|
|
Teraz jest Śr, 25 gru 2024, 07:56
|
Autor |
Wiadomość |
olexo2
Starszy Norman
Naklejki: 3
|
Herbata
Witam ^^ Stworzyłem ten wątek dla każdego kto lubi pić herbatkę. Jaką najbardziej lubicie? Którą mniej? Tu możecie o tym porozmawiać. Ja lubię zieloną, choć niedawno kupiłem Earl Grey i muszę przyznać że jest przepyszna. Najmniej lubię waniliową. Jest dla mnie zbyt słodka oraz ma dziwny aromat. Pozdrawiam EDIT: No i oczywiście muszą być DOKŁADNIE 2 łyżeczki cukru.
_________________ Zwycięzca Dreams of Paradise, Potwornego Mundialu 3 i zdobywca 5 miejsca w MMS2 pondering drzwi stalowe
Ostatnio edytowano Pt, 7 sty 2022, 14:15 przez olexo2, łącznie edytowano 2 razy
|
Cz, 16 sty 2014, 13:52 |
|
|
Autor8
Lord Protektor
Naklejki: 100
|
Re: Herbata
A ja tam lubię czarną ;p. Piję ją bardzo często, kilka razy dziennie. Czasem wypije trochę zielonej, ale bardzo rzadko.
|
Cz, 16 sty 2014, 14:43 |
|
|
Artur
Maniak Koparek
Dołączył(a): Pt, 25 sie 2006, 18:47 Posty: 2491 Lokalizacja: Warszawa, prosta sprawa
Naklejki: 2
|
Ja nie piję, bo uważam że zmniejsza mi koncentrację. Choć może wrócę na chwilę do chińskich herbat, takich jak biała, zielona czy czerwona. Podobno biała to królowa chińskich herbat, jest nazywana eliksirem młodości, zapobiega nowotworom i opóźnia starzenie się, z tego co piszą, choć wg mnie hamuje, a ja, jak już pisałem kiedyś na tym forum, chcę pokonać śmierć i nie umrzeć. Zielona ponoć na odchudzanie, czerwona również, lecz po tej drugiej jest mi niedobrze, więc nie wiem czy do niej wrócę. Natomiast jest jeszcze coś takiego jak Yerba Mate, nazywana również napojem bogów. Jedni twierdzą że to herbata, a inni że to napój podobny do herbaty. Jak zwał, tak zwał, ale właściwości ma niesamowite, od czasu do czasu piłem i piję też. W internecie można poczytać o wielu badaniach związanych z działaniem tej niezwykłej rośliny, a podobno wygrywa z nowotworem nawet. Tutaj mój mały skan właściwości: A tu historia związana z yerbą, tylko trochę zniszczona ulotka: Tak wygląda tradycyjne naczynie: A tak wygląda bombilla (taka metalowa rurka z sitkiem filtrującym fusy) Wikipedia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Yerba_mateBiała herbata: http://eherbata.pl/gatunkiherbat_biala.html
_________________ Moderuję pogrubioną, brązową czcionką. Człowiek zawsze mówi że coś jest niemożliwe, dopóki się nie przekona że coś jest możliwe. Czy nie łatwiej jest od razu przyjąć, że WSZYSTKO jest możliwe?
|
Pt, 17 sty 2014, 06:36 |
|
|
Matek
Pod-ziemniak
Naklejki: 10
|
Ja zazwyczaj piję owocową herbatę, według mnie jest całkiem dobra, chociaż niektórzy uważają, że jest wręcz ohydna, ale no dobra. Mogę chyba powiedzieć, że tą herbatą jest Babcia Jagoda. Co do herbaty czarnej według mnie też jest całkiem dobra, jednakże wolę herbatę czerwoną, owocową.
|
Pt, 17 sty 2014, 14:13 |
|
|
AdamZet27
Norman
Naklejki: 0
|
Ja tam lubię Rooibosa Czy jak to się tam nazywa z miodem (ponieważ cukrem nie słodzę Czasami..)
