Teraz jest Pn, 18 lis 2024, 23:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Skoki Narciarskie 
Autor Wiadomość
Bardzo Stary Norman

Naklejki: 0
Post Re: Skoki Narciarskie
no i małysz kończy kariere

Obrazek
Vamos!Na zawsze!

So, 5 mar 2011, 19:04
Lider Podziemia

Adam zakończył karierę, owszem to przykre. Ale ten sezon jednak można zaliczyć do udanych. Brąz w Oslo (tylko brąz, gdyby Hula nie skakał tak słabo w drużynówkach, albo Stoch w drużynówce na dużej (113m chyba skoczył) pokazał na co go stać, to byłoby więcej), zwycięstwo w Zakopanem, mam nadzieję że wygra z Koflerem walkę o 3 miejsce w generalce. Gdyby jeszcze to 40 zwycięstwo w Planicy. Ale szczerze mówiąc to Schlierenzauera i Evensena raczej na mamucie nie przeskoczy. Jednak Kofler wybitnym lotnikiem nie jest, Adaś też, ale myślę że nieco lepszym, więc 3 miejsce w generalce jest w jego zasięgu. Czy Kamil Stoch będzie następcą Małysza? Raczej nie, ale powinien dobrze skakać, drugiej takiej legendy jak Adam raczej nie będzie, tyle sezonów w światowej czołówce, 4 razy wygrał w Pucharze Świata, 39 zwycięstw w konkursach, 6 medali MŚ, 4 olimpijskie. Jedyne czego w dorobku Adama zabrakło to złoto na olimpiadzie i medal na MŚ w lotach. Medal w lotach mógł wygrać rok temu, ale coś z tymi przelicznikami było itp. Szkoda, że tego nie zdobył. Zachęcam do dmuchania w telewizory (donat jak chciałbyś oglądać to gdzieś w necie raczej powinno być na żywo) w piątek, sobotę i niedzielę Adamowi pod narty, a także reszcie polskich skoczków.

A propo co sądzicie o tych przelicznikach wiatrów, belek startowych?

Według mnie to zabija rywalizację w skokach i przeciętny widz nie rozumie zupełnie o co w tym chodzi. Przelicznik nie jest sprawiedliwy, bo np. na skoczni dużej dostaniesz wiatr z tyłu i skoczysz 110m to będziesz miał jakieś +10pkt za wiatr, a ktoś inny gorszy dostanie wiatr pod narty i skoczy 135m, dostanie -10pkt za wiatr, to i tak wychodzi na jego korzyść i będzie wygrywał. Z belkami też jest kijowo, jak masz dłuższy rozbieg to masz lepiej, ale są też tacy którzy z niskiego rozbiegu potrafią daleko skoczyć, mają punkty dodatnie i ostatecznie mają dużą przewagę. Jednym działa to na korzyść, innym na niekorzyść, wg mnie lepszy był normalny system, a nie teraz jakieś cuda niewidy. Skoki narciarskie to sport, który jest nieprzewidywalny, jeden ma szczęście, drugi nie i tyle.

Wt, 15 mar 2011, 20:09
Bardzo Stary Norman

tak to przykre ale wedlug mnie Adaś był najlepszym soczkiem w historii a jeśli wygra w Planicy to...ulala będzie sie Polska cieszyć :lol:
Stoch może być następcą Małysza ale chyba nie bedzie od niego lepszy... ciekawie jak wypadnie ostatni sko Adama w Zakopanem może 155m :wink: ale to bardzo mało możliwe

Obrazek
Vamos!Na zawsze!

Śr, 16 mar 2011, 15:43
Bardzo Stary Norman

Kiedyś wiało nawet 4 m/s i jakoś skakali...

