Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Artur Operator Łopaty
Dołączył: 25 Sie 2006 Posty: 170 Skąd: Warszawa, prosta sprawa
|
Wysłany: 14 Paź 2008 19:16 Temat postu: Wiara, religia, Bóg |
|
|
Tutaj rozmawiamy o rzeczach związanych z Bogiem czy religiami.
Ja się na przykład zawsze zastanawiałem nad faktem, że Bóg istnieje poza czasem. Dla mnie tak jakby Bóg robi wszystko w jednym czasie.
Wiemy, że dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych. Załóżmy że wykonujemy jakąś czynność, np. myjemy zęby - zajęło to nam na przykład 2-3 minuty, bo człowiek z taką szybkością to robi. A teraz załóżmy, że robi to Bóg - ile mu to zajmie? Właśnie. Ludzie mają różne ograniczenia, takie jak "refleks". A Bóg nie ma ograniczeń i można by powiedzieć, że nie zajmuje mu to w ogóle czasu, bo istnieje poza czasem.
Zawsze możecie poruszyć inną ciekawostkę związaną z Bogiem, jeśli tylko chcecie. _________________ Moderuję pogrubioną, brązową czcionką. |
|
Powrót do góry |
|
|
Przybysz Lider Podziemia
|
Wysłany: 16 Paź 2008 16:18 Temat postu: |
|
|
Pan Bóg nie myje zębów
Nie jest też człowiekiem.
A w ogóle to wieczność jest całkowicie niepojęta dla człowieka, ale całkowity początek wszystkiego też.
Niepojęte jest to co Bóg robił przez wieczność przed stworzeniem świata...
ALE:
,,Co dla zmysłów niepojęte niech dopełni wiara w nas..."
Ja jestem katolikiem i wierzę jednego Boga W Trzech Osobach - Boga Ojca, Syna Bożego i Ducha Świętego...
Często zastanawiam się dlaczego wielu ludzi nie wierzy, albo nie praktykuje chrześcijaństwa, skoro ma wiele widzialnych znaków i códów od Pana wokół siebie... |
|
Powrót do góry |
|
|
Artur Operator Łopaty
|
Wysłany: 16 Paź 2008 19:28 Temat postu: |
|
|
A zastanawialiście się skąd czarnoskórzy?
Kiedyś rozmawialiśmy o tym z księdzem na religii. Mi się wydaje, że coś związane z zamieszkiwaniem ich w Afryce. _________________ Moderuję pogrubioną, brązową czcionką. |
|
Powrót do góry |
|
|
Kabuto Mąci Od Dawna
|
Wysłany: 17 Paź 2008 14:29 Temat postu: |
|
|
Bo w Afryce jest cieplo i moze dlatego. Moze tez ze w afryce szybciej plynie czas . Np. lecisz do afryki na 5 lat a masz 13 lat . Wracasz i masz 20 lat a miales byc 5 lat . Podobno afryka postarza o pare lat .
A co do tematu to skad wiecie czy bóg myje zęby ? nikt tego nie potwierdzi naukowo , natomiast istnieje takie rozwiązanie ze bóg nie myje ale tego nie wiemy do konca . Filozofowie twierdzą ze bóg jest bogiem i musi robic wszystko co chce ale to nie jest prawdą bo bóg jest święty, nie musi robić to czego nie chce. Bóg jedynie pomaga ludziom poprzez ich wspólne modlitwy rano i wieczorem, modląc się prosimy o błogosławieństwo o boga i nadzieje na jutrzejszy lepszy dzien oraz mozemy porozmawiac z nim o naszych problemach. Niektórzy mówią ,, jak mozna rozmawiac z bogiem skoro on jest daleko stąd, jestes stuknięty,, : takie powiedzenie mówi co 17 osoba która nie wierzy w to ze bóg nas wysłucha, niewazne gdzie jestes, bóg cie wyslucha do samego konca . Nie ważne ze go nie slyszymy, ale on slyszy nas i to jest najwazniejsze . Bóg stworzyl swiat i 2 pierwsze osoby : Adama i Ewe, bóg okaze nam skruche jak wieczorem urządzimy spowiedz i powiemy jakie grzechy popelnilismy a on nam przebaczy .
Wnioskując Bóg jest taką istotą bożą ze nawet gdybysmy byli na plutonie to nas zrozumie, wyslycha. Bóg jest otwarty na nasze prosby i modlitwy . _________________ Pozdrawiam KabutoStatko-Czołg - Prezent od Roostara
http://www.talesofmagic.wp.pl/?c=1&u=341059944 |
|
Powrót do góry |
|
|
Przybysz Lider Podziemia
|
Wysłany: 17 Paź 2008 16:23 Temat postu: |
|
|
Kabuto napisał: | Bo w Afryce jest cieplo i moze dlatego. Moze tez ze w afryce szybciej plynie czas . Np. lecisz do afryki na 5 lat a masz 13 lat . Wracasz i masz 20 lat a miales byc 5 lat . Podobno afryka postarza o pare lat
. |
Co ty wypisujesz
Jak jeszcze raz napiszesz Bóg z małej litery to wtedy nie ręczę za siebie...
Bóg nie jest istotą i nie należy porównywać go z istotami ziemskimi.