EDIT:Dobra jest też zwykła z cukrem i cytryną.
Ostatnio edytowano Pt, 17 sty 2014, 22:10 przez AdamZet27, łącznie edytowano 1 raz
|
Pt, 17 sty 2014, 15:23 |
|
|
Kretes102
Poznaniak Nieszczelny
Dołączył(a): Wt, 24 lip 2012, 11:47 Posty: 2434 Lokalizacja: Poznań, Rzeczpospolita Polska
Naklejki: 17
|
Ja osobiście piję herbatę Earl Grey z bergamotką. Oczywiście z dodatkiem cukru. Bardzo ją lubię, gdyż inne herbaty, które są na przykład waniliowe czy nawet herbaty Rooibosu mi nie przypadły do gustu i według mnie są niedobre i mdłe. Ale za to bardzo lubię herbatę cytrynową oraz miętową. Nie lubię żadnych herbat chińskich. Są bardzo niedobre i kiedyś próbowałem i nie polecę. Oczywiście, to co jest zdrowe często być niedobre. Czarną herbatę piję sporadycznie, ale nigdy herbaty nie wypije gorzkiej, bez cukru. Lubię jak herbata jest ciepła i musi mieć cukier. Wtedy wszystko inne może być.
_________________Co ja będę się rozpisywał, zapraszam: "Reksio i Kretes: "Skarb Umuritu" [KOMIKS] - czyli, dlaczego Kretes zasłania dymkiem innych kolegów oraz gdzie znajduje się skarb Umuritu. Ten kolor należy do Administratora dbającego o czystość i walczącego ze złem. Lepiej zacznij się zastanawiać nad sobą, kiedy ujrzysz ten kolor w swoim poście
|
Pt, 17 sty 2014, 17:33 |
|
|
takijeden
Norman
|
Piję wiele herbat. Zawsze dwie łyżeczki cukru (czasami mleko) ale rodzaje, to bardzo różne. Najczęściej, to Classic, albo melisę, ale innymi czarnymi, albo ziołowymi też nie poskąpię. Za to takich czystych owocowych nie znoszę.
_________________Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś spróbował zrobić ponownie mój stary avatar, ponieważ niefortunnie zgubiłem go.Czerwony jest tylko, aby zwrócić Twoją uwagę. Zapraszam na miejsce gdzie wiersze wstawiamy (niektórzy z tego sporo uciechy mamy). http://www.przygodyreksia.aidemmedia.pl/pliki/kretes/forum/reksioforum/viewtopic.php?f=23&t=7922
|
Cz, 23 sty 2014, 19:59 |
|
|
Dawid6
Bezpieczeństwo Forum
Dołączył(a): So, 7 lis 2009, 14:12 Posty: 2174 Lokalizacja: Koło komputera xD
Naklejki: 7
|
Hm... Jakiś ciekawy temat xD Moja ulubiona herbata jest o smaku owoców leśnych, piłem również zwykłą (żółtą, gorzką) herbatę z mlekiem i również mi smakowała.
_________________Przejrzyj moje okołoreksiowe projekty na GitHubie!Pozdrawiam wielu nieaktywnych użytkowników, wszystkich wciąż wchodzących oraz Playboiia, bo zawsze się żali, że go nie ma w moim podpisie. III miejsce w konkursie halloweenowym 2011, I miejsce w konkursie rocznicowym 2015Tym kolorem moderuję.
|
Pn, 11 sie 2014, 12:19 |
|
|
Kacper98
Forumowy Artysta
Dołączył(a): Pn, 15 lut 2010, 19:53 Posty: 1778 Lokalizacja: Druga strona lustra
Naklejki: 6
|
Moje życie dostało kopa w dniu, w którym odkryłem owocową herbatę... A tak serio, piłem, piję i będę pił herbatę. Kiedyś ograniczało się tylko do zwykłej, teraz piję różne smaki, lubię eksperymentować. Nie wiem jak wy, ale ja nie znoszę zimnej herbaty, tzn takiej co można kupić w butelce, typu ice tea. Jak dla mnie, jedną z cech herbaty jest to, że jest gorąca, także innej nie toleruję.