Niestety, ze skokami jest źle, a będzie jeszcze gorzej. Odejdzie Małysz, może Ammann, odejdą legendy (Ahonen, Peterka, Kuettel), Uhrmann i co...? Zostaną sami Austriacy. Kto im może przeszkodzić? Stoch, Freund, Larinto, Prevc, Zografski? Będzie im ciężko, piekielnie ciężko, głównie ze względu na nowy system - konkurs drużynowy w Oslo to był szczyt, bezczelne złodziejstwo. Austriacy prowadzą - Hofer zadowolony, Norwegowie na podium - gospodarze zadowoleni, Słoweńcy z medalem - Tepesz zadowolony. Kiedyś potrafili nawet pół dnia czekać na lepsze warunki, a teraz przy nawet przyzwoitych, kończą zawody, Niemcom i Polakom nie dali szans na równą i uczciwą walkę. Dopóki ci ludzie nie odejdą - a na to się nie zanosi - skoki nigdy nie będą sprawiedliwe.

"Myślałem i wymyśliłem bezmyślnik ~. Stawiać się go będzie przed zdaniem nie mającym sensu." - Tytus de Zoo

Śr, 16 mar 2011, 16:36
Mag bezczelny

Naklejki: 7
Post Re: Adam Małysz ZWYCIĘŻYŁ !!!!
Lubiłem skoki narciarskie jak byłem jeszcze "małym krecikiem".
I chyba łatwo zgadnąć kto był moim ulubionym narciarzem.
Teraz z tego wyrosłem.
donat98 napisał(a):
* AM-Adam Małysz. Ciekawe. Ma takie same inicjały jak skrót od AidemMedia.

Naprawdę? Moje też AdamMag

Pt, 18 mar 2011, 14:50
Działacz Podziemia

Nie rozumiem jak można wyrosnąć z sportu i kibicowania.
Cóż jak AM odszedł to pokibicuję komuś innemu. )_(

Pt, 18 mar 2011, 16:22
Żaba

Naklejki: 5
Naprzykład Stochowi. XD

Taaa... odszedł dył baaardzo stary. Trzydzieści parę lat.

No dobra, jak na sportowca...

Mistrz i Małgorzata
<3

Moderuję na pąsowo bo mogę.

Pt, 18 mar 2011, 19:38
Mag bezczelny

Naklejki: 7
Kolo987654321 napisał(a):
Nie rozumiem jak można wyrosnąć z sportu i kibicowania.
Cóż jak AM odszedł to pokibicuję komuś innemu.

No jakoś przypadkiem można... ja ogólnie nie lubię sportów. Wolę naukę... (i informatykę) nie licząc łyżew, rolek i rowera.
No ale szkoda, że odchodzi mimo wszystko. Gdyby to było z 7 lat temu chyba bym się załamał. (mam 12 lat...)

Pt, 18 mar 2011, 19:59
Lider Podziemia

Jak można lubić naukę? Napiszę o tym filozoficzny referat do szkoły :P .

A jak zainteresowaliście się skokami?

Ja nie wiem jaki był mój pierwszy oglądany konkurs, mozliwe że oglądałem, jeszcze w sezonie 98/99, jak się urodzilem i możliwe że tata coś oglądał, ale nie wiem. Pierwszy konkurs który pamiętam to Harrachov 04/05. Wygrał wtedy Małysz i pamiętam też, że chyba w tym konkursie Ahonen przeskoczył z 11 na 3 miejsce. Zaimponowali mi obaj. Później już regularnie oglądałem, kibicowałem polskim skoczkom, nie lubiłem Austriaków, Niemców ani Rosjan (3 zaborców :) ), nawet lubiłem Skandynawów (głównie Ahonena). Ulubiona skocznia to Zakopane i Planica (w tej drugiej szczególnie piękne widoki, słońce świeci, na prawdę lubię oglądać zawody na tej skoczni, za to w Zakopanem zawsze świetna atmosfera). Konkursy które najbardziej zapadły mi w pamięć, to Harrachov, o którym wspominałem, Pragelato 05 (nie wiem czemu, po prostu zapadło mi wtedy w pamięć), Sapporo 07 (MŚ, konkurs na normalnej skoczni, Adam zdobył wtedy złoto), Planica 07 (3 konkursy, świetne loty Adama), Vancouver 2010 (IO, dwa srebra Adama, Simon wykorzystał swoją moc o której piszą na Nonsensopedii), ostatnio Zakopane 2010 (zwycięstwo Adama, zwycięstwo Kamila, emocje do końca) i Klingenthal 2010 (Kamil dał nam ''usłyszeć polski hymn na niemieckiej ziemi'' :P ). Teraz skoki oglądam regularnie, staram się nie przegapiać żadnego konkursu. Skoki to moja pasja, znam się bardzo dobrze na skokach. Mój ulubiony zawodnik z poza Polski to Janne Ahonen, no i może Noriaki Kasai. Szczególnie nie lubię Morgensterna, Schlierenzauera i momentami Ammana.