Jedyne co w nas jest podobne do naszego Pana to dusza nieśmiertelna...
Bóg jest wszechmogący i
,,wie kiedy spoczywam i chodzę i zna wszystkie myśli moje..."
Dziękujmy Panu za to, że okazał nam miłosierdzie... i dał tak wielką moc...
Otworzył nam bramy raju, uczynił z nas swoje dzieci...
,, Dziękujmy Panu bo jest dobry, bo Jego miłosierdzie trwa na wieki"
-----------------------------------------------
Pewnie ludzie są tam czarnoskórzy bo to coś związanego z klimatem w którym żyją i od przodków...
---------------------------------------------------
Pan Nasz Jezus Chrystus powiedział, że wiara czyni cuda i tak jest...
Wszystko o co z głęboką wiarą poprosimy otrzymamy...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Artur Operator Łopaty
|
Wysłany: 17 Paź 2008 16:37 Temat postu: |
|
|
Podobno Bóg dał Nam trzy rzeczy, które są podobne do Niego czy coś takiego.. rozum, wolę i ducha...
Kabuto napisał: | Bo w Afryce jest cieplo i moze dlatego. Moze tez ze w afryce szybciej plynie czas . Np. lecisz do afryki na 5 lat a masz 13 lat . Wracasz i masz 20 lat a miales byc 5 lat . Podobno afryka postarza o pare lat . | Co? W Afryce szybciej płynie czas? Co ty gadasz?
przybysz z Kurakis napisał: | Wszystko o co z głęboką wiarą poprosimy otrzymamy... | Nie do końca, bo tylko to o co mamy prawo poprosić, nei możemy wymagać zbyt wiele, tylko jeśli sami sobie nie dajemy rady... _________________ Moderuję pogrubioną, brązową czcionką. |
|
Powrót do góry |
|
|
Przybysz Lider Podziemia
|
Wysłany: 17 Paź 2008 16:41 Temat postu: |
|
|
Nie można być zuchwały oczywiście, ani nic takiego, ale niektórzy święci, przez ręce Pana wskrzeszali ludzi do życia na Ziemi. |
|
Powrót do góry |
|
|
Paweł96 Starszy Dźwigowy
|
Wysłany: 23 Paź 2008 21:06 Temat postu: |
|
|
Zamykam temat ponieważ może urazić czyjeś uczucia religijne. _________________ Wracam, jako moderator
Moderuję oliwkowym |
|
Powrót do góry |
|
|
Grześ Kierownik łopaty
|
Wysłany: 23 Paź 2008 21:25 Temat postu: |
|
|
Odblokowuję temat.
Proszę pisać bez obaw.
Ten temat nie jest od tego aby prześmiewać, wymieniać wady poszczególnych religii, ale od tego aby po prostu rozmawiać o Bogu i religiach.
A Pingwinka proszę o nie blokowanie na siłę i bez potrzeby. _________________ Moderuję kolorem żółtym. |
|
Powrót do góry |
|
|
Artur Operator Łopaty
|
Wysłany: 26 Mar 2009 02:37 Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy to dawałem, ale ok:
Cytat: | Kiedyś Augustyn przechadzał się nad morzem próbując zrozumieć tajemnicę Trójcy św. Chodząc tak po plaży zobaczył małego chłopca, który wygrzebał w piasku plaży maleńki dołek i niewielką muszelką przelewał wodę z morza do tego dołka. “Co ty robisz dziecko?” - pyta go Augustyn. “A, jak widzisz, przelewam morze do dołka” - odpowiada chłopczyk. “Czy ty myślisz, że tą małą muszelką przelejesz to ogromne morze do tego maleńkiego dołka?” - pyta ponownie Augustyn. Na co chłopczyk rezolutnie odpowiada: “Prędzej ja przeleje tą muszelką całe morze do tego maleńkiego dołka, niż ty zrozumiesz tajemnicę Trójcy Św.”
Tajemnica Trójcy Świętej, tajemnica Trój-Jedynego Boga, Ojca i Syna, i Ducha Świętego, tajemnica wobec której rozum ludzki zawiesza swoje sądy. Tajemnica, która nie zaprzecza rozumowi, ale która go przekracza. Na nic największe teorie filozoficzne, na nic najbardziej wyszukane “metafizyki” i najbardziej finezyjne definicje, Jeden Bóg … Trzy Osoby, ale nie trzech bogów … Najpełniejsza i najdoskonalsza Komunia Osób … |
Źródło: http://wdrodzenaambone.blogspot.com/2008/05/tajemnica.html _________________ Moderuję pogrubioną, brązową czcionką. |
|
Powrót do góry |
|
|
Rafał Taki Cichy Jakiś
Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 0 Skąd: wiesz, że lubię makaron?
|
Wysłany: 15 Maj 2009 12:37 Temat postu: |
|
|
Jestem zagorzałym katolikiem. Co prawda zdarza mi się popełniać grzeszki , ale zawsze chodzę na Mszę. Co do proszenie Jezus powiedział:
"Proście, a dostaniecie". Tak samo jak w przypowieści o wdowie i sędzi. Bóg jest jeden w Trzech Osobach. W nic innego nie wierzę. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|