_________________Tym kolorem oczyszczam forum ze spamu.
|
Śr, 20 sie 2014, 17:01 |
|
|
AdamMag
Mag bezczelny
Dołączył(a): Śr, 2 gru 2009, 17:21 Posty: 1196 Lokalizacja: Cały świat
Naklejki: 7
|
Jakoś nie miałem nigdy szczęścia do herbat owocowych. Wszystkie na które trafiałem nie smakowały ani owocowo, ani jak herbata. Nie dawno poznałem czerwoną herbatę 'Pu-erh' i już uważam ją za najlepszą! Nie jest za mocna, nie jest za słaba (chociaż bardziej mocna xd)- taka idealna.
Nie lubię herbaty gorącej, zdecydowanie wolę o temperaturze letniej, bądź całkowicie chłodną. Ale oczywiście napojom Ice Tea mówię zdecydowanie "NIE". Prawdę mówiąc smakują jak niegazowana Cola.
So, 27 wrz 2014, 17:38 |
|
|
Autor8
Lord Protektor
Naklejki: 100
|
Ja tam nie lubię Ice Tea. Według mnie ważną cechą herbaty jest temperatura, która powinna być dosyć ciepła. Po prostu nie toleruję chłodnych. Tak więc stanowcze "niet" dla herbat zimnych. Herbat owocowych nigdy nie piłem i jakoś mnie do nich nie ciągnie. Nie wiem, może kiedyś? Cóż, zobaczymy co czas pokażę.
|
So, 18 paź 2014, 14:21 |
|
|
Eprzyprawa
Roz-kreca się
Dołączył(a): So, 6 wrz 2014, 20:36 Posty: 16 Lokalizacja: Ty dobre, dobre, nazwe tak swoją najnowszą kanapkę.
|
Ja uwielbiam pić czarną herbatkę z 2,5-3 łyżeczkami cukru.
|
So, 25 paź 2014, 20:28 |
|
|
Pan Kreton Dykta 10
Bardzo Stary Norman
Dołączył(a): Pt, 8 sty 2016, 20:15 Posty: 743 Lokalizacja: Świat Rur
Naklejki: 5
|
Ja piję zawsze z cukrem. Najczęściej zwykłą czarną albo owocową.
Bardzo milo mi sie wspolpracowalo, ale wierze, ze PKD bedzie wykonywal moje obowiazki lepiej i z gramem mlodzienczego wigoru [...] i mianowac Pana Kretona Dykte na swojego nastepce, samemu przechodzac do Rady Medrcow ~Traktor, 31.05.2019 23:58
|
So, 14 maja 2016, 10:03 |
|
|
Dolan
Roz-kreca się
Dołączył(a): Wt, 5 kwi 2016, 09:36 Posty: 16 Lokalizacja: Kanaly disneja,Jutub
|
Ja lubię pić earl grey bardzo dobra z cukrem i cytrynką :D
Śr, 25 maja 2016, 21:19 |
|
|
olexo2
Starszy Norman
Naklejki: 3
|
Hej hej, toż to odkop! To nie do końca herbata, ale jej temat był już w tym wątku poruszany. Mowa tutaj o Yerba Mate, czyli ostrokrzewie paragwajskim. Napar z nich daje podobny efekt jak kawa. Ja ostatnio dość często ją piję, nie tyle przez dużą ilość kofeiny, lecz przez to, że zwyczajnie mi posmakowała Pije ktoś z was? plz piszcie
_________________ Zwycięzca Dreams of Paradise, Potwornego Mundialu 3 i zdobywca 5 miejsca w MMS2 pondering drzwi stalowe
|
Cz, 29 wrz 2016, 21:33 |
|
|