Pt, 18 mar 2011, 21:56
Bardzo Stary Norman

Gdyby nie było Małysza, na pewno skokami bym się nie interesował. Teraz stawiam je na drugim miejscu wśród ulubionych dyscyplin sportowych, także ze względu największej romantyki w sporcie. Pierwszego konkursu nie pamiętam, wiem że widziałem na żywo dekorację z Salt Lake City. Sezon 2002/2003 oglądałem w miarę regularnie. Nie lubiłem Hannavalda, sympatyzowałem z, oprócz Małysza, Peterką, Schmittem, Goldbergerem, Czekonem, Kasaim i Mattim "hałma, hałma, hał hał" Hautameakim. MŚ w Predazzo "na żywo" nie pamiętam. Pamiętam zapaść z sezonu 03/04, fatalny upadek Morgensterna, w kolejnych latach zwycięstwa Pana Adama z Czertaka, Kulm i to podwójne z Wielkiej Krokwi, w tym jedno z Ljoekelseyem. Potem triumf w Oslo, Oberstdorfie (udawałem chorego, żeby nie iść do szkoły), potem 2x Neustadt, nokaut w Sapporo, łojenie skóry rywalom w Turnieju Nordyckim, przygodę na Holmenkollen, dominację na najpiękniejszej skoczni świata - Velikance/Letalnicy. Byłem wtedy pewien, że rok-dwa i rekord Nykaenena padnie. Tak się jednak nie stało... Oglądałem zwycięstwo Stocha w Oberhofie, jego IV miejsce w Libercu, IV miejsce w drużynie i przegrany, o dziwo, przez Małysza medal. Potem wielki come-back "Orła z Wisły", znów w Planicy. Żałowałem, że rozegrano II serię... przecież prowadził... Sezon olimpijski i ten obecny, wszyscy pamiętamy. Najbardziej nie znoszę tego Schlierenzauera, który wygrywa beztrosko, prawie w ogóle nie pracuje na sukcesy, wszystko przychodzi mu tak łałwo (mam nadzieję, że skończy jak Peterka i Schmitt) i oszusta Ammanna, lądującego na dwie nogi. A jeśli chodzi o Klingenthal, to był raczej marsz pogrzebowy, a nie mazurek :P

Małysz Koflera chyba nie dogoni... Odbija mu się skakanie na kacu w Lahti. Stco przed Evensenem się obroni. Jutro pojedynek Stoch-Małysz vs. Freund-Neumayer. Ten ostatni nic nie zrobi, nasze dwie "armaty" muszą "rozstrzelać" Niemca. Do odrobienia w Pucharze Narodów są 34 pkt. A podium czeka...

"Myślałem i wymyśliłem bezmyślnik ~. Stawiać się go będzie przed zdaniem nie mającym sensu." - Tytus de Zoo

So, 19 mar 2011, 13:43
Bardzo Stary Norman

Przepraszam za drugi post, ale jutro zobaczymy także Hulę. Jego cały punkt za ostatnie miejsce może nam się przydać. :)

http://www.youtube.com/watch?v=bI0d73eHUks Planica, Planica...

http://www.youtube.com/watch?v=BqmCwnqr ... re=related Piękne pokazanie jego sylwetki...

So, 19 mar 2011, 13:54
Bardzo Stary Norman

jupi! kofler powadził od małysza o 28 p. ale nasz skoczek skoczył 217m. a kofler 163!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
gratulacje adąś wspaniałe zakończenie kariery

Obrazek
Vamos!Na zawsze!

Pn, 21 mar 2011, 13:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2