Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sniff Wielki Kopacz
|
Wysłany: 25 Sty 2010 16:31 Temat postu: Kapitan Planeta i inne bajki, które pamiętamy z dzieciństwa |
|
|
Cóż.. chyba najpopularniejsza bajka dzieciństwa większości osób z tego forum.
Dla tych, co nie znają, info z wikipedii:
Kapitan Planeta to superbohater, który ratuje Ziemię przed zniszczeniem. Pomaga mu w tym Gaja – Dobry Duch Ziemi. Kapitan Planeta powstaje z połączenia moc przyrody: ziemi, ognia, wiatru, wody i serca. Te moce otrzymuje grupa nastolatków: Kwame z Afryki z mocą ziemi, Wheeler z Ameryki z mocą ognia, Linka z Rosji z mocą wiatru, Gi z Azji z mocą wody i Ma-ti z Ameryki Południowej z mocą serca. Gaja rozdaje pierścienie z mocą każdemu w niespodziewany sposób. Kwame pracując na polu znalazł go w ziemi. Wheeler znalazł go w ślepej uliczce, gdzie banda biła bezbronnego człowieka. Linka grała na organkach muzykę i po chwili przyleciał do niej ptaszek z pierścieniem. Gi surfowała, gdy nagle zobaczyła delfina, który wręczył jej pierścień. Ma-ti ratując małpkę z pożaru otrzymał od niej pierścień. Następnie Gaja zebrała ich i postawiła przed nimi zadanie ratowania Ziemi przed złoczyńcami takimi jak na przykład Doktor Zaraza. Używając swych mocy mogą ocalić planetę, a gdy nie będą mogli sobie poradzić mogą połączyć swoje moce i w ten sposób powstanie Kapitan Planeta.
Czyli cała fabuła opiera się na ratowaniu ziemi przez grupę nastolatków z mocą zywiołów. Kiedyś był emitowany, niestety... teraz już nie jest.
http://www.youtube.com/watch?v=lSpmiPq2oaM << Czołówka z napisami. _________________ If I hadn't met you, my life would have had no meaning.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Grześ Kierownik łopaty
|
Wysłany: 25 Sty 2010 21:44 Temat postu: |
|
|
Tak. Pamiętam, to również moje bajka dzieciństwa. Oglądałem ją gdy chodziłem hmm do 2-3 klasy?
Do dziś pamiętam jeden tekst Gai: "Co ty zrobiłeś Wheeler?!"
Moją drugą taką bajką był "He-Man i Władcy Wszechświata".
(Ktoś pamięta?) ; ) _________________ Moderuję kolorem żółtym. |
|
Powrót do góry |
|
|
Johanna Gryzie ziemie
|
Wysłany: 25 Sty 2010 21:47 Temat postu: |
|
|
Ja pamiętam tylko "Papirusa" i "Łatka" xDD _________________ Pozdrawiam, Johanna.
Jeżeli chcesz nowych emblematów w galerii,
wyszukaj mi screena. To takie proste...
A i tak nie mam żadnych zgłoszeń |
|
Powrót do góry |
|
|
Grześ Kierownik łopaty
|
Wysłany: 25 Sty 2010 21:53 Temat postu: |
|
|
Hmm, "Papirusa" też pamiętam. ; ) To też była 2-3 klasa.
Z "Kapitana Planety" prawie nic nie pamiętam, tylko ten tekst, zapadł mi w pamięć. xDD
A o czym była "Łatka"? xD Może też widziałem?
Pamiętam też taką bajkę, która leciała rano, oglądałem ją przed szkołą, to byli tacy "ludzie" co cofali się w czasie, jakieś artefakty, części zbierali. Główną bohaterką była taka gruba, starsza ale żwawa kobieta. Czy ktoś kojarzy tytuł? _________________ Moderuję kolorem żółtym. |
|
Powrót do góry |
|
|
Johanna Gryzie ziemie
|
Wysłany: 25 Sty 2010 21:55 Temat postu: |
|
|
"Łatek"... taki psiak se latał po podwórku i szczekał...
Hehe Papirus to był hit... _________________ Pozdrawiam, Johanna.
|
Powrót do góry |
|
|
Grześ Kierownik łopaty
|
Wysłany: 25 Sty 2010 21:57 Temat postu: |
|
|
Chyba coś pamiętam. xD Była gospodyni i gospodarz, jakieś piosenki tam śpiewali, jakieś lisy w lesie, dobrze pamiętam? xD
Tak, "Papirus" to bardzo wciągająca bajka, ciekawie przedstawiała bogów egipskich. _________________ Moderuję kolorem żółtym. |
|
Powrót do góry |
|
|
Traktor Starszy Norman
|
Wysłany: 25 Sty 2010 22:02 Temat postu: |
|
|
LMAO
Hmmm moje bajki z dzieciństwa...
