki specjalne w których mają swoje legowisko. Lubią się bawić z włascicielem.
Zachęcam do dawania opisów zwierzaków!!
Pozdro agata9
_________________ Byłam Aguś
I'm eMeMeMka
Bo dwa eM to za mało!
eMeMeMka powraca do kin i zawstydza TurboDymo Mana xDD |
|
Powrót do góry |
|
|
Michcio Ekspert w Dziedzinie Cementu
|
Wysłany: 27 Paź 2008 18:59 Temat postu: |
|
|
Bardzo fajny opis chomika ^^. Taki innowacyjny. Jak będę miał czas to może też coś napiszę. A, i z wiki proszę nie pisać, bo to żadnej wartości nie będzie miało . _________________
Piszę poprawie po bangleszstańsku. |
|
Powrót do góry |
|
|
eMeMeMka Roz-krecony
|
Wysłany: 28 Paź 2008 15:13 Temat postu: |
|
|
Mój chomik mi mówił co mam pisać( ) Dzięki Michcio, Wikipedia to źródlo do celów potrzebnych do napisania, a o zwierzętach! Przecież znamy dużo zwierząt o których wiemy nie z wikipedii, ale spotykamy je na codzień tak jak psy, koty, rybki akwariowe...Jest ich za dużo żeby wymieniać! _________________ Byłam Aguś
I'm eMeMeMka
Bo dwa eM to za mało!
eMeMeMka powraca do kin i zawstydza TurboDymo Mana xDD |
|
Powrót do góry |
|
|
Buizel Starszy Norman
|
Wysłany: 04 Paź 2009 19:38 Temat postu: |
|
|
Ja mam psa rasy beagl.Wabi się Chaps. _________________ Odchodzę bardzo mi przykro ,ale to prawda ! Bywajcie fani Reksia !
Pozdro.
Buizel |
|
Powrót do góry |
|
|
mumionek Taki Cichy Jakiś
|
Wysłany: 20 Paź 2009 17:41 Temat postu: |
|
|
świnke morską jest nazwa że to morskie zwierze Ale wcale nie lubi wody nawet dużo jej nie pije nazywa sie lola!!!!!!!!!!!! _________________ Po arturrosie zaraz imprezke użądze. |
|
Powrót do góry |
|
|
Antek13 Norman
|
Wysłany: 18 Sty 2010 16:58 Temat postu: |
|
|
ja mam psa o imieniu Stefan,on jest bardzo przyjazny,lubi się ze mną bawić ale czasami potrafi pobrudzić mieszkanie |
|
Powrót do góry |
|
|
Dominik Działacz Podziemia
|
Wysłany: 18 Sty 2010 21:31 Temat postu: |
|
|
Ja mam sukę, która wabi się Lola i gdy się cieszy, tak opuszcza śmiesznie uszy i pokazuje swoje niebieskie oczy, że chce mi się śmiać _________________ Lwów i Wilno na zawsze polskie! Walczmy o niepodległość Łużyc!
Zdobywca II miejsca w konkursie poetyckim, zorganizowanym na pięciolecie Forum Reksia.
Piszę poprawnie po polsku
"Myślałem i wymyśliłem bezmyślnik ~. Stawiać się go będzie przed zdaniem nie mającym sensu." - Tytus de Zoo |
|
Powrót do góry |
|
|
Kacper98 Działacz Podziemia
|
Wysłany: 16 Kwi 2010 11:13 Temat postu: |
|
|
Ja mam psa o imieniu Kropka,bo jest bardzo mały.Lubi się ze mną bawić. |
|
Powrót do góry |
|
|
MagicOfBudyn Norman
|
Wysłany: 18 Sie 2010 20:38 Temat postu: |
|
|
Miałem bojownika, nazywał się Mat. Zmarł około początku roku.
Są dwa rodzaje bojowników: czerwone i niebieskie(mój był niebieski) oczywiście. Hodować trzeba je samotnie(chyba że są samiec i samica, ale nie wiem dokładnie). Mają ciekawy sposób obrony: przystaw takiemu lusterko, a on wtedy wypnie skrzela na boki, lub całe pofalowane "koło". Nazywałem to grzywą. Ciekawostka: gdy urodzą się młode, w podróży samiec przenosi je w pysku. a właśnie, młode. Po wykluciu trzeba je szybko przesadzić do oddzielnych akwarium, inaczej się zjedzą. Karmić można je zwykłą karmą jak dla innych rybek, ale jak chcesz możesz kupić specjalną karmę. _________________ Pozdrawiam wszystkich, MagicOfBudyn. |
|
Powrót do góry |
|
|
Żelo Bardzo Stary Norman
|
Wysłany: 19 Sie 2010 08:33 Temat postu: |
|
|
Ja mam psa o imieniu jamuś .nie ja go nazwałem tylko tata bo wtedy miałem 2 miesiące
Rzem z tym psem dorastamy (on ma ponad 12 lat).Jest przybłędą ale nie wymienił bym go na innego... ...w trakcie gdy go mniałem dostałem też Owczarka szkockiego (lessi) i nazwałem go Nero ale umarł i tata nie chciał mi o tym powiedzieć i mówił że uciekł...ale przedemną nic się nie ukryje...
Jeszcze razem z jamkiem przygarneliśmy też innego psa (też przybłęde)Ciapka...Ale się powiesił na siatce kiedy chciał uciec ale nie był taki fajny jak jamuś...Jamuś żądzi |
|
Powrót do góry |
|
|
|