Aha, kreskówki z CN z wieku średniego, tzn. Johnny Bravo, Edy, Atomówki itd.
LOL FF Mi nie podkreśla atomówek xd _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Przybysz Lider Podziemia
|
Wysłany: 25 Sty 2010 22:08 Temat postu: |
|
|
Kapitana Planety nie oglądałem - bardzo mi się podobał Reksio jak miałem z 4 lata. Łatka pamiętam dość dobrze, Papirusa też. Lubiłem Hana-Barbera - co ja gadam, ja przecież cały czas lubię te bajki. _________________ Credo in unum Deum... |
|
Powrót do góry |
|
|
Dominik Działacz Podziemia
|
Wysłany: 25 Sty 2010 22:21 Temat postu: |
|
|
Jeśli dobrze pamiętam to "Kapitan Planeta" leciał kiedyś na TVN w paśmie "Bajkowe kino" po południu. Jak byłem mały często to oglądałem. Papirus i Łatek lecą chyba jeszcze nieraz na jedynce. _________________ Lwów i Wilno na zawsze polskie! Walczmy o niepodległość Łużyc!
Zdobywca II miejsca w konkursie poetyckim, zorganizowanym na pięciolecie Forum Reksia.
Piszę poprawnie po polsku
"Myślałem i wymyśliłem bezmyślnik ~. Stawiać się go będzie przed zdaniem nie mającym sensu." - Tytus de Zoo |
|
Powrót do góry |
|
|
Grześ Kierownik łopaty
|
Wysłany: 25 Sty 2010 22:48 Temat postu: |
|
|
Zapomniałem o jeszcze wcześniejszej bajce, dość brutalnej, ale oglądałem ją w wieku 7 lat. Na pewno ktoś z was ją widział mam na myśli oczywiście "Dragon Ball"!!! xDD _________________ Moderuję kolorem żółtym. |
|
Powrót do góry |
|
|
Johanna Gryzie ziemie
|
Wysłany: 26 Sty 2010 11:25 Temat postu: |
|
|
Grześ napisał: | Chyba coś pamiętam. xD Była gospodyni i gospodarz, jakieś piosenki tam śpiewali, jakieś lisy w lesie, dobrze pamiętam? xD
|
No tak... Ech, ja jeszcze pamiętam "Kopciuszka", animowany... hiszpański chyba? W odcinkach, ale JAKICH...lepsze od papirusa.
http://www.imagic.pl/files//11209/papyrus.jpg
http://www.skapiec.pl/site/cat/2400/comp/426038
Jakby ktoś chciał sobie przypomnieć... klasyka _________________ Pozdrawiam, Johanna.
|
Powrót do góry |
|
|
Dadi Norman
|
Wysłany: 26 Sty 2010 11:38 Temat postu: |
|
|
Chyba zbaczamy z tematu ale dobra.
Ja z dzieicństwa pamiętam tylko Rekisa, Bolka i Lolka, Koziołka Matołka, Papirusa oraz Żółwia Franklina. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
shlafrok holmes Starszy Norman
|
Wysłany: 26 Sty 2010 16:12 Temat postu: |
|
|
łatke znam i papirusa znam ale kapitana planety pierwszy raz słyszę _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dominik Działacz Podziemia
|
Wysłany: 26 Sty 2010 20:14 Temat postu: |
|
|
Ja najczęściej oglądałem bajki na RTL7, a gdy go zlikwidowali , to właśnie na TVN-ie, albo na jedynce. Łatek bardzo mi się podobał . Tak gdzieś 2 lata temu widziałem inną bajkę tej samej wytwórni d'Ocon Films, czy jakoś tak - Owocowe ludki. Też niezła. _________________ Lwów i Wilno na zawsze polskie! Walczmy o niepodległość Łużyc!
Zdobywca II miejsca w konkursie poetyckim, zorganizowanym na pięciolecie Forum Reksia.
Piszę poprawnie po polsku
"Myślałem i wymyśliłem bezmyślnik ~. Stawiać się go będzie przed zdaniem nie mającym sensu." - Tytus de Zoo |
|
Powrót do góry |
|
|
spidi Bardzo Stary Norman
|
Wysłany: 26 Sty 2010 20:24 Temat postu: |
|
|
Papirus jak ja to uwielbiałem tak mnie to zafascynowało Egiptem starożytnym , że aż do teraz mi zostało . Łatka coś mi świta w głowie , ale jakoś mało pamiętam , Kapitana Planete nie kojarze . Pamiętam jak byłem mały to ogłądałem jeszcze DB Z chociaż jakoś mnie nie wciągał tak jak teraz _________________ Pozdrawiam Spidi.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|